Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 15 lut 2011, 23:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

może głupie pytanie wam sie wyda ale mam okazje zrobić za friko kat. D i kwalifikacje do tego i tak sie zastanawiam czy się wybrać... ogólnie to mnie nie ciągnie do autobusu...mam charakter indywidualisty i wole cieżarówkę i porządek w kabinie :wink: ale myśl że będę miał komplet kategorii - bezcenna :mrgreen: i jeszcze nie wiadomo co sie w życiu przyda....

Post Wysłano: 16 lut 2011, 0:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Pomyśleć że niektórzy muszą ciężko pracować żeby móc zrobić tą kategorię + wkładkę a ty masz możliwość za darmo i się zastanawiasz :D
Ten kurs to fajna sprawa da Ci dużo frajdy i autobusem jeździ się o wiele fajniej niż na kat.C. Mówię tu oczywiście o nauce jazdy L a nie o jeździe w realu.
Ponadto mając C, C+E to będziesz się czuł na placu jak profesor. Z początku instruktor może być upierdliwy ale jak załapiesz czym jeździsz i co wieziesz to twoje jazdy będą przyjemnością a kurs pozostawi miłe wspomnienia. No i świadomość posiadania C,D,E to wspaniała satysfakcja.
A więc Rób :!: Mimo że Cię nie ciągnie do autobusu. Mnie nie ciągnie do ciężarówek a jakoś zrobiłem na nie uprawnienia.
Ciekawo czym będziesz jeździł i zdawał :roll:

Post Wysłano: 16 lut 2011, 0:36

Użytkownik

Użytkownik

egzamin na tym sprzęcie

http://www.word.leszno.pl/index.php?opt ... &Itemid=15

nauka
na autosanie albo autobusie BOVA

chyba sie skusze :wink: ale muszę z firmy wyciągnąć zaświadczenie że jestem w planach do zwolnienia :mrgreen: :mrgreen:

Post Wysłano: 16 lut 2011, 0:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

tak nawiązując do innego tematu, to jeżeli zdobędziesz te prawo jazdy kat. D i ne daj Bóg będziesz pracował jako kierowca autobusu i każdy podczas nauki jazdy samochodem osobowym z "L" będzie musiał na Ciebie uważać, bo możesz niewyhamować, to lepiej dla pasażerów, żebyś nie robił tych uprawnień.

Post Wysłano: 16 lut 2011, 0:57

Użytkownik

Użytkownik

aleś ty dowcipy Cyryl :roll: :roll:

szanuje Cię za Twoją wiedzę ale czasami nie zgadzam się z Twoimi poglądami....

Post Wysłano: 16 lut 2011, 11:31

Cytuj:
ogólnie to mnie nie ciągnie do autobusu...mam charakter indywidualisty i wole cieżarówkę i porządek w kabinie
W takim razie daj sobie siana. Przy pierwszym "starciu" z pasażerami, którzy potrafią człowieka niesamowicie zgnoić nie mając racji, dojdziesz do wniosku, że to praca nie dla Ciebie. Dla nich Ty sobie jeździsz od pętli do pętli i tyle, ale nie rozumieją, że musisz uważać na wszystko i wszystkich dokoła, myśleć za wszystkich, przewidywać każdą możliwą sytuację na drodze, do tego pilnować rozkładu, co w przypadku korków jest trudne i wiele, wiele innych spraw..... Najgorsi w tej pracy są właśnie ci, którym służysz - ludzie....

Post Wysłano: 16 lut 2011, 11:43

Użytkownik

Użytkownik

dzięki za szczerą odp o to mi właśne chodziło:)

Post Wysłano: 16 lut 2011, 14:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
dzięki za szczerą odp o to mi właśne chodziło:)
Tylko ty robisz to prawko aby mieć, a nie żeby z niego korzystać. Bo i tak wolisz C,C+E....

Post Wysłano: 05 maja 2011, 0:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN SL202

Cytuj:
w parkowaniu skosem i w łuku obrys może wyjść poza linię niedotykając słupków. natomiast w parkowniu prostopadłym "garaż" obrys musi zostać wewnątrz garażu.
Witam wszystkich na forum!

Chcę się upewnić co do jednej kwestii. Lusterek do obrysu nie zaliczmy, więc mogą one wystawać poza linię przy parkowaniu prostopadłym przodem/tyłem?

Post Wysłano: 05 maja 2011, 21:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 12544520
Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Cytuj:
w parkowaniu skosem i w łuku obrys może wyjść poza linię niedotykając słupków. natomiast w parkowniu prostopadłym "garaż" obrys musi zostać wewnątrz garażu.
Witam wszystkich na forum!

Chcę się upewnić co do jednej kwestii. Lusterek do obrysu nie zaliczmy, więc mogą one wystawać poza linię przy parkowaniu prostopadłym przodem/tyłem?
Chyba głupie pytanie :shock: jestem po 8 godzinie jazdy Autosanem z 86r.(nauka jazdy) i raczej nie ma możliwości żeby Ci lusterko wystawało po za linie jak zaparkujesz,raczej trzeba uważać przy wyjeżdżaniu tyłem z garażu żeby obrys nie wyszedł za linie.Jutro 4 godz.jazdy i w sobotę następne 4,więc zostanie jeszcze 24 godz.do wyjeżdżenia.pozdrawiam.

Post Wysłano: 06 maja 2011, 0:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN SL202

Cytuj:
Chyba głupie pytanie :shock: jestem po 8 godzinie jazdy Autosanem z 86r.(nauka jazdy) i raczej nie ma możliwości żeby Ci lusterko wystawało po za linie jak zaparkujesz,raczej trzeba uważać przy wyjeżdżaniu tyłem z garażu żeby obrys nie wyszedł za linie.Jutro 4 godz.jazdy i w sobotę następne 4,więc zostanie jeszcze 24 godz.do wyjeżdżenia.pozdrawiam.
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi ;)

Wracając, wiadomo, że jak zaparkujesz, to Ci żadne lusterko nie będzie wystawać. Ale mi właśnie chodzi o samo wjeżdżanie przodem, bo wtedy możesz trzymać się lustrem/obrysem jak najbliżej linii po to, żeby łatwiej było wyjechać (kwestia skręconych kół w takim stopniu, żeby na pewno nic nie zahaczyć cofając). Mój instruktor mówi, żebym jechał tak, aby lustro także nie wystawało poza linię i tego się będę trzymał.

Dzięki za zainteresowanie tematem!

Post Wysłano: 07 maja 2011, 19:55

Użytkownik

Użytkownik

Parkowanie przodem lub tyłem prostopadłe, to coś w stylu parkowania w garażu, zatem obrys w tym lusterko nie może wyjść poza linię.

Post Wysłano: 07 maja 2011, 21:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 12544520
Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Pomyśleć że niektórzy muszą ciężko pracować żeby móc zrobić tą kategorię + wkładkę a ty masz możliwość za darmo i się zastanawiasz :D
Ten kurs to fajna sprawa da Ci dużo frajdy i autobusem jeździ się o wiele fajniej niż na kat.C. Mówię tu oczywiście o nauce jazdy L a nie o jeździe w realu.
Ponadto mając C, C+E to będziesz się czuł na placu jak profesor. Z początku instruktor może być upierdliwy ale jak załapiesz czym jeździsz i co wieziesz to twoje jazdy będą przyjemnością a kurs pozostawi miłe wspomnienia. No i świadomość posiadania C,D,E to wspaniała satysfakcja.
A więc Rób :!: Mimo że Cię nie ciągnie do autobusu. Mnie nie ciągnie do ciężarówek a jakoś zrobiłem na nie uprawnienia.
Ciekawo czym będziesz jeździł i zdawał :roll:
Dokładnie Ja mając C+E robie kurs ot tak-chyba ta satysfakcja ale może kiedyś jakiś Sinbad kto wie :?: Pozdrawiam i zachęcam(pierwsza liga).

Post Wysłano: 15 gru 2011, 20:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1047857

Panowie potrzebuję szybkiej odpowiedzi, gdzie znajduję się apteczka i trójkąt ostrzegawczy w AUTOSAN A1010T LIDER ?

Za fotelem kierowcy ?

Post Wysłano: 15 gru 2011, 20:41

Post Wysłano: 15 gru 2011, 20:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Dzięki za szybką odpowiedź.

Czytam tą instrukcję i chyba nie jest kompletna, nie ma nic na temat zbiornika do sterownia (wspomagania) sprzęgła, zbiornika układu wspomagania układu kierowniczego, podobno można się z tymi pytaniami spotkać

Jutro egzamin kat.D dam znać jak mi poszło i z jakimi pytaniami się spotkałem , zdaje w Krakowie.

Post Wysłano: 15 gru 2011, 21:02

Pozwolę sobie zapytać za co płaciłeś na kursie, skoro jutro masz egzamin, a nie wiesz tak podstawowych rzeczy?

Post Wysłano: 15 gru 2011, 21:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Za jazdę...

Może się przyda przed egzaminem:
http://www2.word-legnica.pl/index.php?o ... &Itemid=61

http://www.word.wroc.pl/download/egzaminy/kat_d.pdf

http://www.youtube.com/watch?v=H3L_kV9tqEM

Post Wysłano: 15 gru 2011, 21:52

Użytkownik

Użytkownik

to i ja zadam jedno pytanko.

Posiadam już kat C+E i zastanawiam się nad D
Zaskakuje mnie trochę ilość godzin na D po kat. C jest ich aż 40
Czy naprawde trzeba aż tyle czasu żeby ogarnąć ten autobus?
Powiedzcie mi proszę tak z ręką na sercu ile tak naprawde potrzeba wyjezdzic godzin na D żeby to ogarnąć

Wiadomo że każdemu to przychodzi inaczej.Jednemu szybciej drugiemu wolniej,ale tak mniej więcej

Post Wysłano: 15 gru 2011, 22:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Trudno powiedzieć czy 40 dyzo czy mało, trzeba wyjeździć i już :) Dobrze ze masz c bo bez tego to 60 godzin do jazdy ;)