Interesuje mnie gdzie można zrobić uprawnienia na taki sprzęt jak w tytule.Żeby było to możliwie jak najbliżej Bielska Białej,ile to kosztuje i czy na takich uprawnieniach można też pracować oddzielnie koparką i oddzielnie ładowarką,chodzi mi o sprzęt typu Ł34 lub Ł 200.
_________________ Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Nie wiem gdzie w twojej okolicy można to zrobić ale napewno nie będziesz
mógł na tym pracować na Ł34.
Na ładowarki są 3 stopnie uprawnień w zależności od wielkości maszyny.
Tak samo na koparki. Uprawnienia na koparko-ładowarki zostały stworzone z myślą tylko o tych sprzętach ( dawniej trzeba było mieć uprawnienia na koparkę i na ładowarkę).
Możliwe że coś się zmieniło ale nie jestem aż tak na bieżąco. Za to do
Ł34 to jestem pewien.
ja odświeże temat bo mam takie pytanie związane z nim
jak jest obecnie w polskim prawie żeby jeżdzić koparko-ładowarką musze mieć prawo jazdy kat B oprócz uprawnien ??bo niby ono zezwala na jazde pojazdami wolnobieżnymi ale znalazłem jakąs stronke o tych uprawnieniach i nic nie pisało że jest konieczne prawo jazdy do robienia kursu (pisało że zaświadczenie od lekarza itd ale o prawie jazdy nic nie było wspomniane )
więc jak to jest ??
jak ja sie orientowałem to kurs na koparko-ładowarki kosztuje 980 dokładnie w moim regionie i masz tam ileś godz praktycznych ileś teoretycznych i zakończone jest biodajrze egzaminem państwowym (ciekawe w jakiej formie jazda po placu maszyną czy tylko teoria )
witam wlasnie robie sobie taki kurs i co do twojego pytania to trzeba posiadac prawojazdy przynajmniej kat B poniewaz jako operator maszyny wolnobieznej a taka wlasnie jest koparko-ladowarka masz obowiazek posiadac prawo jazdy a co do egzaminu to jest to panstwowka i sklada sie z 2 czesci teoretycznej i praktycznej
teoria wyglada tak ze odpowiada sie na zadane pytania przed komisja natomiast czesc praktyczna w sumie polega na obsludze codziennej maszyny na kopaniu tylna lyzka oraz na zaladunku urobku przednia lyzka na samochud i to wszystko
A jak to jest z tą wielkością ładowarek, bo jak zrobię przykładowo uprawnienia na największą np.Ł-34. to czy wtedy tymi mniejszymi też mogę pracować czy trzeba na każdą wielkość oddzielne uprawnienia?
te maszyny budowlane sa podzielone na klasy:III, II, I, najpierw zdajesz na III klasę dopiero po roku możesz zdobyc II itd., a łdowarki sa podzielone na pojemnośc lyżki do 2,5m3, do 5m3 i powyżej.
te maszyny budowlane sa podzielone na klasy:III, II, I, najpierw zdajesz na III klasę dopiero po roku możesz zdobyc II itd., a łdowarki sa podzielone na pojemnośc lyżki do 2,5m3, do 5m3 i powyżej.
ile trwa taki kurs na koparkę? i ile można na początek zarobić pracując po takim kursie? Pytam, bo jestem po budowlance i chcę sobie zrobić teraz taki kurs. Dzięki za odpowiedź
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 14 gości