witam. od pewnego czasu czasu mam problem ze zbyt wysokim ciśnieniem w układzie pneumatycznym. zawór przy osuszaczu zbija normalnie, natomiast ciśnienie w układzie hamulcowym nadal rośnie do 12 atmosfer (mierzone manometrem na butli). po wymianie zaworu czterodrożnego problem nie ustał. przyczyną mogą być zawory redukcyjne przy butlach??
pozdrawiam.
12 bar to żaden wyczyn, tyle że nic nie potrzebuje takiego ciśnienia. W Stralisach Cube jest 10 bar ustawione a jako opcja 12, w nowszym haju już jest 12 i fakt opony pompuje dużo lepiej. A jak masz na wskaźniku czerwone pole od 10 czy 12?
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
12 bar nic nie potrzebuje, ale dzięki temu można zmniejszyć ilość zbiorników powietrza lub objętość tych zbiorników.
Możesz sobie porównać auta z lat 90 i obecnych gdzie w starszych autach było więcej zbiorników powietrza przy ustawionym ciśnieniu powietrza na 8 bar.
Kurcze kiedyś miałem Eurostara i tam wskazówka była poza zakresem skali do 12 bar, niewiem ile miał może nawet 13..
Z tymi zbiornikami to racja że jest mniej, być może to wynika z ewolucji układów hamulcowych? Kiedyś bęben potrzebował sporego skoku klucza więc może więcej szło w siłowniki? Dziś EBS dokładnie dozuje siłę hamowania i tłoczki w zaciskach robią minimalny ruch...
Tak mi się myśli przynajmniej
Tak, tyle że kiedyś było dobrze, tzn. Zegary wskazywały ok. 8.5/9 bar i były na zielonym polu, a teraz wychodzą poza skalę (10bar), więc coś jest na rzeczy.
Wejdź w menu wskaźniki, tam jedną z pozycji jest ciśnienie podane w cyferkach. Przy 10,5 ma załączać się kompresor, przy 12 ma odcinać. Jeśli tak jest, to jest dobrze.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 7 gości