Jeżdżę Midlumem o całkowitej 7.5 tony, szefostwo wpadło na "wspaniały" pomysł żebym targał przyczepę dwuosiówkę przez zimę, cały zestaw nie przekroczy 12 ton całkowitej, mogę jeździć na nową winiętę 3,5-12 ton na tą samą jaką jeżdżę solówką czy muszę kupić jakąś inną tak jak kiedyś na cztery osie?
E mam i z tego co się orientuję to ciągając coś za ciężarówką jest konieczne. Najgorsze jest to, że Midlum którym jeżdżę ma 150 koni, przy załadowanym nawet nie tonażu to pod wiatr czuć, że wyraźnie się męczy, co dopiero z ogonkiem a czeka mnie traska Wro-Puławy to mam troszkę obaw o czas dojazdu. Na szczęście nie muszę już martwić się o winietę
To jak to jest teraz z winietami?
3,5 - 12 ton
a inne?
Cytuj:
a inne?
powyżej 12 ton i osobna dla autobusów.
_________________ http://www.GLOBETRUCKER.org
Is it better to loose 5 minutes or 50 years ?
preferite perdere 5 minuti oppure 50 anni ?
Preferez-vous predre 5 minutes ou 50 ans ?
verlieren Sie lieber 5 Minuten oder 50 jahre ?
Wolisz stracić 5 minut czy 50 lat ?
Witam,mam pytanie odnośnie winiet.Gdzie się je kupuje i jak sie wypełnia?
W niedługim czasie będę miał ,,przyjemność" przyprowadzenia samego ciągnika FH-12 8x4 o DMC 37 ton.
Może to naiwne pytanie,ale pracuje w komunikacji miejskiej i nie miałem z tym do czynienia.Jak jeździłem na ciężarowych to jeszcze nie było winietek.
Czy na sam ciągnik bez naczepy też jest potrzebna winieta?
Pozdrawiam
Ja kupiłem winiete na p[oczcie. Ja mam roczną ale z tego co wiem to są dzienne, miesięczne półroczne i roczne. Kiedyś bnył tygodniowe ale nie wiem czy są jeszcze. Znikną podział na osie więc jest prościej. Przy okienku pani poda ci kartkę na której wypełnisz DMC samochodu i na jaki okres chcesz winietę. Ona ją dziurkuje , przyklejaną kleisz do szyby tak samo jak nr. rejestracyjny, a drugą część chowasz do dokumentów i tyle.
_________________ Jak trza, to cofnę do przodu.
22.08.2016r. [*] Tomcio - przyjacielu, pamiętam.
mam takie pytanko jestem mechnikiem samochodowym i zdaza mi się jeżdzić z laweta ale nie wiem jak ja dopasowac do auta wiem tylko tyle ze powyżej 3,5 tony do 7,5 t ale czy EURO 1 czy EURO 2 to nie wiem czym to idzie mógłby mi to ktoś wyjaśnić z góry dziękuje
Kolego to jest kwestia ekoloigii silnika. Jeśłi masz wypis z homologacji samochodu to tam jest napisane jaką normę spełnia silnik. Jeśłi tego nie masz, to zadzwoń do serwisu podaj model, rok produkcji i moc silnika, powinni ci pomóc.
Ewentualnie kup winietę z niższym euro chyba za to cię nie ukarzą, bo są droższe.
_________________ Jak trza, to cofnę do przodu.
22.08.2016r. [*] Tomcio - przyjacielu, pamiętam.
Co do kupna winiet...
Najczęściej nabywa się je:
a) Poczta Polska
b) Jakieś CPNy (nawet na LPGach widywałem reklamę "winiety")
c) sklepy motoryzacyjne (ukierunkowane na części do ciężarówek)
_________________ DAS IS DER UBERFALL!!!! Jestem w kółku różańcowym WC, dbam o ojczysty język polski.
Zasadniczo na (chyba) każdym CPN-ie "ORLEN" kupimy winiety.
_________________ Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 21 gości