Na wstępie napiszę że takich tematów było już kilka na Forum, pasowało by nie raz użyć opcji szukaj. Co do tych pytań to :
Cytuj:
ale miałem takie dziwne uczucie że blokuję przyszłego kolegę i się zastanawiałem czy go nie puścić (mignąć kierunkiem by wyprzedzał) ale droga kręta i jak pisałem wyżej. A jak Wy się zapatrujecie na takie coś?
Nie wiem jak długo śmigasz osobówką (zresztą to nie ma znaczenia), ale jeśli widzisz taką sytuację to nie ma sensu kogoś blokować bo może to doprowadzić do nie potrzebnego zagrożenia dla Ciebie. Kiedy powiedzmy taki kierowca zacznie Ciebie wyprzedzać na zakręcie, przejeździe kolejowym etc. i to nie ma znaczenia, czy to będzie kierowca ciężarówki, autobusu, osobówki zachowaj zdrowy rozsądek. Będąc kierowcą zawodowym Twoją praca będzie przewiezienie ładunku z punktu A do B, a nie moderowanie ruchu od tego są odpowiednie służby.
Cytuj:
Jak sobie kierowca radzi, jakie Wy macie sposoby na takie coś jak znużenie? Gdy do przejechania spory odcinek jeszcze do pauzy, a oczy się kleją, nuda smakuje Was niczym ciastko... co robić, co zrobić by uniknąć niebezpiecznej sytuacji jaka jest sen za kółkiem i kraksa?
Nie ma złotego środka na zmęczenie jedyny to sen. Dobrym sposobem jest zbadanie swojego organizmu, a dokładnie chodzi mi o godziny w których przychodzi mocne natężenie snu. Wtedy można dość łatwo posiłkować się krótkimi drzemkami w czasie pauz lub schładzaniem kabiny, przemycie twarzy zimną wodą, zrobienia dwóch kółek w koło pojazdu itp. Co do najgorszych godzin w czasie kierowania po nie przespanej nocy są między 4-6 kiedy wstaje dzień, wtedy warto stanąć i odpocząć.