Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 14 kwie 2010, 8:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
bo i tak nie mam prawa do zasiłku ,na kurs mnie nie wzieli bo byli bardziej potrzebujący ode mnie z resztą na prawie 10 tysięcy bezrobotnych 8 miejsc na głupi kurs to też super ,nikt mi nie powie że ten kraj nie jest z lekka po.... i za bardzo oszczędny
to nie wina kraju że nie umiesz sobie roboty znaleść, zrozum to. Jak ktoś chce pracować to będzie pracował!

jeżeli piszesz że kraj jest za bardzo oszczędny to widać że nieznasz się nawet na podstawach funkcjonowania budżetu.
Jeżeli nie wykszatałciłeś się odpowiednio za czasów darmowego szkolenia (czytaj szkoła) to teraz nie narzekaj.
Cytuj:
nie istnieje. Co najwyżej można by tak powiedzieć o narodzie lecz naród tworzą ludzie a to oznacza, że mówiąc w ten sposób obraża się ludzi czyli każdego z nas. Ja także, tak samo jak kolega Cyryl, poj**** się nie czuję i jakoś nie uśmiecha się, żeby ktoś tak o mnie mówił.
Jeśli chodzi o pracę to polecam uczenie się. Idź na studia, wybierz kierunek który Cię interesuje i włóż w to odpowiednio dużo chęci i pracy to nie będziesz narzekał na brak roboty. Jak bardzo chcesz być kierowcą to włóż w to trochę chęci i będą efekty. A jak szukasz tu roboty tylko dla tego, że "w tym kraju nie ma pracy dla ludzi z twoim wykształceniem" to patrz pkt 1.
popieram

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 10:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: na baterie

Cytuj:
to nie wina kraju że nie umiesz sobie roboty znaleźć, zrozum to. Jak ktoś chce pracować to będzie pracował!
znowu to samo , nie uczyli cie w szkole czytania ze zrozumieniem,robota jest ale za najniższą kase jest to chyba 980zł na ręke a jeśli jest to naprawdę dobra praca to i sie o nią biją za te marne niecałe 1000

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 10:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
robota jest ale za najniższą kase jest to chyba 980zł na ręke a jeśli jest to naprawdę dobra praca to i sie o nią biją za te marne niecałe 1000
jeżeli np w zawodzie kierowcy nie masz referencji na pensję 2000zł to oczywiste że musisz zarabiać mniej. Skoro 1000zł to mało, to po co chceż zasiłek w wyskokości ok 500zł, aaa, chyba dlatego że siedzisz w domu nic nie robisz, tylko chyba nie wiesz żeby dostać te 500zł trzeba najpierw trochę popracować, nawet jeśli uważasz że 1000zł za pracę jest mało, to ludzie którzy pracują za takie pieniądze po części pracują na tych którzy nic nie robią, a chcieli by lub dostają zasiłek.
Niechceż robić za 1000zł, ale chceż zasiłek, żeby coś mieć trzeba coś dać od siebie. Chceż żeby kraj coś dał, ale sam mu nic niecheż dać (czytaj podatki, zusy...)

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 11:36

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Polski

Panie IgoR84 ogólnie masz rację, ale broń cię Panie BoŻe...
Wierzcie, nie wierzcie, ale mieszkam w rejonie kraju, gdzie przy ogłoszeniu o wolnym miejscu pracy za 1000zł jest kilkudziesięciu chętnych :/

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 11:53

Użytkownik

Użytkownik

DO igoR84

Jeśli to co piszesz, a jeśli piszesz to tak uważasz

"jeżeli np w zawodzie kierowcy nie masz referencji na pensję 2000zł to oczywiste że musisz zarabiać mniej"

to właśnie przez takich jak Ty zarobki w zawodzie kierowcy zawodowego maleją. Dwóch kierowców, jeden początkujący, drugi np. z 5-letnią praktyką, obaj jadą w to samo miejsce. WIDZISZ JAKĄŚ RÓŻNICĘ W WYKONYWANIU ICH PRACY???????????? N I E !!!!!!!!!!!! Więc czemu twierdzisz że początkujący ma robic za najniższą, a z praktyką za kilka tysięcy. Weź się puknij w czerep chłopie i przypomnij sobie jak Ty zaczynałeś... I z tego co tu widzę, to chyba nie jeździsz zawodowo jako kierowca, bo ciągle jestes na necie...

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 12:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
to właśnie przez takich jak Ty zarobki w zawodzie kierowcy zawodowego maleją. Dwóch kierowców, jeden początkujący, drugi np. z 5-letnią praktyką, obaj jadą w to samo miejsce. WIDZISZ JAKĄŚ RÓŻNICĘ W WYKONYWANIU ICH PRACY???????????? N I E !!!!!!!!!!!! Więc czemu twierdzisz że początkujący ma robic za najniższą, a z praktyką za kilka tysięcy. Weź się puknij w czerep chłopie i przypomnij sobie jak Ty zaczynałeś... I z tego co tu widzę, to chyba nie jeździsz zawodowo jako kierowca, bo ciągle jestes na necie...
Napewno zarobki nie maleją z mojego powodu, zrezygnowałem z pensji ok 4000zł dlatego że uznałem że było to M A Ł O! za pracę którą wykonywałem.
Ja zaczynałem w wieku 19lat, pierwsza pensja jaką dostałem to było 720zł, ale wtedy się cieszyłem że zaraz po szkole mogę jeździć, choć praca była cięzka, po niedugim czasie zarabiałem dwa razy więcej, ciągle poprawiając swoje doświadczenie (na kat B) w międzyczasie robiłem E do C, po zrobieniu E, i świadectwa przeskoczyłem na C+E i znów zarabiałem dwa razy więcej.

Jeżeli twierdzisz że nie ma różnicy w wykonywaniu pracy między gościem któy nie ma o tym zielonego pojęcia a tym który ma 5lat doświadczenia to się wcale nie dziwię że nie możesz znaleść pracy, trochę pokory! Ciekawe czy mając np firmę z 10-cioma zestwami dałbyś zestaw z towarem wartości 1000000zł gościowi który przyjdzie do firmy i powie że on umie jeżdzić, że da sobie radę i że chce 5000zł czy drugiemu który przyjdzie ze świdectwem pracy na 5lat i referencjami od poprzednich pracodawców? wątpie. Jeśli już to weźmiesz zielonego gościa, wsadzisz na podwójną obsadę ale i tak stracisz, bo stary kierowca będzie chciał swoją normalną stawkę - o ile nie więcej, zielonemu trzeba zapłacić bo przecież jak uważasz też powinien mieć normalnie zapłacone, i tak z frachtu zostawało na czysto 300E to teraz zostaje 150E? albo dajesz zielonemu zestaw z towarem za 1000000zł i obgryzasz paznokcie i wyrywasz sobie włosy bo nie wiesz czy dojedzie na czas, czy czegoś nie nawywija, czy umie zabezpieczyć łądunek, zadbać o papiery, czy nienarazi firmy na straty związane z nie dotrzymaniem terminu, przez co też będą kary finansowe dla firmy. Dlatego nie dziw, się, że tak ciężko znaleść pracę, prywatne firmy to nie Caritas, mogą zatrudniać kogo chcą, a żeby zaoszczędzić pieniędzy, czasu, niepewności i potencjalnych strat które teoretycznie może narobić kierowca który nic nie wie o zawodzie, biorą kierowców z doświadczeniem. Tym bardziej w czasch takiech jak dziś gdzie transport jest dla wielu firm działalnością na granicy opłacalności a kierowców jest dużo więcej niż miejsc pracy.

Tak nie pracuje jako kierowca, bo jeździć za psie pieniądze nie chciałem, wole zarobić mniej i być co dzień w domu, znaleść sobie byle jaką pracę to mogę w ciągu tygodnia może dwóch.

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 12:47

Użytkownik

Użytkownik

Kolego przeczytaj BARDZO DOKŁADNIE co napisałem drukowanymi literami w poprzednim poście. Czy teraz widzisz o czym pisałem?

Bo to o czym Ty sie rospisałeś, to każdy świetnie wie i TU masz rację.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 13:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kolego przeczytaj BARDZO DOKŁADNIE co napisałem drukowanymi literami
Cytuj:
WIDZISZ JAKĄŚ RÓŻNICĘ W WYKONYWANIU ICH PRACY???????????? N I E !!!!!!!!!!!!
Cytuj:
dajesz zielonemu zestaw z towarem za 1000000zł i obgryzasz paznokcie i wyrywasz sobie włosy bo nie wiesz czy dojedzie na czas, czy czegoś nie nawywija, czy umie zabezpieczyć łądunek, zadbać o papiery, czy nienarazi firmy na straty związane z nie dotrzymaniem terminu, przez co też będą kary finansowe dla firmy.
To jest
Cytuj:
JAKĄŚ RÓŻNICĘ W WYKONYWANIU ICH PRACY
, która można też nazywać się NIEPEWNOŚĆią w stosunku do kierowcy niedoświadczonego, która często eliminuje już na rozmowie wstępnej kandydata na kierowcę a mocnym argumentem który na dzień dobry rowiewa te wątpliwości jest jakieś tam doświadczenie.

Oczywiście patrząc z boku przez pryzmat laika, doświAdczony i niedoświadczony kierowca, jedzie, dojedzie, załaduje. Tylko teoretycznie u niedoświadczonego margines (czytaj RÓŻNICA) błędu jest o wiele większy niż u objeżdżonego.

Tak to zazwyczaj wygląda.

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 14:12

Cytuj:
DO igoR84

Jeśli to co piszesz, a jeśli piszesz to tak uważasz

"jeżeli np w zawodzie kierowcy nie masz referencji na pensję 2000zł to oczywiste że musisz zarabiać mniej"

A dlaczego ten z praktyką ma robić za taką samą kasę jak ten bez niej ? Nie widzisz różnicy ?

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 14:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: VW Passat b5

kolega chyba nie do końca rozumie jakie są dziś realia i jak w cenie jest doświadczenie...

ale cóż - pozostaje mu życzyć aby zarabiał jak najwięcej...

Czemu mamy nierówne szanse, kiedy mamy wspólny cel?

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 17:14

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
A dlaczego ten z praktyką ma robić za taką samą kasę jak ten bez niej ? Nie widzisz różnicy ?
A chociażby dlatego, żeby Wasz-nasze pensje nie spadały. Przecież to normalne, że jak przyjdzie NIEdoświadczony jeździć za 2tys, i następny taki przyjdzie i następny i następny, to po h..* płacić starym 5tys jak można młodego wysłać za 2, towar i wóż są ubezpieczone, a trójka zostaje pracodawcy w kieszeni.

Z mojego doświadczenia i z jakimkolwiek kierowcą bym nie rozmawiał, to każdy mówi nie bądź frajer i nie jedź za friko, bo przez takich jak Ty, co pojedzie za grosze, Nasze pensje będą spadać. Kumacie o co teraz chodzi? O Waszą kase...

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 17:20

Cytuj:
Cytuj:
A chociażby dlatego, żeby Wasz-nasze pensje nie spadały. Przecież to normalne, że jak przyjdzie NIEdoświadczony jeździć za 2tys, i następny taki przyjdzie i następny i następny, to po h..* płacić starym 5tys jak można młodego wysłać za 2, towar i wóż są ubezpieczone, a trójka zostaje pracodawcy w kieszeni.

Z mojego doświadczenia i z jakimkolwiek kierowcą bym nie rozmawiał, to każdy mówi nie bądź frajer i nie jedź za friko, bo przez takich jak Ty, co pojedzie za grosze, Nasze pensje będą spadać. Kumacie o co teraz chodzi? O Waszą kase...

Nie nie kumamy, bo choćbyś miał 20 letnie doświadczenie to nikt Ci na starcie nie da 5 tys na rękę. Przerób 5 lat albo 10 lat za 2 tys i dopiero zacznij się pluć o to czemu nie zarabiasz więcej. Tu nie chodzi o doświadczenie za kółkiem ale o doświadczenie w pracy u jednego pracodawcy. Możesz mieć 10 lat doświadczenia za kółkiem ale każdy rok u innego pracodawcy co w efekcie daje Ci przepracowane 10 lat za gówniane pieniądze i 0 szans na porządną kasę. Znajdź sobie firmę i przepracuj w niej 10 lat jako kierowca i potem narzekaj, że zarabiasz mało.

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 17:34

Użytkownik

Użytkownik

Jumas to Ty cienki bolek jesteś, albo jakis wolontariusz, albo w h..* firmach robisz jeśli każesz mi pracować 10 lat za 2 tys. miesięcznie. I nie chrzań mi tu, że nie chodzi o doświadczenie za kółkiem, tylko o staż u jednego pracodawcy, bo to sa bujdy dla przedszkolaków. Może Ty robisz u jakiegoś sknery przez 10 lat za 2tys/m-ne i pewnie masz co miesiąc obiecanki, że w przyszłym miesiącu będzie podwyżka. To Ci powiem zmień firmę. Znam chłopaków, którzy na starcie do przeszkolenia przez 2-3 m-cą na podwójnej obsadzie dostawali po 2500 na łapę, a potem juz na pojedyńczej nie schodzą poniżej piątki. I to nie są wyjątki, bo jaki normalny człowiek wykonywałby tą robotę za 2 tys. i nie widział rodziny przez 3 tygodnie... Nooo chyba ktoś taki jak Ty. I jeszcze jedno, w dzisiejszych czasach jest bardzo mało realnym przepracować 10 lat w jednej fimie, więc raczej nie mam szans na więcej niż 2tys. :>

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 18:04

Użytkownik

Użytkownik

Po 10 latach to ja sie dorobię garba i juz mi ta podwyżka do niczego nie będzie potrzebna. Bzdury kolego jumas opowiadasz. To ja sie po 10 latach dopiero mam zacząć dorabiać a wcześniej test jakiś "lojalnościowy " mam przechodzić? Pracuje w jednej firmie ( z rożna częstotliwością ) 4 lata myślisz ze to docenia ? Ma mnie w dupie, ale wie jak jest i ze dopóki nie znajdę innej pracy będę u niego siedział, a z tym to już tragedia. Kolo sie zamyka. Ale wierze ze przyjdą lepsze czasy dla mnie.

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 18:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: VW Passat b5

No co do 10 lat w jednej firmie to przesadziłeś dosyć grubo... mówiąc o doświadczeniu po którym można się starać o warunki takie jak mają starzy wyjadacze miałem na myśli około pół roku czy roku czyli okresie próby w którym pokażesz pracodawcy że może Ci zaufać , powierzyć samochód i że towar dowieziesz na miejsce - jednym słowem że może na Ciebie liczyć i że w zamian za dobrze wykonaną pracę może Ci dać podwyżkę :)

a co do 10 lat to przesadzasz :)
ja zaczynałem w firmie w której obecnie pracuję od 60 zł za dniówkę (nie jazda a praca na terenie firmy) a po 4 latach pracy mam już 140 (jazda) :)

zaznaczam że jeszcze się uczę i jest to praca dorywcza w wolnym od szkoły czasie

Czemu mamy nierówne szanse, kiedy mamy wspólny cel?

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 18:18

Mylisz się kolego, ja Ci nie każę pracować przez 10 lat za 2 tys miesięcznie. Ja po porostu chcę Ci uświadomić, że nikt na starcie nie da Ci nie wiadomo jakiej kasy. Jak dla Ciebie 2 tys to mało, to nikt Ci nie broni siedzieć sobie na bezrobociu za parę stówek i narzekać "jaki ten kraj jest [wycenzurowano]".
W tym zawodzie mając doświadczenie za kółkiem możesz znaleźć zatrudnienie a nie super pieniądze. Na dobrą kasę to trzeba sobie zapracować i zasłużyć.
Cytuj:
Znam chłopaków, którzy na starcie do przeszkolenia przez 2-3 m-cą na podwójnej obsadzie dostawali po 2500 na łapę, a potem juz na pojedyńczej nie schodzą poniżej piątki. I to nie są wyjątki, bo jaki normalny człowiek wykonywałby tą robotę za 2 tys. i nie widział rodziny przez 3 tygodnie...
To właśnie są wyjątki i firmy w których coś takiego funkcjonuje można zapewne wymienić na palcach jednej ręki. A szanse na znalezienie roboty tam są tak małe, że zapewne łatwiej trafić 6.

10 lat, może i przesadziłem ale z pewnością parę lat przerobić trzeba.

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 18:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
ps. rozporządzenie o Kwalifikacji Okresowej i Wstępnej weszło w życie w całej UE, a z tego co wiem UK jest w Unii, więc jeżeli będziesz jeździł bez KW to tak samo na czarno jak u nas. a pracodawca wychodzi z tego założenia: "co tam ciemny emigrant może wiedzieć" i chyba ma rację.
Z tego co ja się orientuję, to fakt KW ma obowiązywać w całej Unii, ale TYLKO Polska jest tak p...* krajem, że wprowadziła KW już teraz. Np. Niemcy czy właśnie Uk wstrzymały się do 2015r.
nie wiem jak UK, ale Niemcy, Czechy i Austria wprowadziły KW jak u nas (chyba też są poj...*), więc jak tam wyjedziesz będziesz czuł się jak w domu.
w pierwszym okresie gdy była potrzeba szkolenia KW na kat. D kierowcy z Wrocławia jeździli do Wiednia lub Drezna.

ale zastanówmy się jeżeli chodzisz po firmach i 100 firm Cię nie chce, to może warto zastanowić się nad tym, że to może nie ich wina, ale coś z Tobą jest nie tak?

poza tym w transporcie jest w tej chwili 3 razy za dużo kierowców, więc chcąc dostać pracę musisz być lepszy od tych dwóch, którzy teraz pracują lub zgodzić się na gorsze warunki.

taka jest teraz sytuacja na rynku, poszukaj w innej branży.

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 19:29

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: na baterie

Cytuj:
A szanse na znalezienie roboty tam są tak małe, że zapewne łatwiej trafić 6
No pewnie ,szybciej nastąpi koniec świata albo komuna wróci do Polski,lub można czekać do śmierci .

Post Wysłano: 14 kwie 2010, 20:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Może jumas trochę przesadził ale coś w tym jest, w 2008r często lubiłem robicz odpoczynki w Holandii na A67 w Asten, dużo tam Link-ów stawało, mówili że właśnie u nich jest coś takiego, że pensja rośnie wraz ze stażem, chyba max pensja była po 5latach pracy.
Cytuj:
I jeszcze jedno, w dzisiejszych czasach jest bardzo mało realnym przepracować 10 lat w jednej fimie, więc raczej nie mam szans na więcej niż 2tys.
dla ludzi kompanych w gorącej wodzie i bazujących na opowieściach kolegów napewno daleko się niezajedzie, dodam że w firmie w której pracowałem, było dwóch właścicieli, ten drugi miał 4 pracowników z których najkrócej pracujący miał staż 13lat w tej firmie.
Cytuj:
ale zastanówmy się jeżeli chodzisz po firmach i 100 firm Cię nie chce, to może warto zastanowić się nad tym, że to może nie ich wina, ale coś z Tobą jest nie tak?

poza tym w transporcie jest w tej chwili 3 razy za dużo kierowców, więc chcąc dostać pracę musisz być lepszy od tych dwóch, którzy teraz pracują lub zgodzić się na gorsze warunki.

taka jest teraz sytuacja na rynku, poszukaj w innej branży
i to jest najlepsza puenta, tym bardziej że napisana od człowieka który wie co, i jak się je, w tej branży.

Post Wysłano: 20 kwie 2010, 8:06

Użytkownik

Użytkownik

Tu się z wami zgodzę. Mój tato pracował 9 lat w jednej firmie, po czym skończyła się robota i szef powiedział, żeby się zaczęli rozglądać za pracą. Tato znalazł pracę na drugi dzień. Gdy go przyjmowali najpierw zapytali gdzie jeździł wcześniej. Dostał chyba najgorszy samochód w firmie jaki był, gdy zjechał po pierwszej trasie powiedzieli, że już nie będzie jeździł tym samochodem. Dostał prawie nowy samochód ze względu na opinie i doświadczenie, które posiadał. Płace też miał nie najwyższą, bo nie miał stażu w tej firmie.