Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 lip 2008, 21:42

Użytkownik

Użytkownik

K...a,co za głupoty wypisujecie!kategoria wojskowa nie ma nic wspólnego z życiem cywilnym.

Post Wysłano: 09 lip 2008, 21:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: volvo fm

Cytuj:
K...a,co za głupoty wypisujecie!kategoria wojskowa nie ma nic wspólnego z życiem cywilnym.

Kolego jesteś tego pewny? bo mi już skutecznie podnieśli ciśnienie!

Post Wysłano: 09 lip 2008, 21:50

Użytkownik

Użytkownik

Jestem,do tego stopnia że mogę zwrócić Ci kasę za kurs,jeżeli jest inaczej :)

Post Wysłano: 09 lip 2008, 22:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
........ że jak na komisji wojskowej dostane kat.D to już mnie to skreśla z zawodu kierowcy?????
:lol:

Nie panikuj aż tak bardzo ;-)

Jak to jest w praktyce :?:
Mam znajomego Lekarza i on mi powiedział o całej Procedurze Badań......
Wygląda to tak, że lekarz musi przeprowadzić Badania (czy do zawodu/prawka/psychotechniczne)zgodnie z ichniejszymi "wytycznymi".......

Przy badaniach psychotechnicznych Lekarz ma "12 przykazań"...
Jedno z nich, to ustalenie braku przeciwskazań psychologicznych do wykonywania zawodu Kierowcy.....
W jaki sposób najszybciej może to ustalić :?:
Zaglądając do Ksiażeczki Wojskowej badanego plus wywiad pod którym badany się podpisuje(że zgodne z prawdą)......

Jeżeli masz kat. D(z WKU), to u Lekarza w mózgownicy włącza się "alarm" :!:

Jednakże, jeżeli Lekarza przekonasz , że nie jesteś wariat/chory itd., to On podpisze się na Orzeczeniu, że wszystko jest OK. biorąc odpowiedzialność na siebie :!:

Jak jest z Badaniami w Polsce, to wiedzą chiiiba wszyscy którzy takie badania przechodzili.
Dla mnie to jest parodia, a nie badania......
Kasa zapłacona...Orzeczenie jest pozytywne.

Problem może być tylko w Ośrodkach które robią WSZYSTKO zgodnie z przepisami, a Lekarz jest większym "wariatem" niż potencjalny kierowca.

Czyli......
Śpij spokojnie i nie panikuj :!:

,

oraz --> S T O P parówkowym skrytożercom !!!

Post Wysłano: 09 lip 2008, 23:18

Ja też mam kategorię wojskową "D". Czy teraz jeżeli lekarz uzna, że jestem niezdolny do pracy, nie wyda mi zaświadczenia i kasa, i kurs pójdą na marne? Powód, przez który posiadam kategorię "D"(nie kombinowana), w niczym nie przeszkadza przy pracy jako kierowca. Jak to w końcu jest, bo co niektórzy wprowadzili tu niezły zamęt.

Post Wysłano: 09 lip 2008, 23:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3686521

Ale po co się stresujecie ? Mnie nikt się nie pytał jaką mam kategorię wojskową!! Ani psycholog ani lekarz a tym bardziej nie pytali się o to w szkole jazdy gdzie robiłem kurs na przewóz rzeczy. Co prawda ja mam kat.A ale naprawdę nie macie się czym martwić.

Pozdrawiam

Post Wysłano: 10 lip 2008, 5:38

Użytkownik

Użytkownik

jaki zament co sie stresujecie. ja nie slyszalem o kategorii wojskowej w powiazaniu z prawkiem. dlatego wysylam na badania ktore trzeba miec zegby prowadzic auto. aha jak ja o tym nie slyszalem nie znaczy ze tego nie ma wiec do tego sie nie odnosilem

Post Wysłano: 07 lis 2008, 19:49

Użytkownik

Użytkownik

GG: 861544

Hejka mam pytanko a nawet kilka :):):)
Zrobiłem prawko jazdy na C teraz jestem w trakcie robienia prawka jazdy na D
i po tym mam zamiar zrobić badania psychotechiczne a później jeszcze kurs na przewóz rzeczy i osób i teraz mam kilka pytanek
1 jak się idzie na badania psychotechniczne to co trzeba wziąść ze sobą zdjęcie czy jakieś badania?? i co dostaje jaki papierek wzamian ???
2 Ile może kosztować taki kurs na przewóz rzeczy i osób czy jest jakiś egzamin na końcu na czym polega ?? ile trwa taki kurs ??

za wszelka pomoc dzięki :):) Driver MEN:):):)

Post Wysłano: 07 lis 2008, 20:49

Cytuj:
1 jak się idzie na badania psychotechniczne to co trzeba wziąść ze sobą zdjęcie czy jakieś badania?? i co dostaje jaki papierek wzamian ???
Nic nie trzeba. Robisz badania, płacisz i dostajesz zaświadczenie.
Cytuj:
2 Ile może kosztować taki kurs na przewóz rzeczy i osób czy jest jakiś egzamin na końcu na czym polega ?? ile trwa taki kurs ??
Kurs na przewóz rzeczy trwa 30h (teoretycznie) i kosztuje ok. 700 zł. Nie ma żadnego egzaminu. Kurs na przewóz osób od niedawna trwa 280h kosztuje coś koło 7-8 tyś zł i można go zrobić chyba tylko w jednym miejscu w Polsce. Poczytaj o tym trochę na forum, bo widzę, ze nie w temacie jesteś.

Post Wysłano: 24 lis 2008, 18:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

Cytuj:
Ja też mam kategorię wojskową "D". Czy teraz jeżeli lekarz uzna, że jestem niezdolny do pracy, nie wyda mi zaświadczenia i kasa, i kurs pójdą na marne? Powód, przez który posiadam kategorię "D"(nie kombinowana), w niczym nie przeszkadza przy pracy jako kierowca. Jak to w końcu jest, bo co niektórzy wprowadzili tu niezły zamęt.
Ponizej podaje zalaczniki co i jak kierowca musi spelniac :P
http://www.stacja.com.pl/prawo/2004/001 ... zalaczniki

Post Wysłano: 24 lis 2008, 18:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
wydaje mi się, że raczej nie.

opiszę na moim przykładzie:
posiadam wojskowa kategorię zdrowia "E", która daje pierszeństwo do schronu przed kobietami w ciąży. tak na poważnie jest to skreślenie z ewidencji wojskowej.

jednocześnie uprawiałem wyczynowo sport lekkoatletykę i siatkówkę, grałem też w brydża w lidze.
przeszedłem wszystkie badania odnośnie zawodu kierowcy zawodowego pojazdów ciężarowych i autobusów oraz instruktorów.
raz lekarz miał wątpliwości, ale to jest zawsze po badaniu ciśnienia krwi i tętna pada pytanie: czy trenował pan wyczynowo sport?
odpowiadam tak i potem jest OK.

Post Wysłano: 18 maja 2009, 19:47

Użytkownik

Użytkownik

GG: 861544

a czy mozna gdzies zrobic jeszcze kurs na przewoz osob

Post Wysłano: 18 maja 2009, 21:06

Cytuj:
a czy mozna gdzies zrobic jeszcze kurs na przewoz osob
Jasne, że można. Przecież są osoby, które uzyskały prawo jazdy kat. D przed wprowadzeniem kwalifikacji wstępnej, a nie zrobiły kursu na przewóz osób więc logiczne, że muszą mieć możliwość gdzieś go zrobić.

Post Wysłano: 19 maja 2009, 8:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Są prowadzone zarówno kursy podstawowe jak i dodatkowe dla osób które uzyskały D przed 10.09.2008, ale właściwie to osoby które uzyskały D przed '80 r. mogą robić szkolenie okresowe (na nowych zasadach) jeśli gdzieś znajdą.