Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 paź 2011, 19:25

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Teraz rozumiem. Czyli dla młodych najpiew KW do zrobienia a potem prawo jazdy na C.
Szkoda, myślałem, że po C w wieku 24 lat nie będę musiał robić KW. No ale obowiązek został.

Post Wysłano: 10 paź 2011, 20:42

Użytkownik

Użytkownik

Właśnie wróciłem z wykładów na C. Wykładowca mówił że jak do 5 stycznia nie zrobię C(mam 18 lat) to cały kurs jest na darmo.

Post Wysłano: 10 paź 2011, 21:28

Użytkownik

Użytkownik

I w czym jest problem, bo nie rozumie?! Pod koniec października masz kurs skończony i masz czas na jakieś 4-5 egzaminów do oblania.

Post Wysłano: 10 paź 2011, 21:41

Użytkownik

Użytkownik

W tym że pod koniec października to się skończą wykłady, a jazdy?

Post Wysłano: 10 paź 2011, 22:08

Użytkownik

Użytkownik

Pogadaj z instruktorem żeby na plac Cię puścił. Ja w czwartek C zacząłem, dziś jest poniedziałek i już 1/3 jazd mam wyjeżdżoną. Kategorię A w 4 dni zrobiłem, oczywiście pozytywnie.

Post Wysłano: 11 paź 2011, 9:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Cytuj:
W tym że pod koniec października to się skończą wykłady, a jazdy?
ja wszystkie jazdy zrobiłam w 3 tygodnie ;-) umawiając się na 3-4h, kilka razy w tygodniu

Post Wysłano: 11 paź 2011, 20:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Temat o ograniczeniach wiekowych, więc podpinam moje pytanie troszkę z inszej strony :)

Mam 19 lat i uprawnienia kierowcy zawodowego. Poszedłem dzisiaj do firmy, w Okuniewie, złożyć CV. Pani właścicielka zapytała mnie ile mam lat, więc jej powiedziałem. A ona na to, że w transporcie międzynarodowym mogę pracować dopiero od 21 lat :shock:
Nic nie powiedziała o jakiś ograniczeniach tonażowych, co mogłoby być istotniejsze i mieć większy sens...

Czy miała rację?? Od kiedy?? Ja pierwsze słyszę :roll:

Post Wysłano: 11 paź 2011, 20:56

Użytkownik

Użytkownik

19 lat i CE z KW - szybki jesteś :mrgreen:

Post Wysłano: 11 paź 2011, 22:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Co z tego... roboty jak ni ma.. tak ni ma :roll: :(

Post Wysłano: 11 paź 2011, 23:54

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Opel

Cytuj:
Temat o ograniczeniach wiekowych, więc podpinam moje pytanie troszkę z inszej strony :)

Mam 19 lat i uprawnienia kierowcy zawodowego. Poszedłem dzisiaj do firmy, w Okuniewie, złożyć CV. Pani właścicielka zapytała mnie ile mam lat, więc jej powiedziałem. A ona na to, że w transporcie międzynarodowym mogę pracować dopiero od 21 lat :shock:
Nic nie powiedziała o jakiś ograniczeniach tonażowych, co mogłoby być istotniejsze i mieć większy sens...

Czy miała rację?? Od kiedy?? Ja pierwsze słyszę :roll:
Kolego ja jestem w podobnym wieku jak i Ty, pytałem się wykładowcę na KW, dzwoniłem do ITD, i każdy powiedział, że jak będę miał KW to mogę pracować na solówkach i zestawach krajowo lub mięzynarodowo. Ta Pani jest po prostu w błędzie jak większość pracodawców. Ja również miałbym już robotę na zestawie międzynarodówkę, ale pracodawca powiedział, że potrzebuję wiadomo CE i muszę mieć skończone 21 lat. Pracodawcy nie są zorientowani o nowych przepisach dla kierowców zawodowych, które weszły 2010r czyli ta KW. Kiedyś aby zawodowo prowadzić zestaw powyżej 12t DMC było trzeba mieć skończone 21 lat i tym się każdy sugeruje. Więc kolego szukaj dalej roboty aż los się do Ciebie uśmiechnie.

[B,B+E][C,C+E][KW][KK] [PSYCHOTESTY]

Post Wysłano: 12 paź 2011, 12:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dziękuję za odp. :wink:
Muszę odszukać konkretne paragrafy w ustawie o kierujących pojazdami i wysłać jej e-maila i utwierdzić w przekonaniu jeszcze telefonicznie, bo jechał już nie będę, mam tam jakieś 100km :roll:

Dziwi mnie, sama nie wiedziała, zadzwoniła dodatkowo do jakiegoś specjalisty i ten jej tak potwierdził :shock: Jeszcze gościu który siedział za biurkiem, jakiś sekretarka-men, przytakiwał głową, że nie mogę jeździć :lol:

PS. Ta ustawa o kierujących pojazdami na początku tematu, to jest ta z nowelizacją, która ma wejść od nowego roku, a gdzie szukać tej obecnej, 'dzisiejszej'?? Na tej samej stronie, co ta nowa.
I czy w ogóle szukać tego w ustawie o kier. poj., czy może w ustawie o transp. drogowym??

Post Wysłano: 12 paź 2011, 13:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Cytuj:
PS. Ta ustawa o kierujących pojazdami na początku tematu, to jest ta z nowelizacją, która ma wejść od nowego roku, a gdzie szukać tej obecnej, 'dzisiejszej'?? Na tej samej stronie, co ta nowa.
I czy w ogóle szukać tego w ustawie o kier. poj., czy może w ustawie o transp. drogowym??
Ustawa o transporcie drogowym. Artykuł 39a.

Post Wysłano: 12 paź 2011, 14:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ustawa o transporcie drogowym. Artykuł 39a.
Podziękował :wink:

Czyli to się odnosi i do międzynarodówki, i do krajówki? Nie ma na to konkretnego art.??

Post Wysłano: 12 paź 2011, 14:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Wydając kilka tysięcy na kwalifikację wstępną dobrze byłoby wiedzieć, co da Ci ten papier. Jednak jak widać dla niektórych takich wydatek to pryszcz.

Możesz jeździć.

Post Wysłano: 12 paź 2011, 14:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kolego wszystko się zgadza, masz w 100% rację :D

Tylko popatrz na to z drugiej strony, od strony pracodawcy, po prostu siedzą tam niekompetentni ludzie, nie chciałem się z nimi kłócić, bo byłbym spalony. A tak teraz mogę ich zaskoczyć.. Chociaż dla mnie to bardzo dziwne.. duża firma transportowa, nie znająca reguł tej gry :roll:
Faktycznie, mogłem od razu im wmawiać, że nie mają racji.. ale gadałem z Panią prezes, a przy niej troje ludzi którzy jej przytakiwali...
Nie miałem w ręku żadnych 'paragrafów'... ale fakt, o art. 39a ze zmianami z dnia 12 lutego 2010 roku mogłem powiedzieć... ale ja myślałem, że oni to wiedzą :]

Post Wysłano: 12 paź 2011, 15:02

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Opel

Nie wszyscy pracodawcy są zorientowani o tej nowej ustawie z 2010 roku, niestety MY młodzi zawodowcy musimy ich oświecić i udowodnić, że się mylą. A tak w ogóle to trochę Ci pozazdroszczę, że w tak młodym wieku masz już CE. Myślę, że wkrótce i ja będę posiadaczem prawka tej kategorii :)

[B,B+E][C,C+E][KW][KK] [PSYCHOTESTY]

Post Wysłano: 16 paź 2011, 12:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

Czyli od 2012 roku jak ktoś zrobi w wieku 18 lat Kwalifikacje wstępną i PJ C , C+E to może jeździć zarobkowo ?

Post Wysłano: 16 paź 2011, 13:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: cerwone eFHa

Cytuj:
Czyli od 2012 roku jak ktoś zrobi w wieku 18 lat Kwalifikacje wstępną i PJ C , C+E to może jeździć zarobkowo ?
JUŻ może..

Post Wysłano: 16 paź 2011, 13:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

Cytuj:
Cytuj:
JUŻ może..
Tak wiem ale mi chodzi o te nowe przepisy co wchodzą w Styczniu 2012 roku .

Post Wysłano: 18 paź 2011, 21:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MB Actros 1846 BLUETEC5 2011

Niezle to rozkminili..
W styczniu 2012 roku młodzi będą mogli zrobić prawo jazdy na C od 21 lat, chyba ze posiadają KW. Teraz nie da się zrobic KW bez kat. C. Więc kolejność się odwróci.
Co najlepsze, by zacząć C przed skończeniem 21lat trzeba wcześniej wyłożyć kasę na KW pełną.. czyli 280h i 6 tys. zl

Nie wspominając juz o tym ze firmy nie chcą zatrudniać kierowców którzy nie maja skończone 21 lat