hej wszystkim.
To jest mój pierwszy post więc serdecznie witam wszystkich forumowiczów.
Myślę, że mój post umieściłem w dobrym temacie..
Właśnie zakończyłem czytanie całego tematu ( nie ukrywam troche mi to zajeło
) i musze powiedzieć, że znalazłem tu sporo cennych informacji zarówno od strony formalnej ( listy przewozowe i inne dokumenty) jak i wasze opinie i wrażenia z tras dają do myślenia.
Mam 24 lata prawko na B od sierpnia 2001r a w zeszłym roku (od marca do sierpnia) dorobiłem reszte bez A i D - więc obecnie B,C,B+E,C+E, kurs na przewóz rzeczy..
Pochodze z okolic Gorzowa Wlkp. cały kurs mnie troche kosztował - u nas koszt kursów to: C 2100zł (Star) C+E 1500zł ( Man tgl 12/240 o ile dobrze pamiętam), kurs 500zł. Nie mam dużego doświadcznia w prowadzeniu dużych składów - praktycznie żadnego doświadczenia bo to co na kursie to było kilka godzin, no i troche z wójem pojeździłem - 2 trasy. Mam za to dość spore doświadczenie w jeździe na busach - w domu zawsze były busy i to na nich uczyłem się jeździć... do tego dochodzą uprawnienia na wózki widłowe elektryczni i spalinowe + wymiana butli włącznie z doświadczniem ponad 2 lata w Polsce i pół roku w Anglii ( Boots Manufacturing Ltd. ) - wszystko udokumentowane.
Obecnie studiuję zaocznie na studiach magistreskich, i prowadze firme - usługi budowlane. Jednak myślę nad wyjazdm do Anglii i zmianą pracy. Jak przeglądam oferty pracy, to faktycznie większość chce doświadcznia, ale co wżniejsze chcą referencje od poprzedniego pracodawcy. Dlatego też zastanawiam się jakie mam szanse na znalezienie pracy jako kierowca? (alternatywa wózki widłowe, ale to inna bajka)..
Oczywiście zgadzam się z opinią że trzeba wziąć sprawy w swoje ręce, bo nikt za ciebie tego nie zrobi, jednak z doświdczenia wiem, że tam sama chęć nie wystarczy, zwłaszcza kiedy cały czas wyjeżdżają nasi rodacy oraz osoby z innych narodowości. Nie tylko my kombinujemy jak poprawić swój byt..
Myślę, że w okolicach kwietnia spróbuję swoich sił na terenie Anglii jednak teraz mam świadomość, że do tego czasu muszę jeszcze sporo się nauczyć, doczytać i przemyśleć
Życzę wszystkim osiągnięcia celów i wytrwałości w dążeniu do nich
pozdrawiam pilot1984