Samochód: MAN TGL 12.250
Witam
Koledzy chciałbym zapytać, może ktoś z was miał podobną sytuację. cały czas mam problem z nierównym ścieraniem się prawej przedniej opony w Manie TGL 12.250. rok prod 2011. Opony założone na przodzie to Bridgestone R227 rozmiar 265/70 r. 17.5. Zwrotnice zrobione, geometria ustawiona, amortyzatory wymienione. Nie wiem co jest i gdzie jeszcze szukać przyczyny? Opona przejechał ok 10 000 km i ściera się tak jak na zdjęciu zaznaczone czerwonym paskiem. Muszę dokupić następną problem w tym, że pewnie jak nie będę znał przyczyny to pewnie to samo się będzie działo. Proszę o pomoc i sugestie.
Samochód: orange i grafitowy
luz na resorach, urwane strzemię, urwany szpickop - skoro na drążku kierowniczym nie ma luzu i geometria zrobiona... ale to niemożliwe.
na szarpakach byłeś?
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
Ja uważam, że takie zużycie barku opony, to wynik za dużej ilości za mocnych hamowań na krętych drogach .
Dodał bym jeszcze do tego notoryczne przeładowywanie pierwszej osi, które przyczyniło się do za dużego ugięcia opony, którego skutkiem było słabe odprowadzenie ciepła z barku opony, i konsekwencje tego widzimy na załączonych powyżej zdjęciach.
Samochód: MAN TGL 12.250
Dla ciekawych jaka była przyczyna ścierania opony odpowiadam, po zrobionej zwrotnicy źle ustawiona geometria i zbieżność. Zrobiłem geometrie i zbieżność w innym serwisie i wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 0 gości