Witam, dzisiaj pierwszy post, ale chyba bardzo Wam pomocny...
ale najpierw krótki wstęp: Dzisiaj byłem na kursie na przewóz rzeczy i ośrodek zorganizował nam spotknie z człowiekiem z ITD, który wyjaśnił nam jak rozwiązać taki problem (muszę dodać, że kilka lat temu już jeździłem i do tej pory nie wiedziałem jak wypełniać tarczki... dopiero dzisiaj się dowiedziałem jak to zrobić poprawnie!)
W przypadku 2 osób, tarczka w tacho jest osoby pracującej (oczywiście nastawiona na pracę), 2 kierowca rysuje
(ręcznie) poglądowy plan na odwrocie swojej tarczy (jest tam tabela z wypsanymi godzinami oraz pozycje "jazda", "praca", "dyspozycja", "odpoczynek")
W praktyce wygląda to tak:
pkt.1:
1 kierowca ma tarczę w tachografie i jedzie 4.5h - tacho rysuje "jazde"
2 kierowca w tym samym czasie ręcznie rysuje na swojej tarczy (na odwrocie w tabeli) powiomą linię zaznaczając "dyspozycję"
tutaj muszą się zgadzać godziny z obu tarcz (początek i koniec czasu pracy i dyspozycji) - wiadomo, że ta ręcznie rysowana jest mniej dokładna, ale dla odpowiednich służb jest to wystarczająca informacja
pkt.2:
kierowcy się zmieniają i zmieniają tarcze w tachografie... sytuacja się odwraca:
2 kierowca jedzie 4.5 h i na jego tarczy rysuje się "jazda"
1 kierowca ręcznie rysuje (na odwrocie) 4.5h "dyspozycji"
pkt.3:
obaj kierowcy mają przejechane już 9 godzin (każdy po 4.5h) i obowiązuje ich przerwa co najmniej 45 minut !! więc bez względu która tarcza jest w tacho - ta będzie rysowała "odpoczynek", natomiast drugi kierowca "odpoczynek" rysuje ręcznie na odwrocie swojej tarczki...
pkt.4:
kolejne 4.5h jazdy - teraz bez względu, który zaczyna, później jego zmiennik jedzie 4.5h - i to by było max ile mogą przejechać w ciągu doby...
pkt.5:
obaj muszą zrobić przerwę (minimum 9 godzin)
to nie wszystkie warunki, bo jest tam jeszcze mowa o czasie w ciągu tygodnia, 2-tygodni i przerw.... ale tak to z grubsza wygląda....
tak samo rysuje się ręcznie wykres pracy i odpoczynku, gdy popsyje się nam w trasie tachograf (złośliwość rzeczy martwych) i możemy tak jeździć do 7 dni, pod warunkiem, że w tym czasie zajedziemy do firmy naprawić usterkę
mam nadzieję, że przydały się Wam te informacje... jak będę jeszcze mógł coś dodać od siebie to na pewno się odezwę
pozdrawiam, Darek