Cytuj:
Cytuj:
od kiedy to na załadunku robi się pauzę ??? albo jest to czas oczekiwania albo pracy
Załadunek polega na tym, że trzeba cofnąć pod rampę i czekać aż naczepa będzie pełna, więc w kabinie sobie mogę odpocząć.
Rozumiem, że liczy się prawo, ale dalej uważam, że powinien być w takim razie podany przedział, że podzielić można na co najmniej 15 minut a co najwyżej 45 minut. Bo w takim przypadku jak teraz godzinna przerwa w jeździe można być zarówno traktowana jako krótka pauza ciągła, 15 minutowa (jak w moim przypadku), albo także jako 30 minutowa.
Poza tym sprzecznym z ideą powstania czasu pracy jest dla mnie fakt, że dostanę mandat w przypadku gdy tak naprawdę zrobiłem więcej pauzy niż powinienem w czasie 7 godzin jazdy.
Teraz wychodzi na to, że jakbym zrobił pauzę 44 minuty i potem 30 minut to byłoby zajefajnie. Ale jak już zrobię godzina plus 30 minut to już źle. Tak jakby dłuższa pauza wpływała negatywnie na bezpieczeństwo. Totalny nonsens i brak logiki.
tak naprawdę to nie przeczytałeś żadnego z przepisów, a próbujesz je zmieniać.
owszem pod załadunkiem możesz zrobić pauzę pod jednym warunkiem - załadowca określi ci dokładnie czas zakończenia i poinformuje że w tym czasie możesz swobodnie dysponować swoim czasem to o czym napisałeś powinieneś robić na kopercie.
wracając do tematu czas prowadzenia wynika też z innych paragrafów i wynosi maksymalnie 4,5 godziny ty jechałeś 7 godzin więc czego oczekujesz?
przepisy rzadko są w stanie każdego zadowolić jednak należy ich przestrzegać inaczej czeka nas anarchia.
nie wiem ile masz lat, ani jaką masz praktykę ale czytanie czy kilkakrotne przeczytanie obowiązujących przepisów nikomu nie zaszkodziło - zupełnie inna sprawą jest to czy same przepisy rozumiesz - w mojej ocenie nie i za wszelką cenę chcesz je dostosować do swoich potrzeb.