Kolego ANDREW całkowicie sie z Tobą zgadzam!!
Jestem zartudniony jako kierowca\magazynier i byłem na badaniach u lekarza medycyny pracy i nie miał żadnych przeciwskazań? Jak sam spostrzegłeś, kierujący pojazdami kat. CDE (z korekcją okularami lub soczewkami) "plus minus" 4 dioptrie, a na ABET korekcja bez ograniczeń Z resztą wszystko jest napisane w
ROZPORZADZENIu
MINISTRA ZDROWIA z dnia 7 stycznia 2004 r.
w sprawie badań lekarskich kierowców i osób ubiegajšcych się o uprawnienia do kierowania pojazdami
Dz.U. z 2004, Nr 2 poz. 15
Załącznik Nr 3
Dla mniej dociekliwych:
`osoby
ubiegające się o prawo jazdy lub posiadające
prawo jazdy kategorii C, C1, D, D1, C+E, C1+E, D+E, D1+E
Ostrość wzroku
oka lepiej widzącego nie mniej niż 0,8, oka gorzej widzącego nie mniej niż 0,5
Korekcja
- przy ostrości wzroku każdego oka co najmniej 0,5
- korekcja okularowa lub soczewkami kontaktowymi pod warunkiem dobrej tolerancji i adaptacji do korekcji
- przy ostrości wzroku każdego oka poniżej 0,5 - dopuszczalna korekcja w granicach:
±4,0 Dsph
±2,0 Dcyl
- dopuszczalna anizometropia ±3,0 D
Rozpoznawanie barw
prawidłowe rozpoznawanie barwy: czerwonej, zielonej, żółtej
Pole widzenia
prawidłowe
Widzenie obuoczne
prawidłowe
Widzenie zmierzchowe i wrażliwość na olśnienie
prawidłowe
Kod:
ANDREW
Czy wie ktoś, czy podane wyżej rozp. min. zdrowia dotyczy tylko zdawania na prawo jazdy, czy też wykonywania pracy na stanowisku kierowcy?
To rozporządzenie dotyczy zdawania i wykonywania pracy.
Dzisiaj będe dzwonił do mojej okulistki (która wcześniej nie zgodziła sie na wypisanie mi zaświadczenia teraz jej przedstawie tą ustawe i zobaczymy co powie a dodam że moja wada jast w granicach podanych przez ministerstwo. W górnych bo w górnych ALE ZAWSZE W GRANICACH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Napisze co mi powiedziała..
Zawsze warto walczyć o marzenia