Cytuj:
mam takie pytanie, jezdze na tacho cyfrowym zaczołem dzien od 7.00 pojezdzilem te 9h popracowałem i zrobiłem pauze 9h ale nastepnego dnia ruszam o 12.00. wiec zrobiłem dluzsza pauze niz 9h. too mam too zaliczone jako 9h pauzy czy 14h???
wiem ze doba trwa 24h ale zastanawiam sie nad tym. poprostu spałem sobie dłuzej niz te 9h i nic nie robiłem
Jak by koledze się chciało przeczytać trochę postów wstecz to by było git i odpowiedz gotowa.
Stronę wcześniej pisałem to wkleję jeszcze raz. Post 18.12.2012. 9:58.
PYTANIE :
1 pytanie,
Taka sytuacja tachograf analogowy.
Wkladam tarczke o 6.00 rano np.w poniedzialek i od razu ruszam.powiedzmy ,ze o godzinie 21.00 konczy mi sie czas pracy. no i pauzuje gdybym pauzowal do 6.00 mialbym 9h pauzy . a chodzi mi o to ,ze gdybym nie wyciagnal tarczki o 6.00 i poczekalbym jeszcze te 2 h do 8 czy mialbym 11h pauzy zaliczone do tego okresu. czy okres liczy mi sie tylko do 6 rano ?a te 2h ida na nowy okres
1 odpowiedź
Nie, nie miał byś zaliczonej 11tki, powód jest prosty pauza 11h nie zmieściła Ci się w dobie(24h). Na prosty łeb mówiąc jeśli twój czas pracy (dokładnie to się nazywa dzienny okres prowadzenia) przekroczył 13 godzin już nie ma mowy o odebraniu regularnego odpoczynku dziennego czyli 11tki, w twoim przypadku jest to "max pracy" do 19:00 w innym wypadku nawet jak będziesz stał dłużej niż 11h i tak będzie zaliczone to jako 9tka.
Przykład, w poprzednim tygodniu stałem 27h, pewnie nie uwierzysz ale ta pauza nie została mi zaliczona jako odpoczynek tygodniowy (24h a dokładnie 27h) bo ja jej nie zaliczyłem jako takiej, a nawet te 27 godzin nie dało mi pauzy 11h tylko 9h. Tak więc widzisz nawet stojąc 27h miałem tylko pauze 9(skrócony odpoczynek dzienny).
Czyli to twojego przykładu. Jeśli nie zacząłeś kręcić tej pauzy 14h później niż 20:00 to masz ją zaliczoną jako 11.