Cytuj:
Szanowni koledzy
to bedzie mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym z tego miejsca trochę uściślić ta dyskusję.
Mianowicie sporo dzis czasu poświęciłem na czytanie forum i tego własnie wątku.
Jestem swieżo upieczonym kierowcą CE. zdałem 17 czerwca!
Chciałbym zapytac jakie dokładnie dokmunety wchodza w skład dok. potrzebnych kierowcy do pracy??
Rozumiem iz są to:
prawo jazdy oczywiście!!
swiadectwo kwalifikacji uzyskane po kursie doszkaljącym w wordzie
badania psychotechniczne (tzw psychotesty)
Czy jeszcze oprócz tego w skłąd wchodzą jakies inne badania lekarskie?? Prosze o podpowiedzi!
Łukasz
Bylo pisane juz chyba w tym watku co jest potrzebne, ale napisze jeszcze raz
Do zarobkowego przewozu rzeczy w transporcie potrzebne jest:
1. Odpowiednie prawojazdy w tym wypadku C+E,
2. Kurs na przewoz rzeczy (w tej chwili robi sie go raz na cale zycie, natomiast osoby, ktore mialy jeszcze sw. kwalifikacji taki zielony plastik jak prawko robia doksztalacajacy kurs na przewoz rzeczy lub rzeczy i osob), (koszt ok 750zł)
3. badania lekarskie,a dokładnie orzeczenie lekarskie
o braku przeciwskazan zdrowotnych do kierowania pojazdami silnikowymi, do których wymagane jest posiadanie prawjazdy kategorii: i tutaj zaznacza sie odpowiednie kategorie. Orzeczenie takie wystawiane jest przez
Lekarza uprawnionego do badań lekarskich osob kierujacych pojazdami na okres maksymalnie 5 lat. (koszt ok 250zł)
4. Orzeczenie z
Ośrodka Psychologiczno-Socjologicznego o posiadaniu predyspozycji psychicznych do kierowania pojazdami i tutaj rowniez wymienia sie kategorie aktualnie posiadanego prawjazdy. Orzeczenie takie rowniez wazne jest na maxymalnie 5lat, a okres na jaki otrzymamy takie orzeczenie uzalezniony jest od osiagnietych wynikow pod czas takiego badania. (koszt ok 250zł)
Ja oprocz tego aby pracowac w Pawtransie musialem zrobic:
1. Kurs tzw. minimum saniatarnego "Kurs przeszkalajacy pracowników w zakresie wiedzy sanitarno-higienicznej" to tyczy sie osob, ktore maja stycznosc z zywnoscia,
2. "Zaświadczenie lekarskie z badania przeprowadzonego do celów sanitarno-epidemiologicznych" jest to tzw. badanie na nosicielstwo.
3. Ksiazeczke Zdrowia (dla celów sanitarno-epidemiologicznych)
Te dodatkowe badania i kursy musialem zrobic ze wzgledu na transport zywnosci przez firme, w ktorej podejmowalem zatrudnienie.
Niektore firmy wymagajac rowniez ADR, oraz obslugi HDS i wind za i wyladowczych.