Cytuj:
Potrzebny jest dowód rejestracyjny i certyfikat potwierdzający emisję spalin, ja tego nie miałem i dostałem euro 0 - jeśli dobrze pamiętam to coś koło 0.035 za km dla solówki 12t.
Dla Euro 0, 1 i 2 jest opłata 0,0307 CHF/tkm.
Cytuj:
A przypadkiem przez Szwajcarię nie jedziesz koleją, bo jest dla tranzytu ograniczenie, z tego co słyszałem od wykładowcy w szkole ??
Jeszcze jedna kwestia. Zwróć uwagę na wysokość opłaty drogowej. Mniej więcej 770 zł za przejechanie 280 km, co daje nam ponad 2,7 zł za każdy przejechany kilometr? Skutecznie odstrasza?
Przykładowo połączenie kolejowe z Freiburga do Novary waha się w cenie od 450 do 560 EUR w zależności od dnia i godziny połączenia. Jest jeszcze opcja przejechania przez Szwajcarię pociągiem z Basel do Lugano - 390 EUR.
Przejazd przez CH to żadna przyjemność oprócz ładnych widoków. Wysokie koszta i dużo czasu. Przy dużym natężeniu ruchu i przykładowo gdy granica w Como jest zawalona wcześniej wyganiają na parkingi i stoisz jak ten ch** na weselu i czekasz aż zatwardzenie pójdzie na bieżąco jak mawiał Stanisław.