Strona 9 z 26 [ Posty: 503 ] Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 1126 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 kwie 2008, 17:37

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Volvo FM12

A czy mając polskie prawo jazdy kat. C, mając 20 lat mogę legalnie podjąć prace kierowcy za granicą. np. w Wielkiej Brytanii ?

Post Wysłano: 01 kwie 2008, 21:45

Użytkownik

Użytkownik

Jesli tamtejsze prawo na to pozwala to tak.

Post Wysłano: 17 kwie 2008, 16:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7984400

Koledzy, potrzebuję jakoś obejść wymagany wiek 21 lat. Jak to zrobić? Czy będąc zatrunionym na stanowisku mechanika w firmie mającej kilka samochodów na potrzeby własne mogę jeździć tymi zestawami na zastępstwo? np. jakiś urlop kierowcy czy cos w tym stylu? I jeszcze jedno pytanie. Firma wywozi z fabryki MANa nowe samochody do klientow na kołach. Czy mogę się tam zatrudnić bez wymaganych 21 lat?

Post Wysłano: 17 kwie 2008, 22:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Firma wywozi z fabryki MANa nowe samochody do klientow na kołach. Czy mogę się tam zatrudnić bez wymaganych 21 lat?

Wg mnie to można podciągnąć pod jedno z wyjątków kiedy nie musimy spełniać wymaganego wieku, bez ładunku - jazda z miejsca zakupu do firmy. Ale lepiej zweryfikuj to u jakiegoś pewniejszego źródła. Np. ITD.

Post Wysłano: 18 kwie 2008, 15:32

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FM12

Cytuj:
Koledzy, potrzebuję jakoś obejść wymagany wiek 21 lat. Jak to zrobić? Czy będąc zatrunionym na stanowisku mechanika w firmie mającej kilka samochodów na potrzeby własne mogę jeździć tymi zestawami na zastępstwo? np. jakiś urlop kierowcy czy cos w tym stylu? I jeszcze jedno pytanie. Firma wywozi z fabryki MANa nowe samochody do klientow na kołach. Czy mogę się tam zatrudnić bez wymaganych 21 lat?
Witaj, jestem z tych samym okolic. Wiesz coś o pracy dla kierowców w MANie ?
Z tego co słyszałem to transportem samochodów z fabryki do klientów zajmuje się jakaś zewnętrzna firma, podobno już odchodzą od jazdy nowymi ciągnikami tylko większość idzie na lawety.

Post Wysłano: 19 kwie 2008, 14:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7984400

Kolego EssentialMan, jak chcesz się coś dowiedzieć o transporcie z fabryki MANa to napisz do mnie na gg. Nie będziemy zaśmiecać tematu.

Post Wysłano: 28 kwie 2008, 21:41

Użytkownik

Użytkownik

Siema a ja mam tego typu pytanie.
Czy aby śmigać Zestawem powyżej 7,5 t, to trzeba mieć 21 lat, ale wystarczy mieć tyle lat rocznikowo. Czy np muszę czekać do grudnia aż skończę 21 lat?? ;]

Post Wysłano: 29 kwie 2008, 6:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy aby śmigać Zestawem powyżej 7,5 t, to trzeba mieć 21 lat, ale wystarczy mieć tyle lat rocznikowo
Praktycznie cały ten temat jest o tym.
Trzeba mieć, a masz jak skończysz, bo jak sie urodziłeś to chyba nie miałeś na drugi dzień rok, tylko dopiero w grudniu następnego roku.

Post Wysłano: 03 maja 2008, 11:04

Użytkownik

Użytkownik

Witam! Koledzy mam takie pytanie.. Chcę sprowadzic ciągnik siodłowy z niemiec do polski. Mam prawo jazdy kat C+E ale mam 19lat. Czy będe mógł przyjechac tym ciągnikiem z niemiec do polski??

Post Wysłano: 03 maja 2008, 11:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Raczej tak.

Post Wysłano: 17 cze 2008, 20:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9058783
Samochód: Scania

Cytuj:
Siema a ja mam tego typu pytanie.
Czy aby śmigać Zestawem powyżej 7,5 t, to trzeba mieć 21 lat, ale wystarczy mieć tyle lat rocznikowo. Czy np muszę czekać do grudnia aż skończę 21 lat?? ;]
śmigac to Ty sobie możesz nawet jak to ma i 100 ton dmc, ale dla frajdy i nie zarobkowo ;]

CPC - 21.12.2009

Post Wysłano: 17 cze 2008, 21:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
A czy mając polskie prawo jazdy kat. C, mając 20 lat mogę legalnie podjąć prace kierowcy za granicą. np. w Wielkiej Brytanii ?
Cytuj:
Jesli tamtejsze prawo na to pozwala to tak.
A tamtejsze prawo na to nie pozwala.

Możesz smigac do 7.5T a po skonczeniu 21 wiekszymi.
W Anglii aby zrobic C trzeba miec skonczone 21, przed ta data nie mozna nawet na nauce jezdzic i oni maja problem z głowy, choc teraz maja z nami:P
Ja jeździłem 7.5T 6 tygodni i dali mi 18T Axora, po czasie sie dowiedziałem ze troche za wczesnie zaczalem nim jezdzic bo mialem 19 i pół roku.
To oficjalne stanowisko DVLA w sprawie posiadaczy polskich praw jazdy C, CE w wieku ponizej 21 lat.

Post Wysłano: 26 cze 2008, 18:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3793380

tak sobie to czytam i mam pytanko. niemam 21 lat brakuje mi 1miesiac :-) ale jezdze ciezarowka o dmc 18t samo autko wazy 8t. czy lamie przepisy? i jak cos to co mi grozi?

Post Wysłano: 26 cze 2008, 19:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
tak sobie to czytam i mam pytanko. niemam 21 lat brakuje mi 1miesiac :-) ale jezdze ciezarowka o dmc 18t samo autko wazy 8t. czy lamie przepisy? i jak cos to co mi grozi?
a masz prawo jazdy ? :P

czy łamiesz - na 97% tak
dopisz cos wiecej

Post Wysłano: 29 cze 2008, 17:50

Użytkownik

Użytkownik

Witam serdecznie! Mam 18 lat posiadam prawo jazdy kategorii C jestem w trakcie kursu na C+E poszedłem się zapisać na kurs przewozu rzeczy... W ośrodku szkolenia zapisano mnie na ten kurs. Przyszedłem na kurs i wykładowca powiedział mi że aby przystąpić do kursu na przewóz rzeczy muszę mieć ukończone 21 lat... OK wszystko kumam ale mogę w końcu jeździć samochodem DMC 7,5t... A jak pracodawca który by mnie zatrudniał na takim samochodzie wymaga ukończenia takiego kursu? Proszę o odpowiedź.

Post Wysłano: 29 cze 2008, 18:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ten wykładowca to tłuk, który powinien wykładać kafelki, a nie wiedzę. Jeżeli chcesz pracować w firmie transportowej, to musisz mieć ukończony ten kurs. Warunkiem jest posiadanie odpowiedniej kategorii prawa jazdy, a nie wiek. Szczerze współczuję kursantom, skoro temu "specjaliście" brakuje elementarnych wiadomości, to już nie chcę wiedzieć, jaka jest jego wiedza, na dalsze zagadnienia.

Post Wysłano: 30 cze 2008, 19:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 9397427

http://www.mord.tarnow.pl
-> Szkolenia i kursy -> Kwalifikacje dla kierowców...

i mamy tam coś takiego

Warunki uczestnictwa:

transport osób | transport rzeczy
wiek od 21 lat | od 18 lub od 21 lat
prawo jazdy D1, D1+E, D, D+E C1, C1+E, C, C+E

Dobry stan zdrowia potwierdzony orzeczeniami z badań lekarskich i psychologicznych.

no i bądź tu człowieku mądry...

Jak widać jednym z warunków przystąpienia do kursu na przewóz rzeczy jest spełnienie wymagać wiekowych ( zakres od 18 lub od 21 lat )..

czyli sie pytam o co chodzi?

dlaczego jest spójnik 'lub' (alternatywa logiczna) ?

Post Wysłano: 30 cze 2008, 20:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
czyli sie pytam o co chodzi?

Powinno być raczej od 18 lat, a nie tak podzielone. Czy mając 19 lat, czy 23 idąc na taki kurs niczym się on nie różni, nie ma żadnych osobnych zajęć. Więc w tych informacjach stawiałbym raczej na błąd logiczny. Ja ukończyłem kurs na przewóz rzeczy w wieku 19 lat (a nawet nie miałem jeszcze skończonych). Był mi on potrzebny do podjęcia pracy. Z tym, że (ale to pewnie wiesz) od 18 do 21 lat (spełniając pozostałe wymogi ustawy) można podjąć pracę na aucie, którego dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 7,5 t. A od 21 lat dopiero prawo pozwala nam jeździć autami o większym tonażu.

I osoby, które wymyślają jakieś obejścia (w stylu transport na potrzeby własne/działalność) niech się nie łudzą. Takie jest prawo i nie da się tego obejść.

Post Wysłano: 01 lip 2008, 10:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wniosek jest jeden, nasze prawo to jedno wielkie bagno :(
Wprowadzili by jasne czytelne przejrzyste przepisy, kazdy by wiedzial o co chodzi. a tak na kursie PAN INSTRUKTOR jedno POLICJANT drugie INSPEKTOR trzecie a w prawie jeszcze inaczej :P
Jak ja chodziłem na kurs miałem 19 lat i miałem C, mój kolega chodził tez na przewóz rzeczy miał tylko B, a był gostek nie miał ani 21 ani C ani D i zrobił na przewóz rzeczy i osób.
Instruktor tylko chwalil i mówił że każdy dobrze robi, bo potem bedzie drogo i ciezko, pewnie wypisali papiery osobom które nawet nie sa do tego uprawnione :P
Dodam ze nie tylko w tej dziedzinie prawa jest taki bałagan...... CHORE TO JEST

Post Wysłano: 01 lip 2008, 18:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3793380

tak jak wcześniej pisałem... chciałbym sie dowiedzieć co mi grozi jeśli jadę autem o większym tonażu nie mając 21lat? Firma w której jestem zatrudniony jest producentem i wykonuje transport na potrzeby własne ale o to nie pytam bo wiem o co chodzi! Jak mnie zatrzyma ITD to co mogą mi zrobić!? dopiero za 17 dni skończę 21 a w miedzy czasie mam egzamin na C+E . dla jasności w tej firmie jeżdżę już pół roku! w tych przepisach to naprawdę można sie pogubić! :-/

Strona 9 z 26 [ Posty: 503 ] Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 1126 Następna