Dzisiaj trafiłem na tekst o czasie pracy kierowców w którym nie zrozumiałem dwóch rzeczy.
Otóż:
Pierwsza sprawa odnosi się do tego fragmentu
Cytuj:
Czas pracy kierowców - zgodnie z obowiązującą od 1 maja 2004 r. ustawą o czasie pracy kierowców - jest pojęciem szerszym niż samo prowadzenie pojazdu. Odnosi się za to wyłącznie do szoferów zatrudnionych na umowę o pracę.
Czyli jak to jest np. z działalnością gospodarczą ? Skoro z tego wynika że pojęcie czasu pracy tyczy się tylko kierowców na Umowie o pracę.
Druga sprawa wygląda tak:
Cytuj:
Kierowcy małych pojazdów, a jednocześnie pracownicy mogą - zgodnie z ustawą o czasie pracy kierowców - pracować nawet do 12 godzin na dobę (w równoważnym czasie pracy). Teoretycznie można więc sobie wyobrazić dzień pracy, w którym przez cały czas, z wyjątkiem 15-minutowej przerwy, będą prowadzić.
Czyli jak to jest z tymi "Małymi autami" (nie bardzie wiem o jakie pojazdy się kryją pod tym pojęciem do 7,5 T albo do 12 T ?) bo w tym tekście kilka razy pojawiało sie pojęcie "mały" i "Duży".
Tu jest link do tego tekstu:
http://www.nzzk.nw.pl/kraj/news62.htm
Czas pracy kierowcy tyczy się każdego szofera który jeździ samochodem ciężaowym o DMC>3,5t jak i autobusem i nie ma znaczenia tutaj czy jesteś zatrudnony na umowe o prace czy prowadzisz własną działalność gospodarczą jeśli jeździsz zarobkowo.
Pod pojęciem "Małe auto" kryje się samochód ciężarowy o DMC do 3.5t w tych autach nie ma konieczności montowania Tachografów i dlatego nie tyczy się ich Czas pracy kierowców.