Witam.
Mam parę pytań odnośnie kursów HDS. Czy ktoś z moich okolic (Szczytno) robił owe uprawnienia i może polecić jakiś ośrodek który to organizuje, a jeśli nie, to gdzie takie kursy robią? I drugie pytanie jak takie kursy wyglądają? To sama teoria, czy raczej pół na pół teoria/praktyka? I jak wygląda egzamin końcowy? Teoria, praktyka, czy to i to i ogólnie czy to raczej trudne czy łatwe? I ostatnie, czy mając samo C opłaca się taki kurs robić? I jakie są koszty takiego kursu?
NOT Olsztyn. Tam robiłem uprawnienia na HDS. Koszt coś koło 700zł, może taniej, już nie pamiętam dokładnie. Egzamin to głównie teoria, nawet przy praktycznym egzaminie wypytują zadają różne pytania i wypada znać na nie odpowiedź. Egzamin teoretyczny w UDT Olsztyn, a praktyczny na terenie zakładu pracy, w którym pracujesz lub skierują cię do innej firmy, co ma samochody z HDS.
Czy się opłaci robić mając samo C? Jak masz kasę to rób, to Ci nie przepadnie a kiedyś może się przydać.
Kurs HDS na pewno pomoże bo jest raczej mniej popularny niż np. ADR. Chcesz być kierowcą ciężarówki to zrób kategorię E i z pracą już nie będziesz miał problemów. Umieścisz ogłoszenie na swoim lokalnym portalu, że szukasz pracy jako kierowca C+E i pracodawcy sami będą do Ciebie dzwonić. Przynajmniej u mnie tak jest... HDS też mi pomógł...
OCK Olsztyn 800,00 PLN kurs + 152 PLN za egzamin. Egzamin teoretyczny wygląda tak, że siadasz przed komisją i dostajesz listę z zagadnieniami i odpowiadasz ustnie na wybrane przez egzaminatora ( nie pamiętam już ile pytań było ). Praktyka wyglądała tak, że jedna osoba rozłożyła podpory, druga ramię, trzecia wysunęła ramię, następne osoby składały po każdej " sekcji ". W między czasie egzaminator zadawał pytania. Egzamin teoretyczny był w budynku ośrodka a praktyka na parkingu przy ośrodku na aucie podstawionym. Wcześniej na tym aucie odbywała się praktyka.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 23 gości