Mam kolejne pytanie.
"Tygodniowy okres odpoczynku rozpoczyna się nie później niż po zakończeniu sześciu 24-godzinnych okresów, liczonych od ostatniego tygodniowego odpoczynku. W okresie dwóch następujących po sobie tygodniowych okresach odpoczynku kierowcy przysługują dwa regularne odpoczynki trwające po 45 nieprzerwanych godzin lub jeden regularny (minimum 45 godzin) oraz jeden skrócony trwający 24 godziny. Przy czym należy pamiętać, że kierowcy skrócony tygodniowy czas odpoczynku przysługuje 9-godzinna rekompensata, która musi zostać oddana najpóźniej przy trzecim tygodniowy odpoczynku występującym po odpoczynku skróconym"
Na czym dokładnie polega oddanie rekompesaty?
Powiem tak jeżdżę od poniedziałku od godziny 7 i dalej bywa różnie z czasem pracy raz 5 h a raz 12 h pracy. W jeździe zawsze wyrabiam się w 9h.
Jeżeli mam odebrać odpoczynek tygodniowy regularny to oznacza że w sobotę musze skończyć pracę maksymalnie o godzinie 3 rano aby wykręcić 45 h przerwy do północy z niedzieli na poniedziałek?
Lub jeżeli chodzi o skrócony odpoczynek tygodniowy muszę zakończyć pracę do godziny 24 w sobotę?
W obu przypadkach nie ważne jest to że zaczynam pracę o godzinie 7 rano
ponieważ tydzień według przepisów trwa pomiędzy poniedziałkiem 00.00 do niedzieli 23.59.
Jeżeli dobrze rozumiem i dobrze napisałem i chce odebrać rekompensatę 9-cio godzinną w (powiedzmy) odrazu kolejnym tygodniu to muszę skończyć już w piątek o godzinie 18 ?
Powiedzmy że przez 4 tygodnie zaczynałem w poniedziałki o 7 rano i jeżdziłem codziennie z sobotą włącznie (czyli 6 okresów 24 h) do godziny 11. To mam łagodnie mówiąc brak 2 regularnych odpoczynków tygodniowych?
Cytuj:
Weź metalowy, zamiast gumowego młotek i palnij w czółko tego od którego to usłyszałeś.
Swoją drogą nie przestaje mnie zadziwiać jak kierowca zawodowy może nie znać minimalnych podstaw dotyczących jego pracy.
Bardzo wiele zależy od firmy. Ja latam wokół komina i możecie nie wierzyć ale kursy kursami a życie swoje, nawet nie ma kogo zapytać o takie szczegóły. A na radiu jak sie pytam kierowców to wiedza kończy się na pauzach dziennych lub udają że zasięg na cb się skończył bo przecież się nie przyzna że nie wie.
Tu na forum chociaż jest natychmiastowa weryfikacja i dyskusja.
Zapraszam do dyskusji.