Cytuj:
Niezgodze się z poprzednią wypowiedzią kselu1 że w całej Unii Europejskiej tak jest ,a my (Polska) sie tylko musimy dostosować.Jak wywnioskowałem to chodziło Ci o rozbudowany kurs na przewóz rzeczy/osób.Z tego co też wyczytałem to pracujesz na wyspach,więc powinieneś wiedzieć że przynajmniej w UK i Irlandii (nie wiem jak jest w pozostałych krajach unii)jeżeli chcesz jeździć autobusem lub ciężarówką/zestawem to potrzebujesz TYLKO prawa jazdy kat C,E lub D.Żadnych dodatkowych kursów czy zaświadczeń,więc moim zdaniem ten cyrk który sie teraz wyprawia to zwykłe wyłudzanie pieniędzy
kolego - dzisiaj nie potrzebujesz tu nic wiecej, tj kursów na różnego rodzaju przewozy - bo takowych nie ma,
ale CPC wchodzi z taka samą datą jak i u nas i obejmuje takie same zagadnienia.
tu miałem akurat aktualny magazyn Truck And Driver( nr październikowy), strona 12 :
od niedawna jest kilka innych kursów, i nowe beda dochodzic w kolejnych latach, np jezeli jeździsz po budowach musisz przejsc jakis kurs o zasadach bezpieczenstwa i jeszcze coś jest innego. szczegółów nie znam ale wiem że drogie, koledze płacił pracodawca, ja nie potrzebuje, więc go nie pytałem o szczegóły, rzadko się z nim widze wiec nie pomoge.