Strona 13 z 32 [ Posty: 634 ] Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 1532 Następna
Autor
Wiadomość
Tytuł:
Post Wysłano: 07 cze 2006, 19:08

Użytkownik

Użytkownik

Witam. mam pytanko? mając C+E w wieku 20 lat oczywiście nie posiadam świadectwa kwalifikacji. Więc czy mogę prowadzić zestaw niczym nie załadowany z zachodu na handel - właścicielem jest mój ojciec z którym jeżdże.
a jak jest jeśli ten zestaw jest załadowany - wiozę np. 1 auto na naczepie również na handel. Czy mogę jeździć bez tych świadectw?

Tytuł:
Post Wysłano: 07 cze 2006, 19:54

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: szybki ;)

Cytuj:
Witam. mam pytanko? mając C+E w wieku 20 lat oczywiście nie posiadam świadectwa kwalifikacji. Więc czy mogę prowadzić zestaw niczym nie załadowany z zachodu na handel - właścicielem jest mój ojciec z którym jeżdże.
a jak jest jeśli ten zestaw jest załadowany - wiozę np. 1 auto na naczepie również na handel. Czy mogę jeździć bez tych świadectw?
Kolega zachodnie wladze nie powiedza Ci nic w tej kwesti, ale w Polsce to moze byc roznie zalezy na kogo trafisz. Sprawa wyglada nastepujaco prawojazdy C+E mozna zrobic majac 18 lat, ale jest rowniez warunek posiadania kat. B, natomiast zarobkowo jako kierowca mozesz jezdzic od 21, przyczym jest zapis, ze nie trzeba spelniac tego warunku jesli jest to transport na potrzeby wlasne lub osobiscie wykonujesz ten transport, a Ty poniekad jestes zatrudnionym kierowca chyba, ze jestes wpisany jako wspolwlasciciel firmy. A samochod jak wieziesz na pace to dla siebie czyli na potrzeby wlasne nikt nie bedzie dociekal czy Ty juz masz na niego klienta czy dla siebie.
Ja to w ten sposob interpretuje i tak jak mowie zalezy jak ten przepis zinterpretuja sluzby mundurowe w razie kontroli.
Cyryl jesli sie myle prosze popraw bo niechcial bym nikogo w blad wprowadzac.

Tytuł:
Post Wysłano: 07 cze 2006, 21:07

Użytkownik

Użytkownik

no właśnie jak narazie ponad pół roku jeżdże i "niebieskie władze nic nie mówią" gdy się "spotykamy" :lol:
ale mam mały dreszczyk gdy przejeżdżam braki autostradowe na A2 i widzę "zieloną władze" - krokodyli :) na szczęście narazie nie miałem z nimio styczności.
No fakt nie jestem współzałożycielem, tylko praktycznie pracownikiem.
a auta które wozimy to przede wszystkim na handel. dzięki za poradę .pzdr.

Tytuł:
Post Wysłano: 11 cze 2006, 19:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

aby prowadzić działalność transportową trzeba mieć licencję, a żeby ją uzyskać trzeba zdać egzamin kompetencji zawodowej i tam jest granica 21 lat
więc możesz jeździć tylko dużym pojazdem kampingowym, lub jeździć w kółko pusto.

Tytuł:
Post Wysłano: 15 cze 2006, 0:50

Użytkownik

Użytkownik

panowie... gadka zeszła trochę z tematu według mnie.... dlatego postanowiłem zadać pytanie: jakie cechy charakteru powinien posiadać dobry kierowca zawodowy??

Tytuł:
Post Wysłano: 15 cze 2006, 8:49

Użytkownik

Użytkownik

Ktoś napisze pewnie więcej, ale zdaje się że kierowca musi być przede wszystkim opanowany. Odpowiedzialność to juz nie cecha charakteru a zachowanie wyuczone więc o tym nie pisze.

Tytuł:
Post Wysłano: 15 cze 2006, 12:14

Użytkownik

Użytkownik

Kierowca musi być przede wszytkim wytrwały, nie może sie szybko poddawać . Musi umieć przewidywać pewne sytuacje które mogą się wydarzyć, musi być także pomysłowy. Nic więcej mi nie przychodzi do głowy, ale napewno jeszcze ktoś coś dopisze....

Tytuł:
Post Wysłano: 15 cze 2006, 12:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kierowca napewno powinien byc rozsądny, powinien być wytrwały w tym co robi, zdecydowany, powinien umiec przewidywac zchowanie innych uczestnikow drog, powinien byc typem czlowieka ktory nie lubi chodzic non-stop na imprezy bo w trasie takowe zdarzaja sie bardzo zadko no i powinien byc inteligentny

Tytuł:
Post Wysłano: 23 cze 2006, 14:37

Użytkownik

Użytkownik

Szanowni koledzy
to bedzie mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym z tego miejsca trochę uściślić ta dyskusję.
Mianowicie sporo dzis czasu poświęciłem na czytanie forum i tego własnie wątku.
Jestem swieżo upieczonym kierowcą CE. zdałem 17 czerwca!

Chciałbym zapytac jakie dokładnie dokmunety wchodza w skład dok. potrzebnych kierowcy do pracy??

Rozumiem iz są to:
prawo jazdy oczywiście!!
swiadectwo kwalifikacji uzyskane po kursie doszkaljącym w wordzie
badania psychotechniczne (tzw psychotesty)

Czy jeszcze oprócz tego w skłąd wchodzą jakies inne badania lekarskie?? Prosze o podpowiedzi!
Łukasz

Tytuł:
Post Wysłano: 23 cze 2006, 14:43

Użytkownik

Użytkownik

Witam luk94. A nie jest to czasem tak że musisz posiadać Świadectwo kwalifikacji które wystawia Ci prawcodawca na podstawie właśnie ukończenia kursu na przewóz towarów i lekarskich ? bo ja też tyle o tym czytałem że już sam nie wiem jak to teraz jest.

[ Dodano: Pią, 23.06.2006, 14:56 ]
Dobra z racji tego że nie miałem co robic a ta sprawa zaczeła mnie nurtowac czym prędzej wziołem sprawe w swoje ręcie i znalałem wkońcu to co trzeba :)
http://www.katowice.witd.gov.pl/index.p ... ty1&id=b01
pod 3. punktem drugi akapit zaczyna się o kierowcach :wink:

Preferez-vous predre 5 minutes ou 50 ans ?
verlieren Sie lieber 5 Minuten oder 50 jahre ?
Wolisz stracić 5 minut czy 50 lat ?

Tytuł:
Post Wysłano: 23 cze 2006, 16:18

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: szybki ;)

Cytuj:
Szanowni koledzy
to bedzie mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym z tego miejsca trochę uściślić ta dyskusję.
Mianowicie sporo dzis czasu poświęciłem na czytanie forum i tego własnie wątku.
Jestem swieżo upieczonym kierowcą CE. zdałem 17 czerwca!

Chciałbym zapytac jakie dokładnie dokmunety wchodza w skład dok. potrzebnych kierowcy do pracy??

Rozumiem iz są to:
prawo jazdy oczywiście!!
swiadectwo kwalifikacji uzyskane po kursie doszkaljącym w wordzie
badania psychotechniczne (tzw psychotesty)

Czy jeszcze oprócz tego w skłąd wchodzą jakies inne badania lekarskie?? Prosze o podpowiedzi!
Łukasz
Bylo pisane juz chyba w tym watku co jest potrzebne, ale napisze jeszcze raz :)
Do zarobkowego przewozu rzeczy w transporcie potrzebne jest:
1. Odpowiednie prawojazdy w tym wypadku C+E,
2. Kurs na przewoz rzeczy (w tej chwili robi sie go raz na cale zycie, natomiast osoby, ktore mialy jeszcze sw. kwalifikacji taki zielony plastik jak prawko robia doksztalacajacy kurs na przewoz rzeczy lub rzeczy i osob), (koszt ok 750zł)
3. badania lekarskie,a dokładnie orzeczenie lekarskie o braku przeciwskazan zdrowotnych do kierowania pojazdami silnikowymi, do których wymagane jest posiadanie prawjazdy kategorii: i tutaj zaznacza sie odpowiednie kategorie. Orzeczenie takie wystawiane jest przez Lekarza uprawnionego do badań lekarskich osob kierujacych pojazdami na okres maksymalnie 5 lat. (koszt ok 250zł)
4. Orzeczenie z Ośrodka Psychologiczno-Socjologicznego o posiadaniu predyspozycji psychicznych do kierowania pojazdami i tutaj rowniez wymienia sie kategorie aktualnie posiadanego prawjazdy. Orzeczenie takie rowniez wazne jest na maxymalnie 5lat, a okres na jaki otrzymamy takie orzeczenie uzalezniony jest od osiagnietych wynikow pod czas takiego badania. (koszt ok 250zł)
Ja oprocz tego aby pracowac w Pawtransie musialem zrobic:
1. Kurs tzw. minimum saniatarnego "Kurs przeszkalajacy pracowników w zakresie wiedzy sanitarno-higienicznej" to tyczy sie osob, ktore maja stycznosc z zywnoscia,
2. "Zaświadczenie lekarskie z badania przeprowadzonego do celów sanitarno-epidemiologicznych" jest to tzw. badanie na nosicielstwo.
3. Ksiazeczke Zdrowia (dla celów sanitarno-epidemiologicznych)
Te dodatkowe badania i kursy musialem zrobic ze wzgledu na transport zywnosci przez firme, w ktorej podejmowalem zatrudnienie.
Niektore firmy wymagajac rowniez ADR, oraz obslugi HDS i wind za i wyladowczych.

Tytuł:
Post Wysłano: 24 cze 2006, 22:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: JELCZ 862

pogubilem sie chyba :?

aby zrobic kat. C/C+E trzeba pojsc do lekarza i on po badaniach wydaje orzeczenie: "brak przeciwskazan do kierowania pojazdami kat...." cena ok 170zl

i nastepnie trzeba wykonac te badania, ktore opisal coolio:

badania lekarskie,a dokładnie orzeczenie lekarskie o braku przeciwskazan zdrowotnych do kierowania pojazdami silnikowymi, do których wymagane jest posiadanie prawjazdy kategorii: i tutaj zaznacza sie odpowiednie kategorie. Orzeczenie takie wystawiane jest przez Lekarza uprawnionego do badań lekarskich osob kierujacych pojazdami na okres maksymalnie 5 lat. (koszt ok 250zł)

Orzeczenie z Ośrodka Psychologiczno-Socjologicznego o posiadaniu predyspozycji psychicznych do kierowania pojazdami i tutaj rowniez wymienia sie kategorie aktualnie posiadanego prawjazdy. Orzeczenie takie rowniez wazne jest na maxymalnie 5lat, a okres na jaki otrzymamy takie orzeczenie uzalezniony jest od osiagnietych wynikow pod czas takiego badania. (koszt ok 250zł)

czy tych badan nie trzeba zrobic obowiazkowo przed przystapieniem do kursu na przewoz rzeczy,a potem co kilka lat je powatarzac??

[ Dodano: Wto, 27.06.2006, 15:07 ]
Cytuj:
[ Dodano: Pon, 05.06.2006, 19:05 ]
Emil powodzonka na egzaminie i czekamy az zasilisz nasze grono kierowcow.
a dziekuje, teraz juz moge podziekowac :D

egzamin odbyl sie dzis o godz 8:00 (teoria) a ok 11:00 praktyczny

wszystko zaliczone wiec zdalem

Tytuł:
Post Wysłano: 01 lip 2006, 13:36

Użytkownik

Użytkownik

Szanowni koledzy już jestem na półmetku wszelkich formalności:)))

Zostało mi jeszcze zrobienie tego kursu doszkalającego i badania lek.
Dzowniłem już do potencjalnego pracodawcy i okazuję się iż mnie przyjmą bez problemów. Mam jeździć jako drugi przez tydzień a potem siadam sam i ogień :D:D
Trochę sie boje ale chyba kurcze dam rade:))))))
Firma dobra stawka tez, flota to volva fh12

Ehhhhhh

Tytuł:
Post Wysłano: 01 lip 2006, 14:32

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8765643

No to kolego Emil gratuluje zdania prawka. Super ze podolales tym wszystkim zadaniom i mozesz cieszyc sie ze masz juz C. Teraz tylko zrobic E do C i pelna dwojka w kieszeni :D

Tytuł:
Post Wysłano: 02 lip 2006, 10:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: JELCZ 862

DZIEKI,
w najgorszym wypadku - no jesli nigdzie mnie nie przyjma :wink: to przyczepe we wrzesniu/pazdzierniku dopiero bede robil

luk94
to fajnie ze masz takia firme w poblizu, bedziesz pomykac za granice czy po kraju??

Tytuł:
Post Wysłano: 03 lip 2006, 8:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tutaj ja chciałbym wtrącić swoje trzy grosze.

zdanie egzaminu na prawo jazdy kategorii C powinno być początkiem prawdziwej nauki, jeżeli ktoś poważnie myśli o zawodzie kierowcy i chce to wykonywać solidnie.
zdanie egzaminu z przepisów ruchu drogowego, a znajomość tego prawa to twie różne rzeczy.
jeżdżąc prywanie swoim autem do pracy jest naszą rzeczą w jakim stopniu znamy te przepisy, natomiast bycie kierowcą zawodowym zobowiązuje do wielu rzeczy i do dobrej znajomości prawa o ruchu drogowym też.

Tytuł:
Post Wysłano: 03 lip 2006, 18:35

Użytkownik

Użytkownik

Nooo i ja takze chciałbym z przyjemnoscią pochwalic sie ze dzis wlasnie zaczołem robic sobie kategorie C. heh pierwsze (niestety narazie) wyklady za mną oczywiscie na jazde doczekać juz sie nie moge.

Jeszcze takie jedno denne pytanie mianowicie nooo mam powyzej 2 m wzrostu jaakies koledzy mają wskazówki odnosnie tego czy dobrze z\robilem pakując sie w kat.C wiem wiem ze kolumna kierownicy w wiekszosci ciezaroweczek jest regulowana tak samo zresztą jak fotel kierowcy. A pytanie porposdtu z czystej ciekawosci bo w truck'u nigdy nie siedziałem nawet nie dotykałem hehe

Przy okazji pierwszego posta WITAM I O ZDROWIE PYTAM

POZDRAWIAM forumowiczów w szczegolnosci ziomala zza miedzy kalym'a

Tytuł:
Post Wysłano: 03 lip 2006, 18:40

Użytkownik

Użytkownik

Spokojnie stary, ja mam 198cm wzrostu a w trucku czuje sie jak w salonie(chociarz jeszcze kierowcą nie jestem) :P Ale zależy na jakim sprzęcie masz zamiar mykać, ale powiem Ci że nawet jak dostaniesz kabinę najniższą to i tak dasz radę :P Niema się czym martwić.

A tak jak sobie myśle to sama zaleta, bo masz mniejsze "martwe pole" i z przodu i po bokach :P

...:::Podpisy nie oddają całej prawdy... zawsze jest jakaś granica niepowodzenia :::...

Tytuł:
Post Wysłano: 03 lip 2006, 20:08

Użytkownik

Użytkownik

Znowu przydał by się skaner,ale myślę że z fotki co nieco wyniknie.1 Zaświadczenie o ukończeniu kursu dokształcającego w zakresie przewozu rzeczy.2Orzeczenie psychologiczne stwierdzające brak przeciwwskazań psychologicznych.(psychotesty)3.Orzeczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy kierowcy.Wszystko to zanosisz do firmy a firma wystawia Ci takie o to zaświadczenie.ObrazekObrazekObrazekObrazek
Wykaz papierów jakie mam przy sobie w trasie;
1.Prawo Jazdy
2.Zaświadczenie j/w.
3.Wypis z licencji
4.Dowody Rejestracyjne
5.Ubezpieczenie OC
6.Ubezpieczenie Zielona Karta-poza UE
7.Dowierność-na kraje WNP
8.list przewozowy CMR
9.Dokument Euro na samochód,ważne np w Rumunii przy euro 2 płaci sie mniej za drogi.
10.Paszport
11.Stałe zezwolenie na gabaryty do 23m dł i 3m szer
12.Europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego j/w
13.Karty paliwowe i kredytowe j/w
14.KASA j/w
Czy zapomniałem o czymś ?Można dodatkowo wozić prezerwatywy,przydają się do zakładania na kłódki od schowka żeby nie korodowały. :lol:

Tytuł:
Post Wysłano: 03 lip 2006, 21:33

Użytkownik

Użytkownik

o kurcze sporo tego się uzbierało :wink:

mam pytanie odnosnie tych dokumentow:

Cytuj:
3.Wypis z licencji
-> czy ten wypis dostajemy od firmy, czy w inny sposób trzeba się go dorobić?
Cytuj:
7.Dowierność-na kraje WNP
-> czy to jest to o upoważnienie do kierowania pojazdem szefa w dwoch językach? Co znaczy ten skrót "WNP" ?
Cytuj:
9.Dokument Euro na samochód,ważne np w Rumunii
-> coś wiecej o tym...?

Pozdrawiam :)

Strona 13 z 32 [ Posty: 634 ] Przejdź na stronę Poprzednia 111 12 13 14 1532 Następna