Cytuj:
1. Prawo jazdy kategorii C wydane przed 10.09.2009 r.:
a) kierowca chce podjąć pracę przed 10.09.2010 r. - ma obowiązek ukończyć kurs na przewóz rzeczy, a potem, za jakiś czas, szkolenie okresowe (w zależności od tego kiedy miał wydane prawo jazdy - patrz tabelka),
b) kierowca chce podjąć pracę po 10.09.2010 r. - ma obowiązek ukończyć szkolenie okresowe i potem kolejne co 5 lat.
2. Prawo jazdy kategorii C wydane po 10.09.2009 r. - kwalifikacja wstępna.
Jeżeli ktoś sobie tego wyraźnie życzy, to mogę przytoczyć podstawę prawną.
Dzięki za info, jednym słowem rewelacja.
Cytuj:
No to świetnie, jak zwykle zrobiono to tak, żeby zerżnąć pieniądze z ludzi. Co tam że wygląda to idiotycznie, to przecież Rzeczpospolita Polska, tu wszystko musi być [wycenzurowano].
Nie lubie wiecznie słuchac o narzekaniu na system, rządzących, na naszą biedną Polskę, pomimo, ze to generalnie wszystko jest prawda, ale tez ile mozna narzekac.
Jednak to co sie wyprawia w tej kwestii to przekracza ludzkie pojęcie.
Cytuj:
Szczerze to ja to pier***. Nie mam zamiaru robić dwa razy tego samego zapewne pracodawca i tak nie będzie o tym wiedział ze powinienem zrobić jakiś kurs. Mam kurs na przewóz rzeczy i dla niego to starczy
No i człowiek chciał mieć wszystko uczciwie i na legalu, zrobił solidny kurs w WORDZIE za 750 zł, który trwał bite 5 dni, nawet nas nie puszczali wcześniej, bo chjciałem wiedzieć za co płace, a tu co?
A tu nic, 750 zł w plecy.
Cytuj:
Właśnie też jest nad czym rozpaczać robić problem za paru stów, znam miejsca gdzie można to zrobić za nawet trzy stówki.
Cytuj:
Misztal sorry, ale nie opowiadaj głupot.
Twoja sytuacja teoretycznie jest znacznie gorsza, co nie zmienia faktu, że jeśli dla Ciebie 750 zł to pikuś, to podam Ci na PW numer konta i bardzo prosze o pokrycie kosztów mojego zbędnego kursu na przewóz rzeczy.
Cięzko na to pracowałem weekendami.
Najgorsze jest to, że wahałęm sie czy zbierać dalej do C+E, czy zrobić ten pieprzony kurs dla swietego spokoju, bo tak naprawde nikt nie wiedział co tak naprawde uchroni przed KW wstepną.
teraz już wszystko wiadomo, szkoda tylko, że po fakcie.
Cytuj:
I gdybym był w takiej sytuacji to bym nawet mógł dać tysiąca żeby tylko móc jeździć a nie robić całej KW. Nauczycie się doceniać to co macie. Macie dobrze a chcecie mieć jeszcze lepiej.
Nie rób z siebie takiego męczennika, masz jeszcze z tego co wiem 2 lata do wieku, to daj sobie spokój z D i z kwalifkacją wstepną, bo wszystko sie jeszcze moze 3x zmienić co najlepiej widac na naszym przypadku no i jak sam mówisz ciesz sie z tego co masz.
Proszę jeszcze Cie Duszek szkodnik o odpowiedź na pytanie jaki przewał wystarczy zrobić (w koncu panstwo nas tego uczy na każdym kroku) żeby sie z tego wywinąć?
Jaka umowa wystarczy, jak długo trzeba być zatrudnionym gdzie i na czym zebym byl zatrudniony przed wrzesniem 2010 w myśl tej sympatycznej ustawy??