Cytuj:
Panowie wytłuamczcie Mi jak wygląda sprawa z karta kierowcy w tachografie, tzn jutro odbieram karte co teraz?
Teraz czekasz do jutra.
Cytuj:
jak ją włoże pierwzy raz trzeba coś specjalnie klikac albo co ?
Nie, przyciskasz przyciski normalnie, palcem.
Cytuj:
Co to znaczy wpis manualny?
Wpis manualny stosujesz, na przykład, w przypadku sytuacji następującej:
Wysiadasz z samochodu, bo masz okazję popłynąć statkiem w rejs po Sajnie. Masz prawo, a nawet wręcz obowiązek (wynikający z dbania o własne dokumenty), wyjąć kartę z tachografu. Po powrocie, przed rozpoczęciem jazdy, wkładasz kartę z powrotem i, używając opcji wpisu manualnego, ręcznie zaznaczasz okres oraz czynność w tym okresie wykonywaną (w tym przypadku "krzesełko", bo byłeś na pauzie. W innych przypadkach możesz zaznaczyć również "młotki", czyli inną pracę, oraz czas dyspozycyjności).
Nie stosujemy wpisu manualnego, gdy pracodawca wystawia Ci zaświadczenie określające, co w czasie, gdy karty w tacho nie było, robiłeś. Gdy przyjmujesz się gdzieś do pracy jako kierowca, Ty (lub twój pracodawca razem z Tobą) musisz udokumentować dla potrzeb Inspekcji praktycznie każdą minutę życia.
Cytuj:
Co to znaczy jak wkładam albo wyjmuje karte " dane dnia i jakas data sie wyswietla"
Jest to pytanie czy chcesz wydrukować dane z dnia dzisiejszego i poprzedniego. Z reguły odpowiadasz "Nie", chyba że tych wydruków potrzebujesz.
Cytuj:
Jak jade w podwójnej to normalnie zmieniamy sie miejscami i kartami w tachografie?
Tak. Karta kierującego powinna być w lewym, a zmiennika w prawym gnieździe.
Cytuj:
Czy jak na weekend zostawiam auto na bazie to wyciagam karte, jak szef jeździ w weekend autem?
Obowiązkowo! Tylko Ty masz prawo używać swojej karty kierowcy.
Cytuj:
Dzięki za odp
Nie ma za co
Cytuj:
ja nie miałem do czynienia z cyfrowym tacho.. mam nadzieje ze pomożecie.
I prosił bym o tłumaczenia słowne a nie wklejanie jakichś instrukcji z neta. Na chłopskim rozum wytlumaczcie.
Na chłopski rozum, następnym razem użyj funkcji "Szukaj" na forum. Nie każdemu chce się odpisywać pierdylion razy na te same pytania. Naprawdę pomocna bywa także instrukcja obsługi tachografu cyfrowego, dostępna standardowo w każdym aucie (o ile jej ktoś nie zajumał/wyrzucił).