Cytuj:
Odbierz wiadomość na PW kolego
Chyba administrator zablokował mi możliwość wysyłania na PW albo ja coś źle robię
Napiszę tu co i jak.
Dzięki że się odezwałeś
Opisałeś dokładnie co i jak, myślę że nie będę miał problemu z odszukaniem się w kabinie.
Mam jeszcze jedno pytanie i napisze co dokładnie mnie czeka na egzaminie (tkz.obsługa)
Ponieważ będę miał sprzęganie i rozprzęganie będę musiał podłączyć przewody do naczepy.Widziałem już samochód na którym będę zdawał zauważyłem że są dwa przewody elektryczne, pytanie jest takie: czy muszą być podłączone 2 przewody elektryczne i ile jest gniazd elektryczny na naczepie, więcej niż 2 ? z ciśnieniowymi wiem co i jak.
Na egzaminie mogę się spodziewać takich pytań (będę losował dwa z obsługi)
-poziom oleju w silniku
-poziom płynu chłodzącego
-poziom płynu w spryskiwaczach
-działanie sygnału dźwiękowego
(osoba egzaminowana powinna co najmniej wskazać gdzie i przy użyciu jakich przyrządów lub wskaźników sprawdza się poziom odpowiednich płynów w pojeździe)
-działanie świateł pozycyjnych/postojowych
-działanie świateł mijania
-działanie świateł drogowych
-działanie świateł hamowania "STOP"
-działanie świateł cofania
-działanie świateł kierunkowskazów
-działanie świateł awaryjnych
-działanie świateł przeciwmgłowych tylnych
To wszystko, pozostaje jeszcze jazda po placu manewrowym i po mieście ale to już moja działka
Jeśli chce dokładnie zobaczyć jak to wszystko wygląda to wejdź na tą stronkę
http://www.mord.tarnow.pl/
egzaminy/c+e
Egzamin będę zdawał w Krakowie 19.04.2010
dokładnie na tym samochodzie:
http://centrum.lok.krakow.pl/foto/daf.jpg
pozdrawiam
P.S.
Wczoraj zdałem C+E
W Kraku też można raz wysiąść z samochód, jazd po łuku. Mała podpowiedź na końcu łuku jest studzienka kanalizacyjna, zatrzymujemy się tylnym lewym kołem kilka centymetrów za studzienką, pisze to do osób które maja problem z wyczuciem odległości.
Jazda po mieście:
Wyjazd z ośrodka, na pierwszych światłach w lewo Nowohucką w prawo S.Klimeckiego na rondzie Grzegórzecki w prawo Aleje pokoju, cały czas prosto aż do r. Czyżyńskiego na rondzie w prawo Aleje Jana Pawła II, Tadeusza Ptaszyckiego do skrzyżowania Igołomska, Ujastek Mogilskich zawrotka w T.Ptaszyckiego, na rondzie Czyżyńskim prosto dojazd do wiaduktu i skręt w lewo, ważne żeby zająć prawy pas ruch do skrętu w lewo, z lewego jest problem żeby skręcić w NowoHucką (podobno tu oblewają) wiec trzeba pamiętać żeby zająć na prawy pas do skrętu w lewo.Nowohucką dojeżdżamy do Ronda (nie wiem jak się nazywa), rondo jest koło M1, na rondzie w lewo, przed pierwszymi światłami skręciłem w lewo Centralną, następnie w prawo cały czas ul.Centralną aż do Nowohuckiej w lewo i do ośrodka egzaminacyjnego. Ważne żeby na ulicy Centralnej nie wjechać w ul.Sołtysowską, egzaminator nic nie mówi żeby nie skręcić w prawo na skrzyżowaniu i dalej jechać Centralną, Sołtysowska ma ograniczenie tonażu chyba do 7ton masy rzeczywistej.
KONIEC.