Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 sie 2014, 10:28

Użytkownik

Użytkownik

Witam mam pytanie czy mogę jeździć podestem samojezdnym tzw zwyżką w firmie nie posiadając kwalifikacji kierowcy? mam tylko samą kat C oraz C+E

Post Wysłano: 06 sie 2014, 6:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

przede wszystkim jest kilka typów podestów ruchomych.
1. podesty ruchome wiszące, na to trzeba tylko uprawnienia operatora,
2. podesty ruchome przenośne, takie montowane na przyczepie, na to trzeba również tylko uprawnienia operatora.
3. podesty ruchome samojezdne, takie na podwoziu np. wózka akumulatorowego i tu też tylko operator.
4. podesty ruchome przejezdne montowane na pojeździe i tu trzeba mieć uprawnienia operatora i prawo jazdy na pojazd na jakim ów podest jest zamontowany.

natomiast jeżeli chodzi o KW, to trzeba pamiętać, że Ustawa o Transporcie Drogowym, która reguluje wymagania wobec kierowcy: "Ustawa określa zasady podejmowania i wykonywania:1) krajowego transportu drogowego;2) międzynarodowego transportu drogowego;3) niezarobkowego krajowego przewozu drogowego;4) niezarobkowego międzynarodowego przewozu drogowego."
trzeba pamiętać, że pojazd z zamontowanym podestem ruchomym nie ma skrzyni ładunkowej, sam w sobie jest maszyną w całości i nie jest przystosowany do wykonywania transportu drogowego.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]