Cytuj:
heh koledzy mnie ciągle zastanawia ten stereometr reszta wszystko okey bo jak byłem na badaniu to tego nie kumałem pojawiły się prostokąty i ona mówi ustawić a ja je widze wszystkie równo to z głupa zacząłem ruszać i ona widziała ze nie w tą strone itp i się czepia no ale mnie puściła ale potem zrobiłem badania okulistyczne i pisze widze obuoczne prawidłowe to dla czego ten stereometr nie mogłem przejść? może nie rozumiałem bo ja się wzorowałem na tym ze te kwadraciki mama przyblizać oddalać a inni mówią,że to trzeba prawo lewo ze szerzej grubej i kompletnie nie rozumiałem tego
Dlatego właśnie przed ustawianiem tego na przyrządzie powinni Ci pokazać jakie jest idealne ustawienie - niestety nie muszą, bo bez tego też można sobie poradzić, i są ludzie którzy dają radę.
Badanie u okulisty różni się od "patyków", bo (z tego co słyszałem) badanie u okulisty sprawdza widzenie statyczne, a patyki dynamiczne - cokolwiek to znaczy. Moim skromnym zdaniem obuoczność jest cechą o której posiadaniu decyduje nasz mózg - czy potrafi składać obraz z oczu w całość trójwymiarową.
Cytuj:
Stereotesty pozwalają na szybką i prostą ocenę sprawdzenia głębokości percepcji stereoskopowej. Testy pozwalają zmierzyć jak szczegółowo każde z oczu może dostrzec różnice w odległościach przedmiotów od obserwatora, a także identyfikują takie warunki jak Amblyopia i Strasbismus (leniwe oko)
Przy patykach w grę wchodzi ciut więcej czynników mogących zaważyć na wyniku testu.
Tym niemniej dla wydania zaświadczenia jest potrzebne stwierdzenie że widzenie obuoczne jest zachowane, i zarówno przejście badania stereotestem jak i stereometrem się liczy.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje