Cytuj:
Cytuj:
Zawiesie dźwigowe (pas) 6t Ci w zupełności wystarczy - na pewno nie kupiłbym łańcucha bo jak pęknie to nie tylko szybę ale i zęby trza będzie czasem nowe ... A takie zawiesie zajmuje mało miejsca, jest lekkie i w każdy schowek wejdzie.
Coś o wytrzymałości 6 t na długo nie starczy, przecież to jak pas transportowy.
Ja mam linę fi22mm (albo 24 nie pamiętam, 160zl w Suderze) zakończoną oczkami. Kiedyś miałem 16tkę, dawała radę, ale jak ciągnący zaczął szarpać to pękła jak nić. Tej 22 jeszcze nie urwałem, a czasem wóz >40ton wleczony był za mordę po łące.
Lina 30tka będzie bardzo mocna, ale i też bardzo nie praktyczna. Bardzo trudno ją będzie zgiąć, będzie zajmować dużo miejsca itp.
Łańcucha nie kupuj, jak wspomnieli poprzednicy szyba i zęby cenniejsze.
Osobiście do wozu 26 t kupił bym 20tkę, w zupełności wystarczy.
Wyjąć z auta i zrobić fotkę ??? Na wyposażeniu każdej wanny i w 4 ośce (8x4) - ostatnio jeden pękł - fakt - bo zaczepili za przednią łyżkę ładowarki i operator gamoń skręcił i pas się rozdarł o brzeg łyżki ...
Na parę wozów i parę lat używania ten jeden przypadek.
PS To nawet podobne nie jest do pasa transportowego, grubszy parę razy i szerszy , a niby 6 t ...
Z lin się wyleczyliśmy dawno, chyba ,że się jedzie na budowę i wiadome będzie ,że dwa 6x6 będą ciągneły jednego, ale do zwykłej "zakopki" pas (zawiesie dźwigowe) jest wystarczający i co najważniejsze, czysty,lekki,poręczny i tani ...
A kinetyk fajna sprawa, ale nie do ciężarówki wg mnie. Używam tego własnie w zabawach 4x4 - nie zastąpione.
Fakt faktem Vitarą raz 8x4 wyciągnąlem
co na zwykłej linie nie byłoby wykonalne