Strona 65 z 88 [ Posty: 1744 ] Przejdź na stronę Poprzednia 163 64 65 66 6788 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 lut 2014, 22:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ten co wpadł na pomysł, aby pomalować te skanie w jeden kolor , to sobie sam ukrecił bat na własną du*e :-). Było to wiadomo od czasu gdy tylko to wyjechało na drogę, biała to zawsze biała.

Post Wysłano: 22 lut 2014, 18:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: Jelcz 105 ;P

Cytuj:
Czy ja mam sklerozę? Przecież nie dawno trąbili, że terminale podpisały porozumienie o respektowaniu DMC. Chyba, że wyjątkowo "przedsiębiorczy" przedsiębiorca wywiózł za bramę po sztuce, a potem wrzucił 2 na 1 auto. Tylko czy papiery by mu się zgadzały.
A ty myślisz że operatora to obchodzi? Jak biuro dało kwity do załadunku to ładujemy taka nasza robota.
Podobnie się ma temat z naciskami osiowymi, tłumaczysz debilowi że nie da się od samego początku parami ładować to i tak ci powie że zawsze tak ładował i się odwal. :wink: Taki kraj.

Za Roburem wszyscy sznurem...

Post Wysłano: 02 mar 2014, 23:51
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Obrazek

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/ ... 0394_o.jpg
Drugie zdjęcie rozjeżdża forum więc otwierać poprzez link.

http://www.facebook.com

Post Wysłano: 16 mar 2014, 11:11

Użytkownik

Użytkownik

GG: 699232
Samochód: Scania 124L 420

Witam a w wlkp jest jakaś firma co ciągnie kontenery?

Post Wysłano: 16 mar 2014, 14:39

Użytkownik

Użytkownik

Obrazek

Post Wysłano: 01 kwie 2014, 15:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Orientuje się ktoś z Was jaka firma posiada takie Scanie:
Obrazek

Firma jest chyba z Siedlec (ma auta na WGM i WSI), wydaje mi się że widziałem kiedyś ich stronę WWW i mieli też takie same Scanie z naczepami chłodniami.

Post Wysłano: 03 kwie 2014, 0:42

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Actros 450KM

Hej witam wszystkich. W firmie śmigałem na chłodniach, ale zachciało im sie kontenerów. Niestety na moją niekorzyść ide na pierwszy ogień. A wiec mam pytanko. Czy śmigał ktoś do portu Felixstowe UK ?? Może ktoś dać jakieś rady wskazówki co i jak w porcie ,przy załadunku na co zwracać uwagę. Nigdy nie miałem do czynienie z kontenerami. Mamy wozić dla Cosco, Pozdrawiam.

Post Wysłano: 04 kwie 2014, 18:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7539165
Samochód: Leon MK1 TDi

Witam, moze ktos zna jakies namiary na przewoznika, co na pudla czlowieka potrzebuje na kraj?? Priv jak cos.

Pozdrawiam Karol CSW

Post Wysłano: 09 kwie 2014, 20:12

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3510215
Samochód: Opel Vectra

Mam pytanie...
Wiadomo ,że w przypadku ciągnika 3 osiowego i naczepy 3 osiowej z kontenerem 40' ISO , DMC wynosi 44000kg max na odcinku w promieniu 150km od terminalu - to jest jasne.
Jakże wielkie było , moje zdziwienie kiedy w zeszłym tygodniu jeden przedstawiciel belgijskiej firmy zaproponował mi współprace w od wozie tank-containerów z terminalu z Wrocławia , które ważą w granicy 31 - 33 ton. Kiedy powiedziałem mu ,że ciągnik + naczepa pod kontener 20',30' krótka ważą około 11000kg , stwierdził ,że w Polsce można wozić 44t w transporcie intermodalnym , niezaleznie czy ciągnik 2 czy 3 osiowy. Mówi ,że w Belgii mają ciągniki o konfiguracji 6x2 pusher i wożą , tylko że Belgia ma inne przepisy wewnętrzne. Rozmawiałem dziś z wysoko postawionym ITD , który na moją prośbę sprawdził ten temat i stwierdził ,że to ja mam rację. Dziwne to dla mnie , i zastanawiam się po co komuś 3 osiowy ciągnik pod kontener cysternę skoro tak czy owak będzie DMC 40000 , a może to kwestia rozłożenia nacisków na osie?

Post Wysłano: 09 kwie 2014, 22:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

rozchodzi się o to, ze mandaty za przeYEAHbane osie są większe jak za całość.
Cytuj:
Witam, moze ktos zna jakies namiary na przewoznika, co na pudla czlowieka potrzebuje na kraj??
KULCZYK! :lol:

Post Wysłano: 10 kwie 2014, 9:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3510215
Samochód: Opel Vectra

Nie sądzę - na obecną chwilę mamy max kwote kary za przeładowane DMC i naciski na oś - max wynosi 15000 zł.

Post Wysłano: 25 kwie 2014, 14:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Mazda 626

Mam kilka pytań dotyczących przewozu kontenerów po kraju. Załóżmy że spedycja każe mi wsiąść kontener z Gdynia Container Terminal S.A.: jak wyglądają procedury w tym przypadku ? Jadę z pustym kontenerem od klienta, do miejsca zdania: czy w tych przypadkach muszę wypełniać jakie papiery ?

Post Wysłano: 28 kwie 2014, 10:05

Użytkownik

Użytkownik

Podejmujesz z GCT więc spedycja musi zrobić Ci awizację do portu. Jedziesz na gct (wystarczy Ci, że będziesz miał numer kontenera) Podajesz na bramkach numer puszki, numer auta i nr dowodu osobistego i dają Ci bilet ;) . Po rozładunku jeżeli masz do portu też musi Cię spedycja zaawizować i nic nie musisz wypełniać, jeżeli depot to dostajesz śmieszne kartki które tam musisz wypełnić też numerem auta nazwiskiem i nr dowodu i wszystko.

Post Wysłano: 08 maja 2014, 12:19

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania Cabrio

Panowie a powiedzcie tak szczerze czy jest szansa zarobić na puszkach przy jednym aucie na kraju?

Post Wysłano: 15 maja 2014, 14:36

Użytkownik

Użytkownik

Cześć
Nie jestem z wszej branży dlatego chciałbym zadać pytanie specjalistom.
Kontenery nie są aerodynamiczne zwłaszcza jeśli z jakichś względów nie można posadowić ich zaraz za kabiną (czylu na początku platformy)
Mam pytanie hipotetyczne czy wam jako kierowcom/właścicielom firmy transportowej oplacałoby się poświęcić trochę czasu (np 1-1,5 godzi) po załądunku (oraz 1 h przed rozłądunkiem) żeby zmniejszyć opory aerodynamiczne i zmniejszyć spalanie?
Jak często zdarza się że kontener nie jest zaraz na początku platformy, ile wzrasta zużycie paliwa (oczywiście wiem że to zalezy od masy kontenera ale chciałbym się dowiedzieć o ile "na oko" wzrasta zuzycie jesli kontener jest na środku lub końcu platformy)
I jeszcze jedno pytanie jaka jest przeciętna wysokość platformy z załadowanym kontenerem, o ile jest mniejsza niż dozwolona wysokość tj 4 m.
Jaka jest przecietna prędkość w transporcie kontenerów oraz czy czasami zdarza się że jedziecie z prędkością maksymalnei dozwoloną (bo czas goni) nie zważając na dramatycznie rosnące zuzycie paliwa?
Pozdrawiam serdecznie

Post Wysłano: 15 maja 2014, 14:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Ogólnie kontener wcale nie jest aerodynamiczny przez swoje "zebra", co do umiejscowienia kontenera na naczepie to juz zalewy chyba od klienta, miejsca rozładunku i możliwości.

Post Wysłano: 15 maja 2014, 15:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Jak nie ma czasu, to nawet jakbym ciągnął ciężką 20 na pasie za ramą to i tak szedłbym odcięciem, a jak jest czas to się nawet z pustą 40 jedzie powoli. Proste. Nie da się też jednoznacznie określić o ile wskakuje spalanie wyżej, ale można uśrednić, że około 2-3 litry przy tej samej masie kontenera (40 vs 20 na dupie). Co masz na myśli "poświęcić godzinę, żeby zwiększyć aerodynamikę"?

Kontenery HC na ramie są wysokie jak normalne zestawy, a DV 10-15 cm niższe, czyli około 3.85, ale gdy położysz 20 DV na łabędziej szyi, stoi ona tak samo wysoko jak 40 HC która ma wycięcie w podłodze. Wiele też zależy od opon i specyfikacji auta. Znam przypadek, gdzie auto z kontenerem HC wykraczało ponad 4 m.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 20 maja 2014, 8:57
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: w ETS'ie

Cześć, czy ktoś z Forumowiczów ma do czynienia z naczepa Schmitz Cargobull SCF 24G :?:

Post Wysłano: 20 maja 2014, 10:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Cytuj:
Kontenery HC na ramie są wysokie jak normalne zestawy, a DV 10-15 cm niższe, czyli około 3.85, ale gdy położysz 20 DV na łabędziej szyi, stoi ona tak samo wysoko jak 40 HC która ma wycięcie w podłodze. Wiele też zależy od opon i specyfikacji auta. Znam przypadek, gdzie auto z kontenerem HC wykraczało ponad 4 m.
To radzę tobie zmierzyć swojego latającego holendra :lol: i nie mów że z 40"HC masz mniej niż 4m.
Nawet z oponami o profilu 70 i najniższym siodle
Między HC a DV jest 30 cm różnicy, czyli 20" DV na gęsiej szyi ma jakieś 3,80m a nie tyle samo co 40"HC :lol:

Filmy z tras

Post Wysłano: 30 maja 2014, 12:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1409090
Samochód: man tga 430

Mi sie jakis czas temu trafiła 20HC. Miałem ja na przodzie i z ciekawosci sie zmierzylem.......4,18m :)

Strona 65 z 88 [ Posty: 1744 ] Przejdź na stronę Poprzednia 163 64 65 66 6788 Następna