Cytuj:
Mam pytanie dotyczące łączenia pauzy promowej, oraz Tygodniowej Aktywności Kierowcy.
Przez ten prom, inaczej będą rozpoczynać się cykle dobowe.
Np. jeżeli w tygodniu zaczynałem cykl dobowy o 6 rano, np. w środę przypływam do portu o 9 rano. Moja pauza na promie wynosiła np. 11 godzin. Czy w tym przypadku, o 9 w środę rozpoczyna się mi nowy cykl dobowy który kończy się Czwartek o 9 rano ?
Tygodniowa aktywność kierowcy wynosi 144 godzin, w związku z tym mam pytanie.
Swoją aktywność tygodniową rozpocząłem o 6 rano w Poniedziałek. Przez prom, od środy o godzinie 9 rozpoczyna się nowy cykl dobowy, w Piątek tak samo o 9 rozpoczyna się cykl dobowy. Czy w sobotę o 9 rano, mogę zacząć Tygodniowy Okres Odpoczynku ? Nie jestem pewny, ale wydaje mi się że Piątkowy cykl roboczy powinien zakończyć w sobotę o 5 59, o 6 powinien zaczynać się Tygodniowy Okres Odpoczynku !
144 godziny upływają w niedzielę o 5,59 więc w czym problem?
zgodnie z przepisami w ciągu 6 okresów 24 godzinnych od zakończenia ostatniej przerwy tygodniowej musisz rozpocząć odpoczynek tygodniowy.
Cytuj:
witam koledzy powiedzcie co mam zrobić bo wróciłem po wolnym do pracy i kolega który mnie zastępował przyznał mi się że pewnego dnia tak pędził do pracy że nie wsadził karty do tacho i pojechał i po przejechaniu ok 5 km zobaczył że niema karty.mało tego nie zatrzymując się włożył ją zatwierdził i pędził dalej. Teraz mam mu powiedzieć co ma z tym zrobić.ale nie wiem co mu doradzić ,jakieś wyjaśnienie napisać czy coś
kolega jeździł na twojej karcie czy na swojej?
udawać głupa w razie kontroli i tyle.
rozpoczął pracę, a co działo się z samochodem wcześniej to"on nie wie bo dopiero przyszedł do pracy, może szef będzie wiedział".