Cytuj:
Po ostatniej trasie do Siedlec odnoszę wrażenie, że nowe FH będzie miało identyczną konstrukcję kabiny co nowe Magnum. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie porównując zdjęcia przedstawione w tym temacie z tym co widziałem na żywca.
Nie do końca się z tym zgadzam. Nowe FH będzie miało charakterystyczną dla chińczyka bryłę (przód auta, wytłoczenia na drzwiach itp) oraz taki "disajnerski" glob przypominający serię F. Czy będzie w tym aucie płaska podłoga?. Wątpię w to bo skoro tak miałoby być to po co Volvo na robić niską kabinę
L2H1 skoro i tam pewnie znalazłaby się płaska powierzchnia pod nogami?. Chyba, że to co przedstawił
kubamich1 to nowe FM, ale ta teza też raczej odpada bo widać, że auta mają tą samą wysokość a jak wiemy model FM od FH odróżnia niżej osadzona kabina. Co Volvo mogłoby przejąć z Magnum? To na pewno wielkie schowki nad szybą czołową. Tylne schowki też mogłyby zostać, jedynie można byłoby je troszkę zmniejszyć. Wg. mnie Volvo rozwinie patent z regulowanym zagłówkiem i pewnie pojawią się nowe schowki pod leżanką jak ma to miejsce w liftowym FH. Oglądając foty next generation of FH dochodzę do wniosku, że nowa kabina będzie zapewniała dużo więcej miejsca niż obecne, dobrze nam znane. Pytanie tylko czy Volvo pozostanie przy 3 typach kabin a więc niskiej sypialnej L2H1, podwyższonej sypialnej Globetrotter L2H2 i podwyższonej o 15cm sypialnej Globetrotter L2H3. Wydaje mi się, że prezentowana kabina to druga wersja czyli L2H2 a czemu pisałem o tym kilka postów wyżej. Cały czas mam wrażenie, że Volvo nas czymś zaskoczy i po głowie chodzi myśl mówiąca "powtórka z rozrywki". Wg. mnie Volvo w dniu premiery zaprezentuje dwa warianty kabiny czyli niską sypialną i podwyższoną sypialną a dopiero po jakimś czasie dojdzie XL. Takie zdarzenie miało miejsce 2 lata po 1994 kiedy zaprezentowano właśnie Globa XL. Niestety w necie jest jak na lekarstwo fotek nowego FH więc moja teza to tylko wymysł wyobraźni.
ps. dzięki Bogu w finałowej wersji znikną pasy z górnego grilla bo te obecne to tylko atrapa spinająca maskowanie:
http://trailer.se/bildarkiv/01/s_4d00f5856064b.jpg