Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 mar 2009, 11:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Rożnicy km pisać nie musisz i za to nie dostaniesz mandatu.

Potrzebne sa tylko km rozpoczęcia i zakończenia

Post Wysłano: 18 mar 2009, 14:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

No dobra, niech Ci będzie :roll:

W taryfikatorze mandatów ITD, faktycznie nie ma kary, za brak podsumowania kilometrów.

http://www.bialystok.witd.gov.pl/pdf/taryfikator.pdf

Punkt 11.4
podpunkt 7

Post Wysłano: 18 mar 2009, 14:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jest to jedyne miejsce na tarczce którego nie trzeba wypełniać za brak innego wpisu jest 50 zeta

Post Wysłano: 21 mar 2009, 15:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4542692
Samochód: MAN

Cytuj:
Twój szef absolutnie nie ma racji. Za nieuzasadnione użycie drugiej tarczki w ciągu 24h jest mandat. Wypisujesz nowy numer auta z tyłu tarczki, przebieg i wkładasz do drugiego auta, a w czasie kiedy nie jeździłeś możesz wyrysować na odwrocie pauzę, lub jak chcesz być bardzo uczciwy to inną pracę.
No wszystko fajnie ale ja dalej nie mam jak udowodnić kierownikowi że nie ma racji. Szukałem w necie na to jakiegoś paragrafu i nic. Jeśli ktoś jest w stanie pomóc, z góry dziękuje.

Post Wysłano: 22 mar 2009, 12:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: midlum

Dozwolone jest użycie drugiej tarczki jeśli tacho w drugim samochodzie wymaga innego rodzaju tarczek,ale wtedy wpisuje się pierwszy sam z tyłu tarczki i powinno się ją miec ze sobą zresztą jak z 28 dni poprzednich.Jeśli chcesz przekonac szefa zatrzymaj się przy ITD, nauka droga ale trwale przyswajalna.

Post Wysłano: 22 mar 2009, 13:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Iveco 180-30 4x4 + HMF

W aucie powinny być tylko tarczki z ostatni 28 dni czyli dzisiaj jest 22marca to powinienem mieć od około 22 lutego (tak plus minus) a jak mam przez ten okres 1 tarczke i zaświadczenie ze przez caly miesiac nie jezdzilem tylko ten jeden dzien (wiec 1tarczka) czy może powinienem wozić 28 tarczek wstecz?

Post Wysłano: 22 mar 2009, 13:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
W aucie powinny być tylko tarczki z ostatni 28 dni czyli dzisiaj jest 22marca to powinienem mieć od około 22 lutego (tak plus minus) a jak mam przez ten okres 1 tarczke i zaświadczenie ze przez caly miesiac nie jezdzilem tylko ten jeden dzien (wiec 1tarczka) czy może powinienem wozić 28 tarczek wstecz?
Po pierwsze nie pisz bzdur, bo przepis wyraźnie mówi, że kierowca musi mieć tarczki z bieżąco tygodnia PLUS 28 dni wstecz, o czym chyba mało kto wie.

czyli wypadałoby przed rozpoczęciem tygodnia skompletować 28 ostatnich, przez cąły tydzien dokladac bieżące, potem znowu odłożyć tylko 28 i tak w kółko..

Masz mieć udokumentowany czas pracy z 28 dni wstecz, wiadomo ze jak masz zaświadczenie o nieprowadzeniu pojazdu to nie bedziesz woził tarczek.

Post Wysłano: 22 mar 2009, 14:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
bieżąco tygodnia PLUS 28 dni wstecz
Plus ta co aktualnie jest w tacho

Zaswiadczenie jest rownowaz nie z tarczkami za jakie dni masz zaswiadczenie wiec jesli miedzy data poczatkowa a koncowa na zaswiadczeniu nie ma 28dni to powinienies miec tarczki z przed zaswiadczenia w liczbie takiej aby razem z dniami z zaswiadczenia bylo 28

Chyba troche zamotalem

Post Wysłano: 22 mar 2009, 17:21

Cytuj:
Po pierwsze nie pisz bzdur, bo przepis wyraźnie mówi, że kierowca musi mieć tarczki z bieżąco tygodnia PLUS 28 dni wstecz, o czym chyba mało kto wie.

czyli wypadałoby przed rozpoczęciem tygodnia skompletować 28 ostatnich, przez cąły tydzien dokladac bieżące, potem znowu odłożyć tylko 28 i tak w kółko..

Masz mieć udokumentowany czas pracy z 28 dni wstecz, wiadomo ze jak masz zaświadczenie o nieprowadzeniu pojazdu to nie bedziesz woził tarczek.
Tutaj muszę się z Tobą nie zgodzić:

"Na żądanie upoważnionego funkcjonariusza służb kontrolnych kierowca zobowiązany jest okazać wykresówki za dzień oraz wykresówki za poprzednie 28 dni. Za dni gdy kierujący nie prowadził pojazdu lub prowadził pojazd wyłączony ze stosowania przepisów socjalnych kierowca ma okazać stosowne zaświadczenie."

Z tego wyraźnie wynika, że nie ma mowy o tym, że masz okazać tarczkę, która jest w tacho, tarczki z zeszłego tygodnia i z wcześniejszych 28 dni. Pierwszy raz spotkałem się z takim info.

źródło: http://www.witd-wroclaw.pl/resources/ti ... erowcy.pdf

Post Wysłano: 22 mar 2009, 17:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
zobowiązany jest okazać wykresówki za dzień oraz wykresówki za poprzednie 28 dni
Wedlug mnie pierwsza czesc tego zdania mowi ze mamy pokazac tarczke dzisiejsza czyli ta w tacho

Post Wysłano: 22 mar 2009, 17:48

Cytuj:
Cytuj:
zobowiązany jest okazać wykresówki za dzień oraz wykresówki za poprzednie 28 dni
Wedlug mnie pierwsza czesc tego zdania mowi ze mamy pokazac tarczke dzisiejsza czyli ta w tacho
Dokładnie tak i nie ma mowy o jakimś tygodniu pomiędzy aktualnym dniem, a poprzednimi 28 dniami.