Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 18 paź 2011, 23:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1204719
Samochód: VW POLO

280 godzin to na pewno, ale 6k zł?? ja płaciłem 4,5k. Wiem że wszystko zależy od miejsca zamieszkania ale bez przesady....;)

Post Wysłano: 18 paź 2011, 23:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MB Actros 1846 BLUETEC5 2011

Sa szkoły w których KW pełne nadal tyle kosztuje. Przyspieszona 4 tys

Post Wysłano: 19 paź 2011, 10:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

Ja za KW pełną płaciłem 3.5tyś ale 4 tyś wyszło ze wszystkim .

Gersio1992 Widzę że w tym samym dniu mieliśmy egzamin :P Gdzie zdawałeś ?

Sonix To tylko się kolejność zmieniła . Różnie z tym wiekiem jest wiele firm nie zatrudnia bo dalej myślą że od 21 można jeździć zawodowo .

Post Wysłano: 19 paź 2011, 13:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1204719
Samochód: VW POLO

Cytuj:
Gersio1992 Widzę że w tym samym dniu mieliśmy egzamin :P Gdzie zdawałeś ?

Kolego zdawałem w Koźminie WLKP. http://www.paterek.prawojazdy.com.pl/

Post Wysłano: 20 paź 2011, 12:43

Użytkownik

Użytkownik

Też mam takie pytanie, jeżeli posiadam kategorię C bez KW, to czy w przyszłym roku będę mógł sobie spokojnie robić C+E i KW nie mając 21 lat? Przepraszam, ale rozmawiałem z kilkoma osobami i nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi. W tych artykułach również nie mogę się połapać. :wink:

P.S
Z racji tego, że tu jestem nowy to chciałbym przywitać i pozdrowić wszystkich. :D

Post Wysłano: 22 paź 2011, 13:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 500 EEV

Cytuj:
Też mam takie pytanie, jeżeli posiadam kategorię C bez KW, to czy w przyszłym roku będę mógł sobie spokojnie robić C+E i KW nie mając 21 lat? Przepraszam, ale rozmawiałem z kilkoma osobami i nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi. W tych artykułach również nie mogę się połapać. :wink:

P.S
Z racji tego, że tu jestem nowy to chciałbym przywitać i pozdrowić wszystkich. :D

Siema .

Wygląda na to że będziesz mógł robić . Ale najpierw KW pełną a później C+E .
Egzamin na kat. C+E się chyba nie zmieni będzie tak jak dotychczas tylko plac i miasto .
Sam planuje na wiosnę zacząć kurs na C+E .

Post Wysłano: 22 paź 2011, 14:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Kat C i CE możesz robić zaraz po ukończeniu 18 lat, a KW nie ma nic do tego.

Post Wysłano: 22 paź 2011, 15:47

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki koledzy bandi999 i Kwiatula za wyjaśnienie, ale właśnie też się zastanawiałem czy nie trzeba najpierw KW a później CE. Właśnie nie wiem jak to się ma do wieku czy nie mając 21 lat KW a później CE czy można CE a później KW. Najlepiej będzie zdać CE jeszcze w tym roku i po kłopocie :lol:

Post Wysłano: 22 paź 2011, 18:09

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Kat C i CE możesz robić zaraz po ukończeniu 18 lat, a KW nie ma nic do tego.
Zapomniałeś dodać, że do lutego 2012r. Kolego pisz jaśniej i nie wprowadzaj innych w błąd.

Post Wysłano: 11 lis 2011, 22:35

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Art. 134.
1. Szkolenie osób ubiegających się o wydanie prawa jazdy prowadzone w dniu wejścia w życie ustawy w formie kursu lub zajęć szkolnych jest kontynuowane na podstawie dotychczasowych przepisów.
2. Zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dla osób ubiegających się o wydanie prawa jazdy wydane na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym zachowuje ważność w zakresie, w jakim zostało wydane.
3. Egzamin państwowy złożony z wynikiem pozytywnym przed dniem wejścia w życie ustawy uznaje się za spełniający wymagania określone w ustawie.
Piotrkku - w świetle powyższego moim zdaniem bedziesz mógł zdawać na kat. C.

Borys

Czyli z tego wynika że nie mając 21 lat, zaczął bym kurs na C w przeddzień wejścia ustawy to po wejściu zdaję bez żadnych problemów :?: :?:

Post Wysłano: 12 lis 2011, 7:52

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Czyli z tego wynika że nie mając 21 lat, zaczął bym kurs na C w przeddzień wejścia ustawy to po wejściu zdaję bez żadnych problemów :?: :?:
Właśnie tak to rozumiem.
Borys

Post Wysłano: 28 sty 2012, 18:52

Użytkownik

Użytkownik

Witam, to moj pierwszy post. Mam pytanie odnosnie prawa jazdy kat D. Moze najpierw zacytuje fragment ustawy:
Cytuj:
1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:

1) 14 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii AM;

2) 16 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A1, B1 i T;

3) 18 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A2, B, B+E, C1 i C1+E;

4) 20 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;

5) 21 lat – dla motocykli trójkołowych o mocy przekraczającej 15 kW, jeżeli osoba posiada prawo jazdy kategorii A;

6) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E, D1 i D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9;

7) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:

a) A – jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2,

b) D i D+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 2, ust. 3 pkt 3 oraz art. 9;

8) 21 lat – dla tramwaju;

9) 15 lat – dla pojazdu zaprzęgowego;

10) 10 lat – dla roweru;

11) 17 lat – dla roweru wieloosobowego lub przewożącego inną osobę;

12) 13 lat – dla jadącego po jezdni wózka inwalidzkiego;

13) 21 lat – dla kolejki turystycznej.

2. Wymagany minimalny wiek do kierowania dla żołnierzy kierujących pojazdami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej wynosi:

1) 18 lat – dla pojazdów określonych w pozwoleniu wojskowym kategorii A, C i C+E;

2) 19 lat – dla pojazdów określonych w pozwoleniu wojskowym kategorii D.

3. Dla funkcjonariuszy kierujących pojazdami Państwowej Straży Pożarnej, Policji oraz Straży Granicznej minimalny wiek do kierowania wynosi:

1) 18 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A;

2) 19 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C;

3) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii D.

Art. 9.

1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:

1) C i C+E wynosi 18 lat;

2) D i D+E wynosi 21 lat.

2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii D i D+E wynosi:

1) 23 lata lub

2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na trasie nieprzekraczającej 50 km.
I teraz tak, chce zapisac sie na kurs w lipcu 2013 (bede mial wtedy 22 lata, 23 skoncze w listopadzie), a wiec nowe przepisy beda juz obowiazywac. W zwiazku z tym chcialem zapytac czy:
1) musze najpierw zrobic KW, a dopiero potem PJ (ze wzgledu na min. wiek 24 lat)?
2) bedzie to KW przyspieszona czy pelna? wydaje mi sie ze przyspieszona, bo w dniu egz na PJ bede juz mial 23 lata, ale wole sie upewnic
3) Czy zapisujac sie na PJ jest wymagane potwierdzenie ukonczenia KW?

Z niecierpliwoscia oczekuje odpowiedzi :)