Strona 21 z 50 [ Posty: 997 ] Przejdź na stronę Poprzednia 119 20 21 22 2350 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 lut 2012, 19:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: IVECO DAILY 35c14

Witam panowie pytanie takie z innej beczki
czym można przetkać kanalizacje ciśnieniową (przepompownia przydomowa) chodzi mi o przewód zakopany w ziemi o sr fi 40
Pytam ze względu na to że PGK przetyka jakąś WUKO jak to oni mówią
(ta maszyneria jest na przyczepce i targają to c-360)lecz ich skuteczność
działa 3-5 dni i znowu jest zatkane.Przy zużyciu 80 metrów sześciennych
wciągu 12m-cy kanalizacja była przetykana ok 20 razy. Proszę o pomoc.

Post Wysłano: 09 lut 2012, 21:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FM9 Volvo fl6 11

40 mm to przecież śmiech na sali.
Zatyka się i zatykać się będzie jedynie dobry separator i comiesięczne czyszczenie.
Jeżeli podłączony jest tylko pański dnom to radzę pilnować co trafiania do ubikacji niewolno wrzucać żadnych chusteczek patyczków do uszu tamponów podpasek itd. Bo to po prostu nie przejdzie przez 40 rurę.

Post Wysłano: 12 lut 2012, 12:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zamarzła róra 50 do szkiełka pozdrawiam :shock: Całe szczęście doświadczenie uczy, i był zrobiony na górze koreczek ;D

Jaki polecacie wąż? Mój pękł muszę jakiś zakupić, w agromie w Olsztynie maja jakiś po 70zł/mb z domieszka sylikonu, i nie wiem, czy jest dobry, czy tylko cena jest "dobra" :wink:

Post Wysłano: 12 lut 2012, 16:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5718619
Samochód: Scania R560 6x4

Cytuj:
Zamarzła róra 50 do szkiełka pozdrawiam :shock: Całe szczęście doświadczenie uczy, i był zrobiony na górze koreczek ;D

Jaki polecacie wąż? Mój pękł muszę jakiś zakupić, w agromie w Olsztynie maja jakiś po 70zł/mb z domieszka sylikonu, i nie wiem, czy jest dobry, czy tylko cena jest "dobra" :wink:

Ja miałem silikonowy fajny elastyczny i mogę potwierdzić, że na zimę jest bardzo dobry gorzej z latem bo jest aż za elastyczny i się po prostu łamie :mrgreen: Teraz mam niby jakiś super wytrzymały ale w tych mrozach bez pomocnika się nie obyło, sztywny jak cholera ale jak na razie nic złego się z nim nie dzieje.

Post Wysłano: 12 lut 2012, 22:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Cytuj:
Najlepiej dać rurę wodociągową nie mylić z kanalizacyjną chociaż i z takiej też widziałem (nie polecam chyba że się to zrobi z "głową" trochę sylikonu i sporo betonu i też się sprawuje poprawnie) elastyczny wąż asenizacyjny musi być porządnie zakotwiczony i porządnej firmy inaczej są z nim same problemy spotkałem się z przypadkiem że tak się zawiną że jego koniec znajdował się pod włazem po 30 nim walki wybrałem konwencjonalnie.

[cut]
Piekne dzieki!! :)

Post Wysłano: 13 lut 2012, 10:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeszcze jedna ważna rzecz dotycząca przyłącza:
ODPOWIETRZENIE zbiornika i to też porządne dużej średnicy.
Jeżeli tego państwo nie zrobią to po pierwszej wizycie firmy asenizacyjnej czeka państwa niemiła niespodzianka w postaci wyssanej wody z syfonów i odoru w mieszkaniu.

Post Wysłano: 29 lut 2012, 8:31

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: jelonek

Post Wysłano: 03 mar 2012, 17:47

Użytkownik

Użytkownik

Witam
Panowie mam pytanie odnośnie ograniczników prędkości. Czy Wasze samochody są w nie wyposażone? Skończył mi się przegląd i mam problem na stacji kontroli. Mój ma w dowodzie "specjalny" i nie wiem czy ogranicznik jest w nim obowiązkowy.

Pozdrawiam

Post Wysłano: 12 mar 2012, 23:10

Użytkownik

Użytkownik

Witam!
Chciałbym założyć firmę asenizacyjną. Mam pytanie czy opłaca mi się kupić jelcza z 10m3 beczką? Czy ma ktoś z Was jakieś doświadczenie jakie jest spalanie, awaryjność. Powiedźmy, że mowa jest o jelczu z 93 z podnoszoną 3 osią. Nie opłaca mi się kupować mniejszej beczki np na starze, bo mieszkańcy gmin w których chcę świadczyć swoje usługi posiadają większe szamba.
Wielkie dzięki za pomoc!!!!

Post Wysłano: 28 mar 2012, 18:28

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Jelcz 325 P

Witam wszystkich!

Mam do Was pytanie a dokładnie jak nazywa się fachowo pompa która smaruje pompę. Zdjęcia przedstawiam poniżej
Beczka jest na Jelczu 325 P
Obrazek
Obrazek

Post Wysłano: 29 mar 2012, 1:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam
Tutaj masz stronę producenta http://www.znmr.pl/cykliczne.htm

Post Wysłano: 02 kwie 2012, 21:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: stare ale jare

Słupsk to pół biedy,ja mam dopiero dylemat :( gdzie do takiego ustrojstwa znaleźć części :arrow:
Pompa wodna wysokociśnieniowa HARBEN [img][IMG]http://images49.fotosik.pl/1431/9a467fa50ea49eb7m.jpg[/img][/img]
[img][IMG]http://images35.fotosik.pl/1289/37dd8a92b1329bd4m.jpg[/img][/img]

Post Wysłano: 03 kwie 2012, 0:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Trzeba było zostawić ten prom kosmiczny w spokoju teraz wyszły z użycia i części nie dokupi :lol:

Post Wysłano: 07 kwie 2012, 19:43

Użytkownik

Użytkownik

witam, witam. Mam pytanie, nie orientujecie się może jaki jest koszt dorobienia otwieranej dennicy i czy nie macie przypadkiem namiarów na kogoś kto się tym zajmuje? podłapałem fuche na wożeniu płuczki i zawaliłem beczkę okrutnie...;/

Post Wysłano: 28 kwie 2012, 16:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: rower unibike

Witam!
Pracuję w Wodociągach Miejskich w Grudziądzu, Chciałbym się pochwalić taborem jaki dysponuje nasza firma. Szału nie robimy ale jak na te 100 000 miasto dajemy rade. Jest to już wysłużony sprzęt ale jak już wspomniałem jeszcze trochę "pośmiga". Zdjęcia pochodzą ze strony producenta zabudowy firmy JUROP, jak również ze strony internetowej naszej firmy.

Pojazd flagowy naszej firmy Mercedes Actros 2635 z Zabudową marki KROLL z 1999 roku. Posiada system pracy z odzyskiem wody tzw. recycling. Wydajność pompy wody pozwala pracować z ciśnieniem ok 200 barów.

Obrazek

Następnym Samochodem którym miałem przyjemność kierować jest IVECO Eurocargo ML180E28 z 2005 roku z zabudowa marki JUROP. Posiada system przesuwania przegrody w zbiorniku o łącznej pojemności 9 m3, jak również wysięgnik teleskopowy, który jest przydatny w pracy w miejscach szczególnie utrudnionych. Wydajność pompy wody pozwala pracować z ciśnieniem ok 160 barów.

Obrazek

Kolejnym pojazdem, który pracuje w szeregach grudziądzkiej kanalizacji jest DAF LF 55 z 2006 roku, który również został zabudowany przez JUROP'a. Przesuwna przegroda w komorze o pojemności 9 m3. W porównaniu z Iveco, Daf posiada system opuszczania rury ssawnej poprzez prowadnice hydrauliczna umożliwiającą szybszą prace a nie jak ma to miejsce w Eurocargo przy rozkladaniu wieży potrzeba jeszcze doczepiać węże co jest męczące i czasochłonne.

Obrazek

Podsumowując...
Nasze samochody mimo tego iż najstarszy ma juz ponad 13 lat potrafią naprawic oraz usunąć dośc skomplikowana awarię, nie mniej jednak przydałoby się pomyśleć nad zakupem nowego pojazdu typu KAISER czy też MORO z uwagi na to że obecny tobor jest już wysłużony i coraz to częstsze naprawy oraz przestoje skutkują tym iż niekiedy trzeba trochę poczekać aż przyjedziemy i udrożnimy :) :)

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 18:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam
Wysłużone? to co maja powiedzieć firmy w których wiek samochodów sięga jeszcze lat siedemdziesiątych.
Zmienicie na nowszy to dopiero się zaczną przestoje czym bardziej skomplikowany sprzęt tym więcej się może popsuć i tym więcej zarobi serwis.

Post Wysłano: 29 kwie 2012, 23:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam
Wysłużone? to co maja powiedzieć firmy w których wiek samochodów sięga jeszcze lat siedemdziesiątych.
Zmienicie na nowszy to dopiero się zaczną przestoje czym bardziej skomplikowany sprzęt tym więcej się może popsuć i tym więcej zarobi serwis.
Nie wydaje mi się żeby sprzęt wart ok 1,5 mln złotych był aż tak często awaryjny, wiadomo że zdarzają się jakies usterki ale jeżeli ma sie fundusze na zakup takiego pojazdu to czemu by tego nie zrobic :D

Post Wysłano: 01 maja 2012, 11:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: stare ale jare

Cytuj:
Nie wydaje mi się żeby sprzęt wart ok 1,5 mln złotych był aż tak często awaryjny, wiadomo że zdarzają się jakies usterki ale jeżeli ma sie fundusze na zakup takiego pojazdu to czemu by tego nie zrobic :D[/quote]

To źle ci się wydaje :wink: bo przy mrozach -20 kilka stopni ten twój fascynujący sprzęt stoi a zwykle stare SCK pracują...chciaż tak brzydko wyglądają przy tych za... mln

Post Wysłano: 01 maja 2012, 14:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Nie wydaje mi się żeby sprzęt wart ok 1,5 mln złotych był aż tak często awaryjny, wiadomo że zdarzają się jakies usterki ale jeżeli ma sie fundusze na zakup takiego pojazdu to czemu by tego nie zrobic :D
To źle ci się wydaje :wink: bo przy mrozach -20 kilka stopni ten twój fascynujący sprzęt stoi a zwykle stare SCK pracują...chciaż tak brzydko wyglądają przy tych za... mln[/quote]

To prawda... Nawet sam jeździłem WOMĄ na awarię bo jako jedyna miała zamontowane ogrzewanie niezależne. Ale przez ten okres usuwane są tylko awarie a z większymi pracami wstrzymujemy się do plusowych temp. :D Nie mniej jednak do konkretnej roboty przydałby się wydajniejszy samochód.

Post Wysłano: 06 maja 2012, 22:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Hmm... Zabudowa jest jakoś podgrzewana?

Strona 21 z 50 [ Posty: 997 ] Przejdź na stronę Poprzednia 119 20 21 22 2350 Następna