witam, mam problem z autobusem tak jak w temacie, kierowca podpiął odwrotnie kable rozruchowe, i spalił sterownik silnika, zakupilismy sterownik z działającego samochodu volvo fm7 dilnik dc7, i teraz po założeniu brak reakcji rozrusznika, wszystkie bezpieczniki dobre, w silniku błąd mid 128 sid 231 fmi12 staly, sterownik nie ma w ogóle zasilania, zasilanie podaję na krótko, ale dalej brak reakcji, wstawię zdjęcia z błędami, nie wiem jak wstawić foto zdjęć błędów aktywnych
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Po piąte pewnie trzeba usunąć immobiliser z nowego sterownika który kupiliście
To tak nie działa że wyciagasz jeden sterownik i wkładasz drugi niby taki sam i silnik odpala
Powiem ci tak , przerabiałem podobny problem przy okazji wymiany silnika na drugi
Z nowym silnikiem miałem tez nowy sterownik żeby nie było oba silniki ten sam model i moc silnika
Po zamontowaniu nowego silnika z nowym sterownikiem tak jak przypuszczałem silnik nie odpalał, trzeba było zamontować stary sterownik z starego silnika i wtedy silnik zapalił.
Był pewien problem z starym sterownikiem i miałem potrzebę zamontować nowy sterownik do nowego silnika.
Więc musisz znaleźć u siebie elektronika który zajmuje się naprawą sterowników do silników, który ów elektronik zrobi klona starego sterownika i wgra oprogramowanie które znajdowało się w w starym sterowniku do nowego sterownika lub usunie tobie immobilizer jeśli znajduje się on w sterowniku silnika
stary sterownik spalony, wysłany do naprawy i teraz ani slychu ani dychu, brak kontaktu z gościem, przepadł i gość od naprawy i sterownik, kluczyk jest zwykły vovloski, brak obejmy pod stacyjka, więc jak mniemam immo brak, chyba że immo tu jest VIN....
Pytanie czy dawca sterownika miał imo czy nie
Druga sprawa czemu nie dochodzi zasilanie do sterownika poza bezpiecznikami to trzeba by sprawdzić przekaźniki i centralny komputer
Bo tam do sterownika pewnie jest stały plus oraz zasilanie po włączeniu zapłonu
Użytkownicy przeglądający to forum: Jacek C i 9 gości