Strona 7 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 933 Następna
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

280 godzin, 9 tysięcy...

Cóż, jak zdam wkrótce kat. D to najwyraźniej będę miał po prostu dodatkową literkę w prawku i nic więcej. Fajnie się jeżdzi autobusem, o wiele lepiej niż ciężarówką, ale nie będę kredytu brał, żeby zrobić kurs i zarabiać 1200 zł :|

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Albo wejdą jakieś lojalki no albo transport ciężki w Polsce stanie. Niedługo autobusowy a zaraz potem ciężarowy.
Mało kto zrobi taki kurs nie będzie komu jeździć :(

Użytkownik

Użytkownik

mam pare pytan bo opinie sa rozne:
1. mam kurs na przewoz rzeczy ile mam czasu na kwalifikacje uzupelniajaca po wrzesniu 2009r???
2 z tego co wyczytalem to zamiast papierow o odbyciu kursu ma byc plastik podobny do prawka. czy majac stary kurs musze to wyrabiac czy dopiero po szkoleniu uzupelniajacym?

w radiu mowili, ze firmy z UK proponuja oplacenie kursu i prace. jedyny warunek to przepracowac po tym 6 miesiecy.

Użytkownik

Użytkownik

Misztal - masz rację, tak będzie! Jeszcze na przewóz rzeczy może się opłacać (bo np. tirowcy zarabają dobrze i to się szybko zwróci) ale kierowców kat. D zabraknie. Zresztą już brakuje.

wiesiek255 - zajrzyj na 2 stronę tego wątku - wrzuciłem tam skan viewtopic.php?f=47&t=15695&st=0&sk=t&sd=a&start=20 - jest na samym dole. Są tam wymienione TERMINY w jakich trzeba odbyć kwalifikację uzupełniającą. I decyduje nie data ukończenia kursu na przewóz rzeczy/osób ale data uzyskania prawa jazdy kat. C lub D!.
Wymieniać teraz chyba nie trzeba, tylko z czasem będzie sukcesywnie następować. Tak mi się wydaje.

I inne kraje unijne na tym wygrają. Anglicy marzą o naszych kierowcach autobusów. Kilka firm finansuje nawet kursy prawa jazdy kat. D i kursy językowe, więc pewnie sfinansują też KWALIFIKACJĘ WSTĘPNĄ. Ja poważnie myślę o wyjeździe na Wyspy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
żeby zrobić kurs i zarabiać 1200 zł :|
Cytuj:
Albo wejdą jakieś lojalki no albo transport ciężki w Polsce stanie. Niedługo autobusowy a zaraz potem ciężarowy.
Mało kto zrobi taki kurs nie będzie komu jeździć :(
Drugi Kononowicz - nie będzie niczego :P

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3694165
Samochód: DAF XF SSC 106 + Wielton

Niezgodze się z poprzednią wypowiedzią kselu1 że w całej Unii Europejskiej tak jest ,a my (Polska) sie tylko musimy dostosować.Jak wywnioskowałem to chodziło Ci o rozbudowany kurs na przewóz rzeczy/osób.Z tego co też wyczytałem to pracujesz na wyspach,więc powinieneś wiedzieć że przynajmniej w UK i Irlandii (nie wiem jak jest w pozostałych krajach unii)jeżeli chcesz jeździć autobusem lub ciężarówką/zestawem to potrzebujesz TYLKO prawa jazdy kat C,E lub D.Żadnych dodatkowych kursów czy zaświadczeń,więc moim zdaniem ten cyrk który sie teraz wyprawia to zwykłe wyłudzanie pieniędzy :|

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Niezgodze się z poprzednią wypowiedzią kselu1 że w całej Unii Europejskiej tak jest ,a my (Polska) sie tylko musimy dostosować.Jak wywnioskowałem to chodziło Ci o rozbudowany kurs na przewóz rzeczy/osób.Z tego co też wyczytałem to pracujesz na wyspach,więc powinieneś wiedzieć że przynajmniej w UK i Irlandii (nie wiem jak jest w pozostałych krajach unii)jeżeli chcesz jeździć autobusem lub ciężarówką/zestawem to potrzebujesz TYLKO prawa jazdy kat C,E lub D.Żadnych dodatkowych kursów czy zaświadczeń,więc moim zdaniem ten cyrk który sie teraz wyprawia to zwykłe wyłudzanie pieniędzy :|
Chyba się mylisz pojawiają się informacje że Angielscy przewoźnicy zachęcają polskich kierowców z prawem jazdy kat.D aby podpisać lojalkę. Wygląda to tak że jedzie ktoś do Anglii podpisuje umowę robisz tam kwalifikację wstępną (dawny kurs na przewóz osób) oni Ci to sponsorują. Warunek jest taki że musisz przepracować u nich 6 miesięcy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: volvo fm

no to już wiadomo gdzie młodzi kierowcy będą uciekać....

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja już napisałem że transport ciężki w Polsce stanie. Nie będzie komu jeździć w Polsce.

Użytkownik

Użytkownik

Misztal slyszalem to w radiu (nie pamietam jakim) ale miejsce odbycia kursu chyba nie bylo najistotniejsze czy w Polsce czy UK. a zarobki 1500funtow. a co do Polski to beda w latach liczone a nie w miesiacach te lojalki

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
kolego - dzisiaj nie potrzebujesz tu nic wiecej, tj kursów na różnego rodzaju przewozy - bo takowych nie ma,
ale CPC wchodzi z taka samą datą jak i u nas i obejmuje takie same zagadnienia.
tu miałem akurat aktualny magazyn Truck And Driver( nr październikowy), strona 12 :
Obrazek

od niedawna jest kilka innych kursów, i nowe beda dochodzic w kolejnych latach, np jezeli jeździsz po budowach musisz przejsc jakis kurs o zasadach bezpieczenstwa i jeszcze coś jest innego. szczegółów nie znam ale wiem że drogie, koledze płacił pracodawca, ja nie potrzebuje, więc go nie pytałem o szczegóły, rzadko się z nim widze wiec nie pomoge.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3694165
Samochód: DAF XF SSC 106 + Wielton

Tego akurat nie wiedziałem i nie spotkałem jeszcze żadnego kierowcy na wyspach który musiał przechodzić jakieś dodatkowe kursy(prócz ADR-ów) zazwyczaj pytają tylko o DIGI CARD czyli o karte do tacho cyfrowego.Ale jeżeli coś takiego jak CPC ma wejść to zwracam honor,choć na dzień dzisiejszy w zdecydowanej większości wystarczy prawojazdy odpowiedniej kategorii.
PS:Misztal mam 2 kolegów którzy pracują w Stagecouchu i spytam czy coś takiego w ogóle istnieje.Co do lojalki to sie zgadza ale tylko wtedy gdy np.Stagecouch sponsoruje Ci prawo jazdy na kategorie D,wtedy wiążesz sie z nimi na 2 lata.Taki kurs kosztuje ok1500 funtów i jeżeli rzucasz prace przed tym terminem musisz zwrócić pieniądze.Wiem o tym bo sie sam dowiadywałem jak to wygląda.Spytam o tą kwaliwikacje wstępną i odpisze w każdym bądż razie będą to informacje z pierwszej ręki.
Szerokości wszystkim kierowcom.

Użytkownik

Użytkownik

Czyli potwierdza się jednak, że Kwalifikacja Wstępna to nie wymysł polskiego rządu ale to coś wchodzącego w życie w całej Unii Europejskiej i to w tym samym czasie.

Czyli obecnie pracujący kierowcy w UK nie będą o tym wiedzieć bo nie musieli tego przechodzić! Tak jak w Polsce, tak i na Wyspach, będzie to dotyczyć TYLKO tych, którzy zrobią D po 10.09.2008 lub C po 10.09.2009.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Zacząłem robić kurs D w czasach, gdy nikomu nie śniło się o kwalifikacji wstępnej. Mimo pośpiechu, to jednak zajęcia teoretyczne, 60 godzin praktycznych, 2 egzaminy z wielotygodniowymi terminami oczekiwania (teoretyczny i praktyczny).
No i po 10.09.2008 uzyskałem wreszcie prawo jazdy D, które tyle kosztowało mnie czasu, zdrowia i pieniędzy.

Co teraz? :evil:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Suchajcie prosze o pomoc w ogarnieciu tego wszystkiego bo mi szczena opada jak to wszystko czytam.

Mam 18 lat, w tym miesiacu zdobyłem prawo jazdy kat. C
Czyli zgodnie z tym co jest wklejone w tym temacie, musze odbyć szkolenie uzupełniające do 10 września 2014?

Czyli jak zrobie kurs na przewóz rzeczy do września 2009 to do 2014 mam spokój?

Na czym to wszystko ma polegac, to szkolenie w 2014?

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

marix tego nie wie nikt .nie ma odpowiednich osrodkow dokladnych wytycznych itp . do 2014 jeszcze daleko i wiele sie moze zmienic wiec nie martw sie na zapas

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Ja chłopaki tez się pogubiłem jeśli zrobię kat.C do czerwca roku 2009 to do kiedy będę musiał zrobić kurs na przewoź rzeczy

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

jeśli zrobisz w czerwcu 2009r. to na kwalifikację wstępną na starych zasadach masz czas rok, czyli do czerwca 2010r.

Cytuj:
Ja chłopaki tez się pogubiłem jeśli zrobię kat.C do czerwca roku 2009 to do kiedy będę musiał zrobić kurs na przewoź rzeczy
Możesz go nie robić nawet wcale jak nie będziesz chciał pracować. Jeżeli zdobędziesz prawo jazdy kat. C przed wrześniem 2009 i wtedy też zrobisz kurs na przewóz rzeczy, to wszystko masz na starych zasadach.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9459693
Samochód: Nubira

Jeśli masz wydane prawko przed 10.09.09 (data wydania prawka, a nie data zdanego egzaminu) to masz jeszcze rok na zrobienie kursu na starych zasadach.

A i jeszcze jedno. Wejście ustawy ma byc podobno przesunięte o rok (tak na przewóz rzeczy jak i osób). Musi to przejsc przez Sejm. Podobno.

Strona 7 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 933 Następna