Witam,
od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewne zagadnienie odnośnie wymiany oleju silnikowego w ciężarówce z HDS oraz podnośnik koszowy. Szukałem takie info w książkach serwisowych ciężarówek, oraz w internecie, ale wszędzie jest tylko ogólnikowo. Zasada wymiany oleju w aucie osobowym/dostawczym jest mi znana, co 15tys. km lub co roku gdy pojazdy jeździ dużo po mieście, na krótkich odcinkach. Natomiast w samochodach ciężarowych wszędzie znajduję informacje że co 60tys. km (lata nie są nigdzie uwzględniane) i to ma sens w przypadku pojazdów robiących masę kilometrów rocznie, ale co w przypadku takim jak u mnie, gdzie posiadam w firmie ciężarówkę z HDS'em oraz z podnośnikiem koszowym, więc ciężarówka jest tylko pojazdem do przewozu tych urządzeń około 10-20km (bardzo rzadko zdarza się dalej) a później taki pojazd na wolnych obrotach przez 5,6,8 a czasami więcej godzin pracuje na postoju. Po powrocie na bazę stoi tydzień, dwa czy nawet miesiąc bo nie jest potrzebny codziennie, a w zależności od potrzeby w aktualnie wykonywanym przez naszą firmę zleceniu. Więc sumarycznie rocznie robi śmieszne przebiegi w kilometrach, bardziej w motogodzinach. Jak w takim przypadku podchodzić do kwestii wymiany oleju silnikowego ciężarówki? Na tą chwilę robię wymianę co 2 lata, ale zacząłem się zastanawiać czy to nie za rzadko? a może wręcz odwrotnie, zbyt często? bo gdyby stosować ogólną zasadę 60tys. kilometrów to nigdy bym takiej wymiany oleju nie wykonywał, bo te pojazdy takiego przebiegu za szybko nie zrobią
Czekam na porady, może ktoś posiada takie urządzenia i coś doradzi jak to robi u siebie.
Pozdrawiam!