Cytuj:
A czy to co zrobiłeś to było świadectwo kwalifikacji poświadczające uzyskanie kwalifikacji wstępnej? Bo mi się wydaje że tego jeszcze nie mogłeś zrobić.
Zrobiłeś kurs na przewóz rzeczy. A jego ważność wynika od kilku czynników, myślę że bardziej to zależy od daty uzyskania kategorii prawa jazdy, niż od daty ukończenia tegoż kursu.
Rzeczywiście, zrobiłem "tylko" kurs na przewóz rzeczy. I masz rację, teoretycznie nie ma on terminu ważności. Jednak wg w/w ustawy (przynajmniej wg tego, jak ja ją rozumiem) kierowcy m.in. ciężarówek będą zobowiązani odbyć szkolenie okresowe co 5 lat. Nie tylko ci, którzy ukończą 280-godzinny kurs kwalifikacji wstępnej, ale także tacy, którzy ukończyli właśnie ten mój kurs na przewóz rzeczy. Celowo pominąłem tu kierowców z kategoriami D, bo o nich nie mówimy.
Polecam lekturę
Ustawy o zmianie ustawy o transporcie drogowym (...), szczególnie wspomniany już art. art. 39d; art. 39f. (o karcie kierowcy - ważność 5 lat); art. 97a, który wspomina o tym, że prawo jazny będzie wydawane na max. 5 lat od daty ukończenia szkolenia okresowego lecz nie dłużej, niż ważność orzeczenia lekarskiego lub psychotestów oraz bardzo ciekawy art. 3 i 4 (Ustawy o zmianie ustawy o transporcie drogowym), w którym kurs na przewóz rzeczy jest wspomniany.
Moim skromnym zdaniem nie ma po co twierdzić, że kurs na przewóz rzeczy nie ma terminu ważności, bo de facto termin ten skończy się już za lat... W moim przypadku 4