Panowie...
Po pierwsze, dla tych którzy są zdziwieni, że to jest z tego modelu, tamto z innego a coś z jeszcze innego.... A co to ma być? Wiadomo, że Scania tak samo jak każda inna marka, będzie nawiązywała do tradycji i stylistycznie od razu będzie wiadomo, że to Scania a nie jakieś inne jajco
Po drugie, chyba że przeoczyłem jakiś post..., nie widzę na tym `forum` żadnych ciekawych wypowiedzi, spostrzeżeń, dyskusji na temat konkretów jakie widać gołym okiem na zdjęciach.
Mi w pierwszej kolejności wpada w oko LED-owy `reflektor` umieszczony na samym środku dachu, czyżby w nowym modelu zastąpiły one standardowe H7?
Kolejną rzeczą jest bardzo szeroka osłona na samym dachu.. Myślę, że jest to kamuflaż okazałego szyberdachu.
Listwy na dachu wyglądają jak mocowania owiewki, więc pewnie jest to kabina średnia coś jak Highline, tyle że z płaską podłogą.
Ogólnie zaciekawiły mnie bardzo te maskownice na dachu, myślę że ukrywają one reflektory.. Coś jak w Daf-ie, a wiadomo, że Scania w 2002r bodajże.., zaprezentowała koncept w którym było takie rozwiązanie, przyznam bardzo ciekawe.
Odnośnie atrapy nic nie można powiedzieć, bo zwyczajnie jej nie ma zamontowanej.. Ciekawa jest chłodnica klimy zamontowana bardzo nisko, bądź też wszystkie chłodnice są obniżone co tłumaczy dość niski zderzak i pogłoski na temat płaskiej podłogi..
Warto zwrócić uwagę na bardzo `długie `, niskie nadkola, więc raczej nie będzie węższego zderzaka jak w R-ce.. CO za tym idzie, podejrzewam, że przednie zawieszenie będzie pneumatyczne..
Kolejną rzeczą są nadkola w których widać, że w przednim znajduje się migacz. Można też zauważyć, że całe nadkole jest przymocowane do ramy tak jak w 4 i R. Drugi stopień jest schowany do tyłu, więc jestem pewien, że będzie on przykryty, tak jak w innych markach, Mercedesie,Volvo...
Widać że kabina jest ogromna, wielkie drzwi i prosta do samej góry tylna ściana.
Mam nadzieję, że ktoś napisze też swoje spostrzeżenia i rozwiniemy ciekawe forum.
Ostatnio słyszałem od pracownika serwisu SCANIA, że pracownicy już są wysyłani na szkolenia odnośnie nowych aut.. Mówił, że deska rozdzielcza robi ogromne wrażenie.
Pozdrawiam, Patryk