Pracuję i mieszkam w Bawarii prawie 3 lata. Nie jest to Hamburg, ale być może moje doświadczenie będzie ci pomocne.
Cytuj:
Fajnie jakby ktos odpowiedzial czy pomimo, ze nie mowie dobrze po Niemiecku mam szanse na prace...
Jeżeli potrafisz załatwiać sprawy przez telefon (awizacje, powiadamianie dysponenta o problemach u klienta, zgłaszanie usterek auta) i wypełnić formularze to nie powinieneś mieć problemu.
Cytuj:
Slyszalem o gosciach ktorzy jeżdzą i znaja tylko podstawy jakies Niemieckiego ale nie chce mi sie w to wierzyc...
Cytuj:
A ja widziałem gości pracujących w Niemczech, których niemiecki był na poziomie (i tutaj cytuję: "bitte szlaban open", "cmr deine, czy nasze" albo pytania z cyklu (właśnie w porcie w HH): "co to znaczy "weżolen" (verzollen - oclić)?
A ja znam takich typów osobiście. Jeżdżą u Turka za 1200 netto + 400 do łapy.
Cytuj:
Podejrzewam, że tacy Poligloci pracują w Niemiecko-Polskich firmach. Ale nawet i taka praca byłaby dobra na początek.
W cienkich firmach nie masz czego szukać. Jazda starymi przeładowanymi trupami w razie wypadku narobi ci tylko problemów. Ludzie, którzy tam pracują, będą skakać ci do oczu zamiast nauczyć cię czegoś mądrego. To samo tyczy się vermittlung-ów (różne śmieszne agencje pracy). Stracisz dużo nerwów na cyrku i nieporozumieniach, a poza tym psują rynek.
Wolnych miejsc jest dużo. Jeśli firma uzna twoją znajomość języka za dobrą/wystarczającą to 2 lata doświadczenia powinny wystarczyć, nawet jeśli trzeba będzie cię przyuczyć. Nie upieraj się na Hamburg. Znam Niemców z północy którzy przyjeżdżają na południe za pracą. Jeśli masz uprawnienia na wózek i jesteś sprawny fizycznie to nie upieraj się także na kontenery, a przede wszystkim nie gódź się na najniższe stawki. Uderzaj do firm budowlanych z własnymi ciężarówkami, transportu materiałów budowlanych na paletach (tu nie potrzeba papierów na hds), browarów z własnym transportem. Alternatywą jest też beton i śmieci/złom/makulatura/biomasa. Nie każdy chce z tym jeździć, przez co jest duże zapotrzebowanie na kierowców, a kasa nie jest najgorsza.
Szukaj na:
http://www.truckerboerse.net/
http://jobboerse.arbeitsagentur.de/