Z tymi dofinansowaniami jest różnie - wszystko zależy od PUP i od ilości środków.
Ja korzystałam z innego kursu dofinansowanego, ale to raczej nie ma znaczenia...
Było to w maju 2012. Wniosek składałam pod koniec marca (kiedy to środki jeszcze były, że tak powiem świeże).
Moje szkolenie składało się z części podstawowej i dla zaawansowanych. Dlatego pani "opiekunka" powiedziała, że mam wpisać, że chce zrobić te dwa kursy.
Wniosek wypisywałam na część dla zaawansowanych, a część podstawowa była jako możliwość wykonania tego kursy zaawansowanego.
Przyznano mi dofinansowanie na szkolenie oraz stypendium szkoleniowe (stypendium prawie całe przejeździłam - mpk w Poznaniu i dojazd do Poznania) Za to dziewczyny z innych PUP miały nocleg stypendium wyżywienie jeszcze. Niektóre miały tylko wyżywienie i nocleg... inne zwroty kosztów dojazdu. Co Pup to obyczaj.
Moja koleżanka starająca się o to samo szkolenie w październiku. W tym samym PUP. Dostała dofinansowanie tylko do części podstawowej i to bez stypendium za to z refundacją 2 dojazdów i 2 powrotów. Szkolenie odbywało się poniedziałek - piątek weekend wolny przez 2 tygodnie (10dni ). A zakwaterowanie w szkole było dość drogie ;P więc nie wiem czy miała spać pod mostem
czy jak.
Jak ja szukałam dofinansowania do prawka to zauważyłam, że dużo osób starających się przez PUP robi prawko kat C na własna rękę, a po KW idzie do PUP.
U mnie w Pup stwierdzili, że jakbym była powyżej 12 miesięcy bezrobotna i znalazła kogoś kto mnie zatrudni to wtedy mogą mi sfinansować C CE KW. Co szczerze mówiąc średnio mnie się opłacało. Za coś w końcu trzeba żyć.