Strona 25 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 123 24 25 26 2733 Następna
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:
b) kierowca chce podjąć pracę po 10.09.2010 r. - ma obowiązek ukończyć szkolenie okresowe i potem kolejne co 5 lat.
Czyli jeśli chce zacząć prace po 10.09.2010 to przed przystąpieniem do pracy odbyć szkolenie okresowe mimo iż mój kurs na przewóz rzeczy będzie ważny jeszcze 3 lata

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Renault Midlum

Gdyby był ważny jeszcze trzy lata, to byś nie musiał :D
Jeżeli nie podejmiesz pracy jako kierowca przed 10.09.2010 r. to on po prostu przestanie być ważny. Spójrz /eh, a jednak musiałam poszukać tej ustawy, a tak mi się nie chciało :wink: / :

Cytuj:
Art. 4.
1. Osoby, o których mowa w art. 3 ust. 1, zamierzające podjąć po raz pierwszy prace na stanowisku kierowcy przed dniem 10 września 2010 r., obowiązane są ukończyć kurs dokształcający:
1) kierowców przewożących rzeczy - dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu rzeczy,
2) kierowców przewożących osoby - dla kierowców pojazdów samochodowych konstrukcyjnie przystosowanych do przewozu osób, z wyłączeniem taksówek
- zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy.
2. Osoby, o których mowa w art. 3 ust. 1, zamierzające podjać po raz pierwszy prace na stanowisku kierowcy po dniu 10 września 2010 r., obowiązane są ukończyc szkolenie okresowe, o którym mowa w art. 39d ustawy określonej w art. 1.
Cytuj:
Art. 3.
1. Wymóg określony w art. 39a ust. 1 pkt 5 ustawy, o której mowa w art. 1, nie dotyczy osób posiadających prawo jazdy:
1) kategorii D1, D1+E, D lub D+E, wydane do dnia 10 września 2008 r.;
2) kategorii C1, C1+E, C, C+E, wydane do dnia 10 września 2009r.
(...)

/Dz.U.06.235.1701/

Szczesliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie
A i D - w planach.

Stażystka w Wojewódzkim Ośrodku Ruchu Drogowego w Bielsku-Białej.
Dział Szkoleń i Kursów oraz Biuro Obsługi Klienta.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A powiedzmy ze podjąłem prace po 10.09.2010 lecz nie robiłem szkolenia okresowego. Czy ITD podczas kontroli jest w stanie to sprawdzić.

Druga sprawa rozumiem ze praca na stanowisku kierowcy musi być na kat.C. Co jeśli uzyskam taki papier ze bylem zatrudniony na kat.C mimo iż nie będę miał 21 lat.

Jak dla mnie przepis chory dwa razy wydawać ta sama kasę na to samo szkolenie paranoja

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH 440

No to świetnie, jak zwykle zrobiono to tak, żeby zerżnąć pieniądze z ludzi. Co tam że wygląda to idiotycznie, to przecież Rzeczpospolita Polska, tu wszystko musi być [wycenzurowano]. :evil:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Szczerze to ja to pier***. Nie mam zamiaru robić dwa razy tego samego zapewne pracodawca i tak nie będzie o tym wiedział ze powinienem zrobić jakiś kurs. Mam kurs na przewóz rzeczy i dla niego to starczy

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Szczerze to ja to pier***. Nie mam zamiaru robić dwa razy tego samego zapewne pracodawca i tak nie będzie o tym wiedział ze powinienem zrobić jakiś kurs. Mam kurs na przewóz rzeczy i dla niego to starczy
Ale nie będziesz miał tego wbitego w prawku. I tak jakby twoje prawko będzie nie ważne.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ale nie będziesz miał tego wbitego w prawku. I tak jakby twoje prawko będzie nie ważne.
Nawet gdyby podjął pracę przed 10.09.2010, to by nie miał, bo wtedy obowiązywałby go termin w 2014 roku.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Nawet gdyby podjął pracę przed 10.09.2010, to by nie miał, bo wtedy obowiązywałby go termin w 2014 roku.
Dokładnie tak jak powiedział Damian. Licze ze uda sie cos wymyslic bez kolejnego wydawania pieniedzy chociaz to i tak taniej niz kwalifikacja wstepna

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Dokładnie tak jak powiedział Damian. Licze ze uda sie cos wymyslic bez kolejnego wydawania pieniedzy chociaz to i tak taniej niz kwalifikacja wstepna
Właśnie też jest nad czym rozpaczać robić problem za paru stów, znam miejsca gdzie można to zrobić za nawet trzy stówki.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Właśnie też jest nad czym rozpaczać robić problem za paru stów,
Miec parę stów w kieszeni a nie mieć bo wydało się przez głupotę polskich ustawodawców to tez nieciekawie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Właśnie też jest nad czym rozpaczać robić problem za paru stów,
Miec parę stów w kieszeni a nie mieć bo wydało się przez głupotę polskich ustawodawców to tez nieciekawie
Tylko dla mnie to są śmieszne pieniądze w porównaniu do tego że np. ja aby pracować muszę zrobić KW wartą kilkanaście razy tyle.
I gdybym był w takiej sytuacji to bym nawet mógł dać tysiąca żeby tylko móc jeździć a nie robić całej KW. Nauczycie się doceniać to co macie. Macie dobrze a chcecie mieć jeszcze lepiej.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja staram się szanować każdą złotówkę, a co dopiero 700. Państwo wystarczająco nas doi i nie mam zamiaru dawać mu niepotrzebnie choćby złotówki. Tutaj jest też kwestia nowych przepisów, według których w prawku będą wbite daty ważności kwalifikacji uzupełniającej, badań psychologicznych i lekarskich. Mając wszystkie daty powiedzmy z pierwszej połowy tego samego roku, (tak jak ja) przy odnowieniu tego wszystkiego będę mógł załatwić całość za jednym zamachem na początku roku, zapłacić raz za wydanie prawka i mieć spokój na następne 5 lat. A jeśli jedna data będzie rok później, to mam następne łażenie, czekanie na odbiór dokumentu i kolejne kilka dych w kieszeni mniej.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Cytuj:
1. Prawo jazdy kategorii C wydane przed 10.09.2009 r.:

a) kierowca chce podjąć pracę przed 10.09.2010 r. - ma obowiązek ukończyć kurs na przewóz rzeczy, a potem, za jakiś czas, szkolenie okresowe (w zależności od tego kiedy miał wydane prawo jazdy - patrz tabelka),

b) kierowca chce podjąć pracę po 10.09.2010 r. - ma obowiązek ukończyć szkolenie okresowe i potem kolejne co 5 lat.

2. Prawo jazdy kategorii C wydane po 10.09.2009 r. - kwalifikacja wstępna.

Jeżeli ktoś sobie tego wyraźnie życzy, to mogę przytoczyć podstawę prawną.

Dzięki za info, jednym słowem rewelacja.
Cytuj:
No to świetnie, jak zwykle zrobiono to tak, żeby zerżnąć pieniądze z ludzi. Co tam że wygląda to idiotycznie, to przecież Rzeczpospolita Polska, tu wszystko musi być [wycenzurowano]. :evil:
Nie lubie wiecznie słuchac o narzekaniu na system, rządzących, na naszą biedną Polskę, pomimo, ze to generalnie wszystko jest prawda, ale tez ile mozna narzekac.

Jednak to co sie wyprawia w tej kwestii to przekracza ludzkie pojęcie.
Cytuj:

No i człowiek chciał mieć wszystko uczciwie i na legalu, zrobił solidny kurs w WORDZIE za 750 zł, który trwał bite 5 dni, nawet nas nie puszczali wcześniej, bo chjciałem wiedzieć za co płace, a tu co?

A tu nic, 750 zł w plecy.

Cytuj:
Właśnie też jest nad czym rozpaczać robić problem za paru stów, znam miejsca gdzie można to zrobić za nawet trzy stówki.
Cytuj:

Misztal sorry, ale nie opowiadaj głupot.
Twoja sytuacja teoretycznie jest znacznie gorsza, co nie zmienia faktu, że jeśli dla Ciebie 750 zł to pikuś, to podam Ci na PW numer konta i bardzo prosze o pokrycie kosztów mojego zbędnego kursu na przewóz rzeczy.

Cięzko na to pracowałem weekendami.
Najgorsze jest to, że wahałęm sie czy zbierać dalej do C+E, czy zrobić ten pieprzony kurs dla swietego spokoju, bo tak naprawde nikt nie wiedział co tak naprawde uchroni przed KW wstepną.

teraz już wszystko wiadomo, szkoda tylko, że po fakcie.
Cytuj:
I gdybym był w takiej sytuacji to bym nawet mógł dać tysiąca żeby tylko móc jeździć a nie robić całej KW. Nauczycie się doceniać to co macie. Macie dobrze a chcecie mieć jeszcze lepiej.
Nie rób z siebie takiego męczennika, masz jeszcze z tego co wiem 2 lata do wieku, to daj sobie spokój z D i z kwalifkacją wstepną, bo wszystko sie jeszcze moze 3x zmienić co najlepiej widac na naszym przypadku no i jak sam mówisz ciesz sie z tego co masz.

Proszę jeszcze Cie Duszek szkodnik o odpowiedź na pytanie jaki przewał wystarczy zrobić (w koncu panstwo nas tego uczy na każdym kroku) żeby sie z tego wywinąć?

Jaka umowa wystarczy, jak długo trzeba być zatrudnionym gdzie i na czym zebym byl zatrudniony przed wrzesniem 2010 w myśl tej sympatycznej ustawy??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zaraz zaraz to ty z siebie robisz męczennika że zapłaciłeś te parę gorszy za kurs i nic Ci po nim.
A jeśli chcesz wiedzieć to kurs rozpoczynam w marcu.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Zaraz zaraz to ty z siebie robisz męczennika że zapłaciłeś te parę gorszy za kurs i nic Ci po nim.

Mam w takim razie nadzieje, ze jak zrobisz teraz KW w pełnym wymiarze, a dzień po zakonczeniu kursu nasi rządzący skrócą kw o połowe i wywalą tory, przec co cena spadnie powiedzmy 2,5 x, to nie będziesz ani troche narzekał.

W końcu te 2-3 tys to nie powód, żeby robić z siebie męczennika.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

Mam w takim razie nadzieje, ze jak zrobisz teraz KW w pełnym wymiarze, a dzień po zakonczeniu kursu nasi rządzący skrócą kw o połowe i wywalą tory, przec co cena spadnie powiedzmy 2,5 x, to nie będziesz ani troche narzekał.

W końcu te 2-3 tys to nie powód, żeby robić z siebie męczennika.
2-3 tys. to nic. ale 5 - 6 tys. to już tak.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
No i człowiek chciał mieć wszystko uczciwie i na legalu, zrobił solidny kurs w WORDZIE za 750 zł, który trwał bite 5 dni, nawet nas nie puszczali wcześniej, bo chjciałem wiedzieć za co płace, a tu co?

A tu nic, 750 zł w plecy.
Chciałeś mieć legalnie kurs to teraz trzeba będzie kombinować z zatrudnieniem. Ciekawy tylko jestem w jaki sposób ITD będzie kontrolować to czy podjęliśmy prace przed ta śmieszna data czy nie

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Myślę że większość z nas ma jakiś znajomych co mają firmę-lub można to załatwić nawet z obcym żeby zarejestrował na stanowisku kierowcy nas na okres próbny i np. po miesiącu się zwolnić,ponieśli byśmy koszty tylko ZUSu z jednego miesiąca...w w świetle prawa "podjął byś pracę przed 10 września 2010" i spokój.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
2-3 tys. to nic. ale 5 - 6 tys. to już tak.
Jeśli Tobie po podzieleniu ceny kw przez 2,5 raza wychodzi 5-6 tys to ciekawe masz metody liczenia

Cytuj:
Myślę że większość z nas ma jakiś znajomych co mają firmę-lub można to załatwić nawet z obcym żeby zarejestrował na stanowisku kierowcy nas na okres próbny i np. po miesiącu się zwolnić,ponieśli byśmy koszty tylko ZUSu z jednego miesiąca...w w świetle prawa "podjął byś pracę przed 10 września 2010" i spokój.
ja akurat nie mam takich znajomości, ale koncze technikum w tym roku szkolnym, wiec powinienem zdązyć zalapac sie na posadke:)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
ja akurat nie mam takich znajomości, ale koncze technikum w tym roku szkolnym, wiec powinienem zdązyć zalapac sie na posadke:)
Gorzej jeśli zatrudnienie będzie musiało być jako kierowca Kat.C. Jeśli chodzi o sam papier ze było sie zatrudnionym jako kierowca to problemu nie ma

Jeśli ktoś nie wie jak wygląda symulator i z czym się to je proponuje obejrzeć http://www.youtube.com/watch?v=RwrAZqvn ... re=related

Strona 25 z 33 [ Posty: 650 ] Przejdź na stronę Poprzednia 123 24 25 26 2733 Następna