Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 paź 2014, 20:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: słaby!

Jeśli chodzi o krótkie pauzy, a nie dobowe to koperta jak najbardziej się nadaje i nie mają prawa się o to czepiać. Nawet jeżdżąc samemu jak przestoisz godzinę na kopercie to masz zaliczony odpoczynek. Poza tym po co przestawiać, na łóżku się jeździ! na kwalifikacji nie uczyli?! :mrgreen:

Post Wysłano: 21 paź 2014, 20:36

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Premium 460

Edler najpierw jeździłeś w podwójnej, a teraz kwalifikacje robisz? :mrgreen:

Post Wysłano: 21 paź 2014, 23:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Korni moge Ci zalatwic robote na jednym parkingu. Polaczki kurde. Ktos czegos nie wie to mu doje... modlitwa sasiadow z Dnia Swira :) zamiast wytlumaczyc i wyprowadzic czlowieka to zgnoic :) cale szczescie mam magnes to nie musze z wami polaczkami kreci pauz....
Bartek tak gdyz w SE kwali nie byla potrzeba ale zmieniaja sie przepisy i trzeba zrobic inaczej dalej bym walil ten teatrzyk za 2500

Post Wysłano: 21 paź 2014, 23:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: brak

Spoko loko, ja już mam swoje opanowane :wink:
La Jonquera i Bourg-Jasseron zapraszam.

Post Wysłano: 21 paź 2014, 23:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie zapuszczam sie w tak dzikie rejony, wole swoje zimne parkingi w Jonkopingu, Trosviq, Nykoping Bro i takie tam :)

Post Wysłano: 21 paź 2014, 23:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: brak

W Jonkopingu raz byłem gościnnie w Rhenusie i DHLu :P
ale to było dawno i pewnie i tak nikt nie uwierzy :lol:

Post Wysłano: 22 paź 2014, 0:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 105

Bez przerwy można jechać i 20 godzin w legalu, na kopercie można robić przerwy, odpoczynki już nie.

Post Wysłano: 22 paź 2014, 1:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzieki Panie Bulkowski. Wlasnie na kwali tak nie do konca to zczailem. Czyli wzasadzie w podwojnej tylko odpoczynek dobowy sie robi na pauzie. Troche przekichane dymac 20h non stop... psycha siada :P

Post Wysłano: 24 paź 2014, 12:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

A moze sie przyjałes do strazy pozarnej?? to wtedy joo mozesz cala dobe smigac. Swoja droga jak juz szef ci da odpowiedz to podziel sie z nami bo nie usne dzis :(

Post Wysłano: 29 paź 2014, 3:41

Użytkownik

Użytkownik

Rozporządzenie 561/06
Artykuł 12
Pod warunkiem, że nie zagraża to bezpieczeństwu drogowemu oraz umożliwia osiągnięcie przez pojazd odpowiedniego miejsca postoju, kierowca może odstąpić od przepisów art. 6–9 w zakresie niezbędnym dla zapewnienia bezpieczeństwa osób, pojazdu lub ładunku. Kierowca wskazuje powody takiego odstępstwa odręcznie na wykresówce urządzenia rejestrującego lub na wydruku z urządzenia rejestrującego, albo na planie pracy najpóźniej po przybyciu do miejsca pozwalającego na postój.

Post Wysłano: 29 paź 2014, 8:54

Użytkownik

Użytkownik

I wg Twojego szefa można dzięki temu jeździć po 6-7 godzin bez przerwy?

Post Wysłano: 29 paź 2014, 11:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6002013
Samochód: z chłodnią

No przetłumacz to sobie jeszcze na niemiecki i francuski i wio w świat.

Post Wysłano: 29 paź 2014, 14:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Rozporządzenie 561/06
Artykuł 12
Pod warunkiem, że nie zagraża to bezpieczeństwu drogowemu oraz umożliwia osiągnięcie przez pojazd odpowiedniego miejsca postoju, kierowca może odstąpić od przepisów art. 6–9 w zakresie niezbędnym dla zapewnienia bezpieczeństwa osób, pojazdu lub ładunku. Kierowca wskazuje powody takiego odstępstwa odręcznie na wykresówce urządzenia rejestrującego lub na wydruku z urządzenia rejestrującego, albo na planie pracy najpóźniej po przybyciu do miejsca pozwalającego na postój.
No i...?
W ogóle to ściemą zalatuje.

Post Wysłano: 29 paź 2014, 15:28

Użytkownik

Użytkownik

No i nie wiem czego nie rozumiesz...?
Ściema? Może i tak ale powiedz to Parlamentowi Europejskiemu. Stosować to można ale oczywistym jest, że nie co dziennie. Jeżeli nagniesz czas jazdy raz-dwa razy na miesiąc to nic się nie stanie a jeżeli już pan inspektor nałoży na 'ciebie' mandat to spokojnie można się odwołać, powołując się na ten artykuł. Oczywistym też jest to, że musisz pozorować wjazd na owy parking, na którym nie było miejsca tak aby tarczka zapisała niską prędkość bo bankowo nie przejdzie ciągła jazda na odcięciu i wymówka, że nie było bezpiecznego miejsca na parkingu W firmie, w której obecnie już pracuję, parkingi na postój(choć postoje nie są mi potrzebne)są wyznaczane ze względów bezpieczeństwa.

Post Wysłano: 29 paź 2014, 15:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To teraz zwróć jeszcze uwagę na pewne zdanie z tego co wkleiłeś
Cytuj:
Pod warunkiem, że nie zagraża to bezpieczeństwu drogowemu oraz umożliwia osiągnięcie przez pojazd odpowiedniego miejsca postoju, kierowca może odstąpić od przepisów art. 6–9 w zakresie niezbędnym dla zapewnienia bezpieczeństwa osób, pojazdu lub ładunku.
O ile nie zagraża, a inspektor może stwierdzić inaczej nawet jak przegniesz 20 minut to czasem ten art. nic Ci nie da.
O jeździe bez przerwy 6-7h w legalu nawet gdy ten art. zostanie uznany (ja np. jak miałem całą naczepę telewizorów tak robiłem i dobrze jak jeszcze jakieś ksero mieć z tego przewozu, oczywiście nie tyle aż) dalej jest błędne bo, ten art. dotyczy tylko przepisów rozp.561 a nie czasu pracy. Tak więc nawet jak inspektor uzna Ci według tego art. ciągłą jazdę 7h bez pauzy to i tak dalej nie jest legal bo nie działa to w czasie pracy kierowcy.

Post Wysłano: 29 paź 2014, 16:52

Użytkownik

Użytkownik

No też chodzi o wydłużenie czasu jazdy a nie pracy a skoro zmieścisz się w czasie pracy to użycie tego art. jest jak najbardziej legalne. Dodam iż było to tylko zadanie, które miałem rozwiązać i na 110% nie muszę tego stosować.

Post Wysłano: 29 paź 2014, 20:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Cytuj:
No też chodzi o wydłużenie czasu jazdy a nie pracy a skoro zmieścisz się w czasie pracy to użycie tego art. jest jak najbardziej legalne. Dodam iż było to tylko zadanie, które miałem rozwiązać i na 110% nie muszę tego stosować.
Jeszcze nie, ale poczekaj jeszcze miesiąc. :lol:

Post Wysłano: 29 paź 2014, 21:53

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

przez 1,5 - 2,5 godziny nie znalazłeś parkingu?
jak coś takiego wyczają inspektorzy i tak się będziesz tłumaczył " że masz wyznaczone parkingi itd..." nikt ci nie uwierzy.
korzystanie z art 12 ma zupełnie inne cele zadania i służy temu byś nie musiał odbywać pauzy na autostradzie tylko byś mógł dojechać do parkingu i jest to integralnie związane z warunkami na drodze, "których nie mogłeś przewidzieć przed wyruszeniem w trasę".

Post Wysłano: 29 paź 2014, 22:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Jelcz 105 ;P

Cytuj:
korzystanie z art 12 ma zupełnie inne cele zadania i służy temu byś nie musiał odbywać pauzy na autostradzie tylko byś mógł dojechać do parkingu i jest to integralnie związane z warunkami na drodze, "których nie mogłeś przewidzieć przed wyruszeniem w trasę".
Tu się zgodzę bo miałem przypał że wyszło mi prawie 5 h 15 min ciągłej jazdy i zjechałem na pierwszy możliwy parking na który dało się wjechać (w zimie to było) za dwa dni Pani inspektor uznała opis patrząc na tarczkę a raczej prędkości i stwierdziła że faktycznie szału na drodze nie było.

Za Roburem wszyscy sznurem...

Post Wysłano: 30 paź 2014, 17:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Cytuj:
Edler aspiruje na Prodziekana jakiejś akademii Skandynawskiej; tylko nie wiem na jakim parkingu.
RO RO Albo Zerowy...
Był AETR to była pauza 45...ale i później robili 8 h pauzy. Jest 561 to rypiesz non stop, nawet i 20 h, 9 pauzy i dalej. Dotyczy podwójnej.

Ostatnio zmieniony 31 paź 2014, 6:54 przez Długi, łącznie zmieniany 1 raz.