Strona 12 z 32 [ Posty: 634 ] Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 1432 Następna
Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 03 cze 2006, 8:58

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:

Cena jaka podales to jest raczej za kategorie C i C+E ?? Ja osobiscie 2,5 roku temu placilem 900 za C i 1100 za E, ale to byly ceny z rabatem bo robilem w osrodku znajomego moich rodzicow. Caly czas chodzi mi po glowie jeszcze kategoria A i D bo ponoc ile dziurek tyle 100 :P
Coolio, 2,5 roku temu może tak placiles, ale na początku tego roku C podrożalo z racji zmiany przepisów. Teraz ja placilem 1900, ale za to jeździsz 30 godzin.

Tytuł:
Post Wysłano: 03 cze 2006, 10:10

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: szybki ;)

Cytuj:
nie, to cena tylko kat.C ale wliczajac juz wszystkie oplaty

badania+kurs+egzaminy+wydanie kwitu = 2400 zl

wczesniej pisalem ze 2500zl, ale jak dzis dokladnie dodalem to wyszlo niecale 2400zl

kurs kat.E (ze wszystkimi oplatami) u mnie to wydatek ok 2000zl, do tego trzeba dodac ok 1000-900zl za kurs na przewoz zeczy

Jak jezdzilem Lka to zauwazylem ze sporo ludzi w wieku ok 35 lat (na oko) robi prawko na ciezarowki. Mlodych albo tez bardzo mlodych zadko widac w prywatnej Lce, wiaze sie to z brakiem kasy napewno. Duza szansa dla nich jest wojsko.
Mam 19 lat, jestem po LO, jestem po wojsku i kase udalo jakos mi sie
uciulac
To niezle podrozaly kwity, albo u Ciebie tak zdzieraja bo ja za obie kategorie z egzaminami i badaniami zaplacilem 2500zl (badania robi sie tylko do kat. C) ostatnio jak pytalem za kurs na kat. D powiedzieli mi 1500zl ale, zechce tylko polowe godzin to na 1100zl opuscil mi i na A zamiast 600 to 500zl i gleboko sie zastanawiam nad zrobieniem tych kategorii.
Wlasnie podjalem decyzje, ze zapisuje sie na prawko i jak cos to dowiem sie o kwoty poszczegolnych kategorii dla tych ktorzy planuja zrobic prawko :)

Tytuł:
Post Wysłano: 03 cze 2006, 12:01

Użytkownik

Użytkownik

u mnie koszt kursu na kat. C wyosi ok 1100-1200 zł, a na C+E ok 1600 zł.
Nie wiem skąd takie ceny u Was...

Tytuł:
Post Wysłano: 03 cze 2006, 13:09

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Wlasnie wrocilem do domu i znam ceny.
Wiec tak kat. C - 1400zl, kat C+E (z przyczepa) - 1400zl (z naczepa) - 1500zl, kat. D 1500zl (jesli ma sie kat C to jest godzin 40) lub 2000zl jest robi sie majac tylko kategorie B.

Tytuł:
Post Wysłano: 03 cze 2006, 22:48

Użytkownik

Użytkownik

Ja się pytałem jakieś pół roku temu to mi powiedzieli, że kurs na C kosztuje 1100 zł. Teraz od kwietnia bodajże miały wejśc zmienione przepisy zdawania egzaminu (coś na wzór kat. B) więc może dlatego teraz kursy są takie drogie, bo m.in. jeździ się więcej godzin.
Czy ktoś z was wie jak wygląda teraz egzamin, czy coś się zmieniło, w manewrach w szerokości łuku itp. ?? Czy wszystko jest po staremu?

Tytuł:
Post Wysłano: 03 cze 2006, 23:42

Użytkownik

Użytkownik

Tanio u Was.
W Warszawie i pod Warszawą (ja robie w Bloniu) B teraz kosztuje 1300, C 1900, kurs na przewóz rzeczy (to już w Wawie) 750.

Tytuł:
Post Wysłano: 04 cze 2006, 12:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: JELCZ 862

Cytuj:
Cytuj:
U mnie C 1900zl, E 1500, ceny ktore podales zgadzaja sie ale tylko do stycznia. Na poczatku stycznia u mnie i w Bydgoszczy ceny byly zblizone do tych co podales. 10 stycznia (albo 1, nie pamietm dokladnie) zwiekszono ilosc h do wyjezdzenia z 20 do 30 i ceny poszly w gore z 1200 (kat. C - wloclawek) do 1900 (kat. C - wloclawek). Moj znajomy w Bygoszczy robil za 1800zl, mowil ze sa tam osrodki biorace nawet 2000zl !!!

Badania lekarskie trzeba robic na kat. C i na E tez. Jesli najpierw robisz na kat.C i lekarz wpisze na orzeczeniu: "brak przeciwskazan do kat. C" to niestety w pozniejszym czasie badania na E tez musisz zrobic. Mozesz powiedziec doktorkowi aby zaznaczyl C+E, zrobisz sobie ksero orzeczenia i w poznijeszym czasie bedzie on wazne - ja niestety tak nie zrobilem i 2gi raz bede musial robic

Cytuj:
Wiec tak kat. C - 1400zl, kat C+E (z przyczepa) - 1400zl (z naczepa) - 1500zl.
Z tego co sie porientuje to nie ma podzialu prawa jazdy na przyczepe badz naczepe. Jest tylko C+E (dwojka z przyczepa) majac to mozesz jezdzic z przyczepa lub naczepa.
Cytuj:
Tanio u Was.
W Warszawie i pod Warszawą (ja robie w Bloniu) B teraz kosztuje 1300, C 1900, kurs na przewóz rzeczy (to już w Wawie) 750.
u mnie sa zblizone ceny
Cytuj:
Ja się pytałem jakieś pół roku temu to mi powiedzieli, że kurs na C kosztuje 1100 zł. Teraz od kwietnia bodajże miały wejśc zmienione przepisy zdawania egzaminu (coś na wzór kat. B) więc może dlatego teraz kursy są takie drogie, bo m.in. jeździ się więcej godzin
Wlasnie, pytales sie pol roku temu. A ja niecaly miesiac temu zaplacilem za sam murs 1900zl, a takie ceny sa od styczni br

Ostatnio zmieniony 04 cze 2006, 12:24 przez emil, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Post Wysłano: 04 cze 2006, 12:21

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
U mnie C 1900zl, E 1500, ceny ktore podales zgadzaja sie ale tylko do stycznia. Na poczatku stycznia u mnie i w Bydgoszczy ceny byly zblizone do tych co podales. 10 stycznia (albo 1, nie pamietm dokladnie) zwiekszono ilosc h do wyjezdzenia z 20 do 30 i ceny poszly w gore z 1200 (kat. C - wloclawek) do 1900 (kat. C - wloclawek). Moj znajomy w Bygoszczy robil za 1800zl, mowil ze sa tam osrodki biorace nawet 2000zl !!!

Badania lekarskie trzeba robic na kat. C i na E tez. Jesli najpierw robisz na kat.C i lekarz wpisze na orzeczeniu: "brak przeciwskazan do kat. C" to niestety w pozniejszym czasie badania na E tez musisz zrobic. Mozesz powiedziec doktorkowi aby zaznaczyl C+E, zrobisz sobie ksero orzeczenia i w poznijeszym czasie bedzie on wazne - ja niestety tak nie zrobilem i 2gi raz bede musial robic

Cytuj:
Wiec tak kat. C - 1400zl, kat C+E (z przyczepa) - 1400zl (z naczepa) - 1500zl.
Z tego co sie porientuje to nie ma podzialu prawa jazdy na przyczepe badz naczepe. Jest tylko C+E (dwojka z przyczepa) majac to mozesz jezdzic z przyczepa lub naczepa.
Nie ma rozroznienia ale kurs i egzamin mozesz zdawac na tym na czym sie szkoliles i dlatego w osrodkach nauki jazdy maja i przyczepe i naczepe stad to rozroznienie ceny.

Tytuł:
Post Wysłano: 04 cze 2006, 12:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: JELCZ 862

aha, to juz rozumiem
Cytuj:
Wiec tak kat. C - 1400zl, kat C+E (z przyczepa) - 1400zl
kategoria C
cena kursu: 1900
ilosc godzin: 30
cena 1 godziny: ok 60zl
to bylo na przykladzie wloclawka

Coolio:
cena kursu: 1400
ilosc godzin: 30
cena 1 godziny: ok 40zl

Bardzo tanio tam u ciebie. Moze chcetnych nie ma i dlatego takie niskie ceny (male ceny, duzy plus)
:D
a na przyczepe u mnie kurs kosztuje 1500zl

Tytuł:
Post Wysłano: 05 cze 2006, 15:39

Użytkownik

Użytkownik

Koledzy tak piszecie o tych cenach i prawjazdy ale ja mam troche inne pytanie. Otóż czy jest jakies ograniczenie odnośnie tego że np. zrobie teraz kat. B i czy musze odczekać jakiś czasy czy moge odrazu po B robić C lub nawet C+E jak to wygląda ?

Preferez-vous predre 5 minutes ou 50 ans ?
verlieren Sie lieber 5 Minuten oder 50 jahre ?
Wolisz stracić 5 minut czy 50 lat ?

Tytuł:
Post Wysłano: 05 cze 2006, 16:14

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Koledzy tak piszecie o tych cenach i prawjazdy ale ja mam troche inne pytanie. Otóż czy jest jakies ograniczenie odnośnie tego że np. zrobie teraz kat. B i czy musze odczekać jakiś czasy czy moge odrazu po B robić C lub nawet C+E jak to wygląda ?
NIe ma ograniczen 18 lat i mozesz robic C i C+E jedynie niebedziesz mogl zarobkowo jezdzic ze wzgledu na sw. kwalifikacji.

Tytuł:
Post Wysłano: 05 cze 2006, 16:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
jedynie nie bedziesz mogl zarobkowo jezdzic ze wzgledu na sw. kwalifikacji.

Oczywiście autem o dopouszczalnej masie całkowietej pow. 7,5 t dopóki nie ukończysz 21 lat. Pzdr. :wink:

Tytuł:
Post Wysłano: 05 cze 2006, 17:43

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
jedynie niebedziesz mogl zarobkowo jezdzic ze wzgledu na sw. kwalifikacji.
to świadectwo a raczej kurs na przewóz rzeczy możesz też zrobić nie mając 21

Tytuł:
Post Wysłano: 05 cze 2006, 19:03

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8765643

No wiec ze ja jestem miesiac po zdaniu kat. C postaram sie wypowiedziec na temat egzaminu i kursu. Zaczynajac kurs w pazdzierniku do wyjezdzenia mialem 20h i placilem 1100zl. Z tego co wiem bodajrze od stycznia weszly nowe przepisy i u mnie (Lublin) kurs podrozal do 1500zl i jest 30h do wyjezdzenia. Kat C+E kosztuje 1400zl i jezdzi sie z naczepa. Oczywiscie takie ceny sa tutaj gdzie ja robilem prawko. Jezeli chodzi o egzamin na C placilem za calosc czyli teoria i praktyka 182zl. Z tego co mi mowil instruktor od kwietnia weszly nowe przepisy a mianowicie poszerzyli luk ale teraz trzeba miescic sie w nim z obrysem. Dopuszczalny blad zatrzymania to 1 metr z przodu i z tylu (wczesniej bylo 40cm). Jezeli chodzi o te mieszczenie sie z obrysem to u mnie na egzaminie egzaminator nic o tym nie wspominal (moze zapomnial). Na egzaminie wszystkie manewry wykonuje sie po placu. Oczywiscie zanim zacznie sie jazde po luku trzeba sprawdzic stan techniczny pojazdu czyli wykonac czynnosci kontrolno-obslugowe i sprawdzic swiatla. Jazda po miescie trwa 40 albo 45 minut. Ja to wszystko zaliczylem :D

[ Dodano: Pon, 05.06.2006, 19:05 ]
Emil powodzonka na egzaminie i czekamy az zasilisz nasze grono kierowcow.

Tytuł:
Post Wysłano: 05 cze 2006, 22:20

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
NIe ma ograniczen 18 lat i mozesz robic C i C+E jedynie niebedziesz mogl zarobkowo jezdzic ze wzgledu na sw. kwalifikacji.
Wielkie dzięki Coolio za rozwianie moich wątpliwości.

Cytuj:
Oczywiście autem o dopouszczalnej masie całkowietej pow. 7,5 t dopóki nie ukończysz 21 lat. Pzdr. Wink
Cytuj:
to świadectwo a raczej kurs na przewóz rzeczy możesz też zrobić nie mając 21
O tym kursie to wiem co i jak chodziło mi konkretnie o samo prawo jazdy.

Pozdrawiam :wink:

Preferez-vous predre 5 minutes ou 50 ans ?
verlieren Sie lieber 5 Minuten oder 50 jahre ?
Wolisz stracić 5 minut czy 50 lat ?

Tytuł:
Post Wysłano: 05 cze 2006, 23:27

Użytkownik

Użytkownik

Dziś mialem pierwsze jazdy i o trzymaniu się konturem linii nic mi instruktor nie mówil. Jutro też jeżdże to zapytam.

Tytuł:
Post Wysłano: 06 cze 2006, 0:19

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5688840

Co do obrysu pojazdu sprawa wygląda następująco: podczas jazdy po łuku lusterka, lub inne części pojazdu mogą "wystawać" poza linie wyznaczającą łuk, jazda po łuku musi być płynna (czyli bez zatrzymania pojazdu), żadne koło nie może najechać ani przekroczyć linii wyznaczającej łuk, natomiast podczas zatrzymania pojazdu (tolerancja: nie więcej niż 1m może być nawet 5cm przed linią oby nie wyjechać poza i nie zatrzymać się dalej niż jeden m) wygląda to tak: żadna część pojazdu, czy to odstający zderzak czy lusterko nie może "wyjść" poza linie pojazd nie musi być jednak ustawiony idealnie równolegle względem linii wyznaczającej łuk.
Szczegółowych informacji szukajcie na stronach WORD-ów w których zamierzacie zdawać egzamin. Tu możecie zobaczyć jak opisał to WORD Lublin:
http://www.word.lublin.pl/?cnt=egzaminpraktyczny

A co do cen to można szczegóły poznać na tej stronie (także z WORD Lublin:
http://www.word.lublin.pl/?cnt=egzaminoplaty
lub na stronie Zamojskiego WORD-u gdzie ceny egzaminów są umieszczone w tabeli i wygląda to bardzo klarownie:
http://www.word-zamosc.pl/cennik.mhtml.htm

I jeszcze co do opłat za kursy na przewóz rzeczy:
http://www.word.lublin.pl/?cnt=kursytransport

Tytuł:
Post Wysłano: 06 cze 2006, 15:10

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Co do obrysu pojazdu sprawa wygląda następująco: podczas jazdy po łuku lusterka, lub inne części pojazdu mogą "wystawać" poza linie wyznaczającą łuk, jazda po łuku musi być płynna (czyli bez zatrzymania pojazdu), żadne koło nie może najechać ani przekroczyć linii wyznaczającej łuk, natomiast podczas zatrzymania pojazdu (tolerancja: nie więcej niż 1m może być nawet 5cm przed linią oby nie wyjechać poza i nie zatrzymać się dalej niż jeden m) wygląda to tak: żadna część pojazdu, czy to odstający zderzak czy lusterko nie może "wyjść" poza linie pojazd nie musi być jednak ustawiony idealnie równolegle względem linii wyznaczającej łuk.
Szczegółowych informacji szukajcie na stronach WORD-ów w których zamierzacie zdawać egzamin. Tu możecie zobaczyć jak opisał to WORD Lublin:
http://www.word.lublin.pl/?cnt=egzaminpraktyczny

A co do cen to można szczegóły poznać na tej stronie (także z WORD Lublin:
http://www.word.lublin.pl/?cnt=egzaminoplaty
lub na stronie Zamojskiego WORD-u gdzie ceny egzaminów są umieszczone w tabeli i wygląda to bardzo klarownie:
http://www.word-zamosc.pl/cennik.mhtml.htm

I jeszcze co do opłat za kursy na przewóz rzeczy:
http://www.word.lublin.pl/?cnt=kursytransport
Ciezarowym z przyczepa/naczepa masz 5min na zrobienie luku i rowniez nieograniczona jest liczba korekt abys tylko sie w czasie zmiescil. Poza tym przed rozpoczeciem jazdy po luku jest obowiazkowa kontrola samochodu jak rowniez spinanie i rozpinanie samochodu z przyczepa lub naczepa w zaleznosci na czym obywa sie egzamin.
Kiedys pojechalem sobie do mojego wordu, ktory miesci sie w Tarnobrzegu i niewiem czy dzien byl jakis trefny czy ludzie tzw. miekkim chu... robieni podchodzili do egzaminu. Jeden zdajacy tak spinal samochod z przyczepa, ze dyszel minal zaczep kolowrot sie skrecil i zbil lampe dyszlem, a samochodem prawie oparl sie o przod przyczepy pomimo tego, ze egzaminator krzyknal aby sie zatrzymal, chwile pozniej nastepny przyszly zawodowy kierowca tak spial sie z przyczepa, ze az prawie z klinow wyskoczyla bo z taka sila cofnal do spiecia.
Tak jak pisalem we wczesniejszych postach przyjaznie sie dosyc dobrze z instruktorem, ktory uczyl mnie na C, C+E, a teraz robie u niego D i widze, ze gro kursantow nie zna budowy samochodu i zasady dzialania silnika wysokopreznego. Wykonujac manewry na placu czy nawet ruszajac z miejsca dodaja gazu, a sprzeglo trzymaja wcisniete do polowy, jak zwraca sie mu uwage aby nie palil sprzegla to niebardzo wie o co chodzi. Najlepsze jest to, ze wszyscy robia prawojazdy i jada do pracy na wyspy, a opowiadaja przy tym takie fantastyczne opowiesci gdzie to nie beda pracowac i czym to nie beda jezdzic, a o zarobkach to juz niedlugo z 4 zerami beda opowiadac bo niewiele brakuje w tych odpowiesciach do takich kwot. Troszke wiecej realistycznego podjescia do zycia i wyobrazni :)

Tytuł:
Post Wysłano: 06 cze 2006, 18:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5688840

Ze wszystkim tutaj się zgadzam z Coolio, szczególnie do ostatniego zdania się przychylam, sam spotkałem na kursie prawa jazdy takie osoby. Chciałbym tylko tutaj poprawić małą pomyłkę, która pojawiła się na początku powyższego postu Coolio: "Ciężarowym z przyczepa/naczepa masz 5min na zrobienie luku i również nieograniczona jest liczba korekt abyś tylko się w czasie zmieścił" prawdą jest, że istnieje nieograniczona liczba korekt, pomyłka jest jednak w czasie w którym mamy wykonać ten manewr, mamy na to 15 minut.

Tytuł:
Post Wysłano: 06 cze 2006, 22:14

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
pomyłka jest jednak w czasie w którym mamy wykonać ten manewr, mamy na to 15 minut.
nie ma pomylki, jest 5 min

Strona 12 z 32 [ Posty: 634 ] Przejdź na stronę Poprzednia 110 11 12 13 1432 Następna