Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 gru 2011, 4:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7049820

Wiec podwójne badania ? Na prawko i na KW ?

Post Wysłano: 17 gru 2011, 20:38

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2300025
Samochód: 106.530 SC

Tak to niestety wygląda, lecz jak to w praktyce rozwiążą, to nie wiem.

Post Wysłano: 19 lut 2012, 17:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

witam
mam małe pytanko, teraz zrobiłem C+E prawo jazdy C posiadam od 2008r kurs na przewóz rzeczy od 2009, i z tego co się dowiadywałem to brakuje mi badań psychotechnicznych, nie pamiętam czy przy kursie na prawo jazdy C 2008 musiałem mieć ( bo słyszałem ze tak - ale nie pamiętam ) i czy do kursu na przewóz rzeczy też było trzeba mieć ( poprostu nie pamiętam ) , jeśli nie to jak mogę sobie to zrobić, słyszałem ze trzeba mieć skierowanie? ??
czy bedzie to wszystko na nowym prawku jakie dostane po zdanym C+E????
wielkie dzięki za odpowiedz

Post Wysłano: 19 lut 2012, 18:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

Masz kwity zrobione jeszcze na starych zasadach, więc badania psychologiczne są tu potrzebne tylko do podjęcia pracy i nie trzeba na nie żadnego skierowania.

Post Wysłano: 19 lut 2012, 19:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6150050
Samochód: zielony

Tak na marginesie - ja kurs na kat. C i co za tym idzie badania lekarskie robiłem w zeszłym roku, prawko mam wyrobione z datą 31.01.2012, a w rubryce 11... dzień/miesiąc badania ale roku 2021 :lol:

No cóż, błąd, ale na moją korzyść, zresztą jeszcze prawko będę zmieniał przy KW i/lub następnych kategoriach, więc jakoś mnie to nie rusza :wink:

Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje

Post Wysłano: 19 lut 2012, 19:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: 2004 volvo vnl64t300

Ja po zrobieniu okresówki i badań mam wbite B , BE bez daty bo tak mi doradzili że jak nie będę zarobkowo jeżdził na tych kategoriach to lepiej tak zostawić. Przy kategoriach C, CE mam tą samą datę w rubryce 11 i 12. Po dłuższej dyskusji z panią w Wydziale Komunikacji w Nowej Rudzie powiedziała mi że mają odgórnie nakazane wpisywać datę w obu rubrykach (11 i 12) a to że prawko jest bezterminowe świadczy rubryka 4b gdzie mam -(kreskę). W innym mieście kierownik powiedział mi natomiast że bez względu na odnawianie okresówki muszę co pięć lat zrobić badania i zapłacić za wymianę PW i dał mi do zrozumienia że to nowy sposób na robienie kasy.

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 13:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

mam pytanie , bo już w tym wszystkim się trochę pogubiłem , jak pisałem wcześniej kat.C mam od 2007 kurs zrobiłem w 2009 i teraz zrobiłem C+E odebrałem prawko i okazało się że nie ma nic wbite ( te rubryki co pokazujecie są puste) dowiedziałem się że wszystkie prawo jazdy muszą mieć zaznaczony kurs i psychotesty , to znaczy muszę jeszcze ras wyrabiać prawko ( do kiedy muszę wymienić prawko ??? --- słyszałem , że mam czas do kiedy odnowie kurs czyli w moim przypadku będzie to ok. 2014 , czy to prawda????) orjętuje się ktoś jak to wygląda naprawdę ???? ---- jeżeli muszę jeszcze raz wyrabiać prawko , to gdzie mam zanieś wszystkie papiery ( kurs i psychotesty) ?????

Post Wysłano: 02 maja 2012, 15:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No jeśli nie masz nic wbite to musisz wyrabiać na nowo. Świadectwo i psychotesty zanosisz do wydziału komunikacji tam gdzie odbierałeś prawko.

Post Wysłano: 02 maja 2012, 18:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
No jeśli nie masz nic wbite to musisz wyrabiać na nowo. Świadectwo i psychotesty zanosisz do wydziału komunikacji tam gdzie odbierałeś prawko.
A nie jest tak jak kolega cinek217 pisał wyżej, że będzie mieć to wpisane dopiero jak odnowi kurs na przewóz rzeczy? (bo wnioskuję że kolega cinek217 nie robił KW lub KWP tylko ten stary kurs na przewóz rzeczy).

Z tego co pamiętam to jak odbierałem swoje prawko to właśnie babka z okienka coś mówiła, że będę mieć te kod 95 dopiero przy następnym odnawianiu kursu, czyli do 2014r.

Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Post Wysłano: 09 wrz 2012, 11:59

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Czarny

Witam

I ja przedstawię swoje argumenty.
A więc miałem prawo jazdy kat. A i B ( od 20lat )wydane bezterminowo.
W 2010 zrobiłem kurs kat. D ( badania dla kandydatów na kierowcę otrzymałem bezterminowe ) po pozytywnym zdaniu egzaminu otrzymałem prawo jazdy A,B,D ważne bezterminowo. ( w pozycji 4b i 11-tej mam "kreski" ).
Następnie w roku 2012 ukończyłem kurs kwalifikacji wstępnej przyspieszonej przewozu osób ( zrobiłem badania na podstawie ustawy o transporcie drogowym z ważnością na 5 lat gdzie wpisano " kierowca zawodowy kat. D oraz badania psychotechniczne z ważnością również na 5 ) po czym zdałem pozytywnie egzamin państwowy. zaraz po tym egzaminie zapisałem się na kurs prawa jazdy kat. C. ( badania dla kandydatów na kierowcę również otrzymałem bezterminowo ) Po zdaniu egzaminu państwowego dla kat .C zwróciłem się z wnioskiem do mojego urzędu o wydanie nowego prawa jazdy. Nowe prawo jazdy w rubryce 4b mam bezterminowe ( kreska ) jak również "kreski" mam przy kategoriach A,B,C natomiast przy kategorii D ( w rubryce 11) mam datę badań psychologicznych ( a powinna być "kreska" gdyż na podstawie badań z ustawy prawo o ruchu drogowym mam bezterminowo) a w rubryce 12 kod ograniczeń 95 wraz z tą samą datą ważności badań psychologicznych.
Rozmawiałem z znajomym z ITD i on mnie o tym uświadomił ( powiedział że mam spie.... prawko )
Sprawa nie większego znaczenia dla osoby która jeździ zawodowo do co 5 lat i tak musi zrobić szkolenie okresowe i badania ale dla mnie ma bo w chwili obecnej nie jeżdżę zawodowo a jak nie zacznę do 2016 ( termin badan i szkolenia kat D ) to nie będę robił badań i szkolenia a prawo jazdy kat. D straci ważność i po tej dacie nie będę mógł pojechać autobusem nawet z rodziną do kościoła lub do sklepu po bułki :lol: zostanie tylko ciężarówka ( z dużych :wink: ) na chwilę obecną ponieważ skończyłem KWUP przewozu rzeczy i będę robił kat E. i podejrzewam , że C będą chcieli mi tak samo Spier.... jak D :evil:
A jak będę miał kreski w rubryce 11 to prywatnie mogę śmigać :)

Żeby nie być posądzonym o "bicie piany" wklejam istotny fragment
ROZPORZÑDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
z dnia 29 grudnia 2008 r.
zmieniajàce rozporzàdzenie w sprawie wydawania uprawnieƒ do kierowania pojazdami.

I tu istota sprawy - dotyczy rubryki 11
Cytuj:
10) data wa˝noÊci uprawnienia — data
okreÊlona w orzeczeniu lekarskim dla
przeprowadzenia ponownych badaƒ
lekarskich w zakresie okreÊlonej kategorii
prawa jazdy lub znak „—”, je˝eli
dla okreÊlonej kategorii prawa jazdy
w orzeczeniu lekarskim nie ustalono
tej daty lub orzeczenie zostaΠo wydane
z bezterminowà datà wa˝noÊci,

A tutaj rubryka 12
Cytuj:
11) data wa˝noÊci uprawnienia zawierajàcego
wpis potwierdzajàcy odbycie kwalifikacji
wst´pnej lub szkolenia okresowego:
a) wpis potwierdzajàcy odbycie kwalifikacji
wst´pnej lub szkolenia okresowego
w postaci kodu „95” i daty jego
wa˝noÊci dokonywany jest we
wniosku i na dokumencie prawa
jazdy w pozycji „ograniczenia”
przy kategorii prawa jazdy, której
dotyczy aktualne Êwiadectwo
kwalifikacji zawodowej, w ukΠadzie
„95.DD.MM.RRRR.”,

b) dat´ wa˝noÊci danej kategorii prawa
jazdy stanowi data 5 lat liczona od
daty najwczeÊniej wydanego z dokumentów,
o których mowa w § 5 ust. 1
pkt 13 lit. b, z zastrze˝eniem lit. c,
Co o ty sądzicie ?

D-2010 ( za 1 x ) E-2012 ( za 1 x ),
ADR- 2010, KWP-2011,KWPU-2012

Post Wysłano: 28 paź 2012, 20:59

Użytkownik

Użytkownik

W piątek byłem w urzędzie i "wojna " został wypowiedziana :?

Jako , że mam już świadectw kwalifikacji wstępnej przewozu rzeczy i zdałem egzamin kat C+E
udałem się do wydziału komunikacji złożyć wniosek o wydanie nowego prawka.
Już na wstępie poinformowałem Panią , że mam źle wydane prawko ( dotyczy rubryki 11 kat . D ) i się zaczęło...... :x Pani stwierdziła , że tak ma być i inaczej nie będzie :!:
A , że byłem "uzbrojony " w Ustawę o Transporcie Drogowym , Ustawę Prawo o Ruchu Drogowym i ROZPORZĄDZENIEMINISTRA INFRASTRUKTURY1)z dnia 29 grudnia 2008 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami to chciałem jej pokazać istotne zapisy tych dokumentów to stwierdziła , że Ona je zna i jak ja zwykły obywatel mogę wiedzieć coś lepiej od niej , Urzędnika Państwowego z trzydziestoletnim stażem :!: :!: :!: :?: :?: :?: :roll:
A w ogóle jak jestem taki "mądry" to może się u nich zatrudnię i może na jej miejsce :!: :?: . grzecznie acz stanowczo powiedziałem , że dziękuję ale nie jestem zainteresowany :wink: Poinformowałem Panią , że jak nie będzie kresek w pozycji 11-tej to nie odbiorę prawka z powodu na błędnie wydane i przeszedłem do drugiego tematu kwalifikacji.
Dałem badania z września tego roku z wpisem kierowca kat C ( na podstawie ustawy o Trans. Drog. ) i psychotesty z grudnia 2011 ( ważność do 2016 ) i tu też się zaczęło.
Stwierdziła , że psychotesty nie ważne :twisted: bo za stare :!: :?: a jak jej powiedziałem , że są ważne i spełniają warunki ustawowe ( zrobione PRZED wydaniem świadectwa kwalifikcji ) to mi odpowiedziałe , że one muszą być zrobione najpóźniej na miesiąc przed datą wydania świadectwa kwalifikacji :shock: :!: :?:
Poprosiłem o wskazanie ustawy bądź rozporządzenia z którego to wyczytała a w odpowiedzi usłyszałem ,że chyba chcę ją z równowagi wyprowadzić i czy przypadkiem nie mam delegacji wystawionej z Ministerstwa :wow: odp , że nie :lol: i poinformowałem ją , że skoro nie potrafi pokazać takiego zapisu to składam wniosek tymi badaniami :!: .
Jak zobaczyła , że nie popuszczę to wzięła badania lekarskie z wpisem "kierowca kat C" i powiedziała , że mi wpisze KW tylko do C ale już nie do C+E bo w badaniach tego nie ma.
Powiedziałem , że Kwalifikacja przewozy rzeczy dotyczy C i C+E ale ona oczywiście ze nie .
Zabrałem badania i powiedziałem , że udam się do lekarza i mi dopiszę to "E" i w poniedziałek udaję się do naczelnika na skargę . Spytałem się w jakich godzinach naczelnik przyjmuję w odpowiedzi usłyszałem "w godzinach urzędowania " :o
Oczywiście pojechałem do lekarza i dopisał mi C+E bez problemy i stwierdził , że ci w tych urzędach to chcą patykiem Wisłę zawracać.

W poniedziałek ( jak dam radę-praca ) idę na drugie starcie . :?

Miał ktoś podobne problemy :?:

Pozdrawiam

Post Wysłano: 15 lis 2012, 20:53

Użytkownik

Użytkownik

GG: 527470
Samochód: Opel corsa B

Mam takie pytanie:
Czy lepiej poczekać jeszcze kilka tygodni aby zacząć kwalifikację wstępną przyspieszoną żeby mieć już nowe prawo jazdy ?
A co zmieni się w nowym wzorze prawa jazdy ?

Post Wysłano: 16 lis 2012, 0:33

Użytkownik

Użytkownik

Kwalifikację możesz już zaczynać ,wątpię żebyś zdążył w dwa miesiące zrobić KWP, zdać egzamin , otrzymać świadectwo kwalifikacji i wyrobić nowe "stare" prawko.

To się zmieni ;
Obrazek