może ktoś z was miał taki sam problem jak ja obecnie.
ale do rzeczy sprinter 2.9 td 1999r. z założonym termostatem nie ma dużego obiegu płynu chłodzącego. chłodnica zimna na wskaźniku 100 stopni.
ogrzewanie jest, pompa wody nowa, chłodnica również, korek, termostat sprawny.
Olej bez oznak obecności płynu jak i w płynie nie ma oleju.
Samochód: orange i grafitowy
za duży obieg wody jest odpowiedzialny termostat - to że jest założony to wcale nie znaczy że działa poprawnie, może byc jeszcze uszkodzona pompa wody tzn. np. urwany wirnik.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
To załóż drugi termostat to nie majątek, sprawdź temperaturę węzy co wychodzą z obudowy termostatu czy się robią ciepłe na zagrzanym silniku.
Jeśli nie ma dużego obiegu to silnik się przegrzewa w tym momencie?
testowałem kilka termostatów... najpierw sprawdzałem przed założeniem czy są sprawne wszystkie były ok.
w tym silniku termostat jest na wejściu cieczy chłodzącej do silnika wiec jest tylko jeden waz doprowadzający przy obudowie termostatu. silnik się nagrzeje i obudowa termostatu jest gorąca.
założę jakikolwiek termostat czy to za 40pln czy 70pln( bez znaczenia jest tez temp. jego pracy)efekt jest ten sam .....
Nic nie napisałeś o czujniku temperatury
Skoro płyn się nie gotuje i wszystko działa normalnie to bym sprawdził czujnik temperatury.
Jeśli masz np termometr pirometryczny to zmierz zeczywistą temperaturę płynu chłodzącego oraz silnika a zwłaszcza obudowy termostatu.
Znam takie auta że zimą na postoju to można wymontować chłodnice bo nie osiągnie takiej temperatury aby się otworzył termostat
Jeszcze jedna sprawa to że oleju nie ma wpłynie to nie znaczy że kompresja nie idzie do układu chłodzenia ale wtedy powinno rosnąć ciśnienie w układzie.
Chyba że to początki przedmuchu i tylko bardzo mało powietrza krąży w układzie na tyle aby powstał korek z powietrza
Na odkreconym korku w zbiorniku też jest ten sam problem?
Samochód: orange i grafitowy
przeczytałem - proponuje sprawdzić wskaźnik - w mojej renacie było to samo tzn na zegarze było na czerwonym .
chłodnica cała zimna czy tylko na górze lub na dole?
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
jedynie zostaje jeszcze raz sprawdzić czujnik temp. jak radzi MAN i może zrobić test CO2.
chłodnica jest cała zimna .
tak samo się dzieje z korkiem i bez niego.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 10 gości