Cytuj:
Cytuj:
A czy panowie macie kasy fiskalne? Ksiegowy mi powiedział ze lepiej od razy kupić i wejsć na Vat. Co o tym myslicie?
Bedzie ktoś tak miły i mi da odppwiedź. Bo muszę przyznać że zielony jestem i czy w tym fachu to zda egzamin?
Nie mam kas w autach, choć chyba powinny być. Wystawiam powiedzenie wywozu u kilenta, a kasy na bazie i na koniec dnia nabija się na kasę (bądź pisze faktury vat dla firm).
Na kasę i tak i tak musisz nabijać, bo nigdy nie wiesz z kim masz do czynienia, a są przypadki cichych klientów itd.
--
Wywóz na pola:
Jadąc do klienta bierzesz od niego ścieki i stajesz się ich właścicielem.
Na zabranie ścieków musisz wystawić kwit. Dlaczego? Bo nielegalnie całym rokiem leją rolnicy na pola ścieki. Ale majster pilnie chce kwit bo ściga go straż gminna (90% moich klientów) więc musisz robić w stu procentach legalnie. Jadąc na zlewnie wpisujesz od kogo przywiozłeś. U nas straż gminna najpierw sprawdza gościa na zlewni, i dopiero jedzie do niego sprawdzić, czy twoje kwitki które mu dałeś grają ze zlewnią. Jeśli nie problem i to dość poważny.
Praktyka:
Jestem jedynym legalnym przewoźnikiem na ok 15 miejscowości w kilku gminach. W każdej z nich jest od 50 do 150 domów i wiecie co.... Nie ma roboty nic. Kompletnie nic. Gdy jest -25*C i rolnik nie pojedzie, bo mu beczka zamarza to owszem, robota jest, ale całym rokiem nie. A później wielkie zdziwienie, że na naszym terenie jest woda niezdatna do picia...
Cytuj:
Czy może dojść do sytuacji jak u Barei,czyli "nie przyjmiemy pańskich ścieków,i co nam pan zrobi?" Czy oczyszczalnia może zerwać umowę lub nie przedłużyć jej bez podania powodu?
Rok temu zamknięto mi bramę przed nosem i kazano cytuje "wypier..lać" .
Inny przykład na jedną z gmin nie dostaję koncesji. Sprawa wygląda tak, że jedyny przewoźnik na całą gminę to gminny traktor który nonstop się psuje więc ludzie czekają na wywóz po ok 3 tyg. Ale mnie nie wpuszczą, bo "auta nie spełniają wymagań technicznych aby prowadzić działalność na terenie gminy xxxxx" .
Nie żeby auta Euro 5...
Albo "baza firmy jest usytuowana zbyt daleko gminy po której miały by być prowadzone usługi, wiec odmowa wydania zezwolenia"... Śmiech, ale tak właśnie u nas sie prowadzi biznes..
Cytuj:
W przypadku nielegalu- gdzie najczęściej zrzucane są ścieki? Rzeki,las?
U nas głównie rolnicy leją na pola, a później płaczą, że im w ciągu roku 4 krowy zdychają.
Cytuj:
W zasadzie co stoi na przeszkodzie,żeby szambelan jeżeli ma swój dom z kanalizacją opróżniał beczkę do studzienki na swojej posesji?
Sąsiedzi
Kiedyś u nas była taka akcja, jednego typa dorwali, było na tyle grubo, ze sprzedał auta zeby wszystko spłacić.
W czwartek godz 17 telefon: Panie kurła zalało przyjadź Pan. Mówię dziś nie, jutro rano. No ok. Rano wpadam szambo puste obok pompa podłączona w ogórek...
A ile jest szamb w któych pompa jest zamontowana na stałe, a ludzie biorą tylko raz na rok dla kwitu to nawet nie liczę.