Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 sty 2011, 10:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

do 2014 musisz uzyskać szkolenie . ( jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić :) )

Post Wysłano: 25 sty 2011, 12:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Panowie jeśli posiada się kat. C+E i D+E to czy wykonując szkolenie okresowe musimy robić oddzielnie na to i na to, czy jeden kurs za 300 zł + badania + psycho ?

Post Wysłano: 25 sty 2011, 20:35

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
do 2014 musisz uzyskać szkolenie . ( jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić :) )
Dzięki za odpowiedź :D

Post Wysłano: 26 sty 2011, 14:51

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

Cytuj:
Panowie jeśli posiada się kat. C+E i D+E to czy wykonując szkolenie okresowe musimy robić oddzielnie na to i na to, czy jeden kurs za 300 zł + badania + psycho ?
Szkolenie okresowe tylko jedno!
Cytuj:
Art 39d ust. 6 ustawy o transporcie drogowym:

Kierowca wykonujący przewóz drogowy różnym pojazdami, dla których wymagane jest posiadanie prawa jazdy co najmniej dwóch kategorii, o których mowa w ust. 4, może ukończyć szkolenie okresowe z zakresu jednego bloku programowego.
A wspomniany ust. 4 mówi:
Cytuj:
Szkolenie okresowe jest powadzone w ośrodku szkolenia w zakresie bloków programowych określonych odpowiednio do kategorii prawa jazdy:
1) C1, C1+E, C, C+E
2) D1, D1+E, D, D+E
Badania lekarskie i psychotechniczne też tylko jedne.

Potem się trzeba tylko modlić, żeby pani w wydziale komunikacji wiedziała o tym, i wpisała uprawnienia na C+E i D+E, mimo że kurs będzie tylko na jedną z grup kategorii. :mrgreen: Ale już tyle czasu minęło, że chyba to wiedzą?

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 26 sty 2011, 15:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

Potem się trzeba tylko modlić, żeby pani w wydziale komunikacji wiedziała o tym, i wpisała uprawnienia na C+E i D+E, mimo że kurs będzie tylko na jedną z grup kategorii. :mrgreen: Ale już tyle czasu minęło, że chyba to wiedzą?
Znając polskie urzędy to nie wie i będzie chciała dwa papierki. Narazie mnie to nie czeka, bo jeszcze nawet nie zacząłem KW, ale pytałem na zapas i dla potomnych :D
Robiąc C i CE nie musiałem przechodzić psychotestów, a tydzień temu zapisując się na D, kazali mi robić znów badania (125 zł) i psychotesty (100 zł). Ale nie chciałem już się kłócić i zrobiłem, a później przed egzaminem na KW będę chyba robił je drugi raz, żeby mieć dłużej ważność. Te psycho mam wydane 20 stycznia, a egzamin na KW będę miał gdzieś w czerwcu..

Post Wysłano: 26 sty 2011, 16:27

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8812652
Samochód: Czerwony

No to trzeba się było postawić!

Badania lekarskie i psychotechniczne masz mieć PRZED wydaniem Świadectwa kwalifikacji a nie przed zapisem na kurs.

Owszem, jest jeden argument na rzecz wcześniejszego ich zrobienia - gdyby ktoś nie przeszedł tych badań, nie straci kasy na niepotrzebny kurs. Ale ile osób tego nie przechodzi? Jakieś jednostki...

http://www.walpdrive.pl - mój blog o zdobywaniu zawodowych kategorii

Post Wysłano: 26 sty 2011, 17:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
No to trzeba się było postawić!

Badania lekarskie i psychotechniczne masz mieć PRZED wydaniem Świadectwa kwalifikacji a nie przed zapisem na kurs.

Owszem, jest jeden argument na rzecz wcześniejszego ich zrobienia - gdyby ktoś nie przeszedł tych badań, nie straci kasy na niepotrzebny kurs. Ale ile osób tego nie przechodzi? Jakieś jednostki...
Dokładnie wydałem sporo kasy na C i C+E i chciałem dla samego siebie wydać tą stówkę i zrobić psychotesty, bo po zrobieniu D okazałoby się że nie nadaję się na kierowce i 8.5 tyś w plecy :P

Post Wysłano: 28 mar 2011, 20:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Szkolenie okresowe tylko jedno!
Cytuj:
Art 39d ust. 6 ustawy o transporcie drogowym:

Kierowca wykonujący przewóz drogowy różnym pojazdami, dla których wymagane jest posiadanie prawa jazdy co najmniej dwóch kategorii, o których mowa w ust. 4, może ukończyć szkolenie okresowe z zakresu jednego bloku programowego.
A wspomniany ust. 4 mówi:
Cytuj:
Szkolenie okresowe jest powadzone w ośrodku szkolenia w zakresie bloków programowych określonych odpowiednio do kategorii prawa jazdy:
1) C1, C1+E, C, C+E
2) D1, D1+E, D, D+E

No to "Pani" z mojego WK nie miała o tym pojęcia bo wpisała mi tylko przy kategorii "C" w prawie jazdy i co teraz iść "z reklamacją", że mają mi dopisać "przewóz osób" ???

A -> 1988
B -> 1990
C -> 1990
D -> 1992
ADR podst./cyst -02.2011
Przewóz Rzeczy -03.2011
Przewóz Osób -03.2011
Karta Kierowcy -03.2011
C+E, jeszcze nie ...

Post Wysłano: 05 kwie 2011, 14:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Byłem dziś w WK i lekko się zdziwiłem ponieważ dowiedziałem się, iż "jak najbardziej wpiszemy Panu w PJ tzw. przewóz osób, gdyż skończył Pan szkolenie okresowe na kat. C. ale dopiero jak pan przyniesie od pracodawcy zaświadczenie, że wykonuje pan przewóz osób bo ustawa mówi wyraźnie o kierowcy WYKONUJĄCYM przewóz osób, a nie POSIADAJACYM uprawnienia czyli kat. D". Ponieważ jestem obecnie bezrobotny więc wg. logiki urzędników widocznie mi "nie przysługuje" mieć w PJ jednocześnie "przewozu osób i rzeczy". Czegoś bardziej idiotycznego nie słyszałem już dawno. Aż mam ochotę podrążyć temat "gdzieś wyżej" bo to jawna dyskryminacja jest. "Po co mi uprawnienia skoro i tak z nich nie korzystam?" - myślą najwidoczniej urzędnicy. To się nadaje do TVN24, jako przeciwwaga dla "kierowców tirów - morderców" :/

A -> 1988
B -> 1990
C -> 1990
D -> 1992
ADR podst./cyst -02.2011
Przewóz Rzeczy -03.2011
Przewóz Osób -03.2011
Karta Kierowcy -03.2011
C+E, jeszcze nie ...

Post Wysłano: 12 maja 2011, 17:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzisiaj psycho robione za jednym badaniem (100zł) na kat. B, C, BE, CE i na dźwigi samochodowe... :) w tym na dźwigi egzamin mam dopiero za tydzień... ciekawe jak to powpisują w dokumenty szanowne panie z WK :)
trochę dziwne, że badania na 5 lat, skoro kursu na przewóz rzeczy nie potrzebuje, bo transport na potrzeby własne.... chyba, że znowu ktoś w urzędzie nie dokształcony siedzi...

Post Wysłano: 12 maja 2011, 18:30

Cytuj:
bo transport na potrzeby własne....
PRZEWÓZ na potrzeby własne.

Post Wysłano: 13 maja 2011, 0:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Słuchajcie, mój kolega ma kategorie B,C,D,E. Jakiś czas temu zrobił KW na przewóz rzeczy (nie szkolenie okresowe). I po wymianie prawka miał badania i kod 95 razem z datą końca KW. Wbite przy kat. C oraz przy kat. D. Czy jest racjonalne wytłumaczenie tego ? Czy po prostu inteligenci z WK zwolnili go z KW na przewóz osób.

Post Wysłano: 21 maja 2011, 16:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Byłem dziś w WK i lekko się zdziwiłem ponieważ dowiedziałem się, iż "jak najbardziej wpiszemy Panu w PJ tzw. przewóz osób, gdyż skończył Pan szkolenie okresowe na kat. C. ale dopiero jak pan przyniesie od pracodawcy zaświadczenie, że wykonuje pan przewóz osób bo ustawa mówi wyraźnie o kierowcy WYKONUJĄCYM przewóz osób, a nie POSIADAJACYM uprawnienia czyli kat. D". (...) :/
"I biurokracji stała się zadość" - można rzec. Od znajomego załatwiłem sobie zaświadczenie o tym, że pracuję u niego na przewozach pracowniczych i z tym papierkiem udałem się znowu do Wydz. Kom. no i po tygodniu, będąc "lżejszym" o 85 PLN za wydanie nowego PJ, mam wbity tzw. "przewóz osób". Polska to piękny kraj.

A -> 1988
B -> 1990
C -> 1990
D -> 1992
ADR podst./cyst -02.2011
Przewóz Rzeczy -03.2011
Przewóz Osób -03.2011
Karta Kierowcy -03.2011
C+E, jeszcze nie ...