no to w tym momencie poważnie ostudziłeś mój zapał
Cytuj:
gdy leasing dobiegnie końca, to za dość symboliczną kwotę wykupujesz pojazd, który ma nadal wartość wyraźnie od tej kwoty wyższą. Zaś w opcji ,którą się tu zachwycasz porównując do raty leasingowej, okres dzierżawy się kończy, wysiadasz zabierając pakunki i jedyne one posiadasz.
Tak i zostajesz po powiedzmy 48 miesiącach leasingu z autem 4 letnim z przebiegiem 600tys. km.
Cytuj:
Zaś w opcji ,którą się tu zachwycasz porównując do raty leasingowej, okres dzierżawy się kończy, wysiadasz zabierając pakunki i jedyne one posiadasz
Podałem to bo zaczynając działalnośc i nie mając kasy leasing nam odpada. Pozostaje jedynie wypożyczalnia.
Kod:
ZUS-u za miesiąc jako właściciel firmy
ZUS to jest 30% ze średniej krajowej (dla rozpoczynających działalnośc. Wiadomo, jest to powiedzmy "znikomy" koszt w porównaniu z innymi (głównie paliwo, rata leasingowa lub jak kto woli za dzierżawę/wypożyczenie pojazdu) ale każda najmniejsza częśc tworzy całośc.
Po to któs kto rozpoczyna działalnośc tworzy biznes plan. Aby móc określic ryzyko, zagrożenia itp. Tak jak napisałem wiele rzeczy nie da się okreśłic (faktury zaległe, brak ładunków itp.).
Cytuj:
Ale każdy ma własny rozum i nim powinien się kierować.
A to jest meritum całej sprawy.
Nie chciałem pokazac, że ten rodzaj działalności to jest "kura znosząca złote jajka". Chciałem tylko pokazac, że jeśli ktoś chce, to może to wszystko przemyślec i samemu zadecydowac czy warto.
Cytuj:
Opłacalność można sobie dość łatwo wyliczyć, biorąc za podstawę przychodu ok. 1zł/1km.
No i prosty rachunek:
-15000km miesięcznie
-przychód 15000PLN miesięcznie
-rata leasingu 4000PLN miesięczie
-paliwo 5000PLN miesięcznie
-inne koszty 1000PLN miesięcznie
Zostaje Ci 5000PLN miesięcznie na własne potrzeby
To tak trochę "łopatologicznie".