GG: 0
Samochód: f2000
Witam.
W instrukcji nigdzie nie znalazłem i mam pytanie. Czy jest możliwość aby po otwarciu drzwi nie zapalało się oświetlenie kabiny? Nigdzie nie ma klawisza odpowiedzialnego za wyłączenie tej funkcji?
Pamiętam, że był sposób z klawiszem. Otwierałem drzwi, wciskałem bolec od załączania oświetlenia (w słupku) i czekałem aż zgaśnie światło i przełączałem klawiszem. Puszczałem bolec i po sprawie. Jakaś taka kombinacja była - kiedyś przez przypadek na to wpadłem.
U mnie tego klawisza o którym mówi instrukcja nie ma fizycznie są tylko 2 od włączania świateł po stronie kierowcy i pasażera. Oba przyciski mają tylko jeden stopień włączenia.
A próbowałem tych kombinacji i na nic nie trafiłem.
Miałem wersję z "gasnącym" oświetleniem, gdy zamykałem drzwi.
Spróbuj w taki sposób
1. Zaświeć oświetlenie w kabinie
2. Otwórz drzwi
3. Wciśnij kołek w słupku i trzymaj
4. Z gdy kliknie przekaźnik czasowy wyłącz oświetlenie klawiszem
5. Puść kołek w słupku.
Powinno działać - drzwi otwarte, światło nie świeci się. Niedogodność tego rozwiązania polega na tym, że za każdym razem trzeba to powtarzać. Tak u mnie (XF 95.430 z 2006r.) dało się zrobić.
Najczęściej z lewej strony przy kolumnie kierownicy pierwszy przycisk od prawej był odpowiedzialny za wyłączenie oświetlenia w kabinie. Obok nich znajdował się włącznik przeciwmgielnych a na końcu halogen za kabiną.
W kabinie są dwie podwójne lampy i podczas otwierania drzwi zapalają się jedne połówki a drugie można włączyć tylko przy pomocy dwóch oddzielnych włączników.
Dzisiaj trochę pobawiłem się multimetrem i z prawej strony kierownicy jest klawisz z pojedyńczym kliknięciem i ikoną podświetlenia ale ktoś pod niego podłączył koguty i być może odłączył ten przycisk.
Dodatkowe światła drogowe podłączył ktoś poprzez przekaźnik na 12 v i padł, więc jakieś kombinacje były.
Użytkownicy przeglądający to forum: Jacek C i 4 gości