Cytuj:
Witam!
Wczoraj zdałem egzamin na kat. C i tu pojawiają się moje wątpliwości...
Czy mogę już złożyć wniosek o Kartę Kierowcy ? W internecie wyczytałem, że mogę, bez 'zawodowych' kategorii. Adres ani nic takiego w prawie jazdy się nie zmienia, dobijam tylko kategorię czyli wg tego numer prawa jazdy również pozostaje nie zmieniony. Prawo jazdy z kategoriami, które już posiadam mam nowe (wydane po zmianie przepisów w styczniu 2013, ważne 15 lat).
Już miałem dzwonić do PWPW, bo takiej informacji na stronie nie ma, czy mogę, lecz tu pojawiają się kolejne wątpliwości... We wniosku muszę podać datę wydania prawa jazdy - więc domyślam się, że skoro trzeba wysłać xero prawa jazdy to należy wpisać dane z mojego obecnego prawa jazdy - tym bardziej, że nie wiem kiedy mi wydadzą nowe.
Kolejną sprawą jest data ważności do wpisania na wniosku jak i tej karty i samego PJ, bo (jako że nie mam jeszcze 21 lat) to zrobiłem kwalifikację wstępną, a do niej badania i tak:
Psychotesty mam zrobione 30.06.2014
Badanie lekarskie 01.07.2014
Egzamin na kwalifikację miałem 23.07.2014 - wtedy też ją uzyskałem
I teraz jak będzie wyglądać ważność mojego zawodowego prawa jazdy ? Bo badania do kwalifikacji mam u siebie w domu (nie pamiętam czy w Wydziale Komunikacji je xerowali sobie), a zabrali tylko psychotesty i badanie lekarskie do kursu na kat. C, które robiłem BODAJŻE 21.10.2014 (dokładnie nie pamiętam). Wg mnie prawo jazdy zawodowe powinienem mieć ważne do 30.06.2019, czy dobrze myślę ? Czy taką ewentualną datę powinienem podać na wniosku o KK (bo Karta jest ważna na 5 lat, ale nie dłużej niż ważność PJ, czyli powiedzmy, że wyprodukowaliby ją 26.01.2015, a nową musiałbym załatwić sobie do 30.06.2019)
Na razie nie chciałem dzwonić do PWPW, bo wątpię, że gdybym zaczął mówić o kwalifikacji, terminach badań i dorzuciłbym jeszcze o WK, to wątpię, że ktoś by mi tam potrafił pomóc...
Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam.
Kolego ja tez właśnie przymierzam się do złożenia wniosku o wyrobienie karty. Tak na zdrowy rozum analizując to o co pytasz to jeżeli karta zostanie wyrobiona później a jej ważność nie może być dłuższa niż okres ważności prawa jazdy to temat wygląda wg mnie następująco:Przykład zdaje kat. C 8.01.2015 a kartę wyrabiam 8.05.2015 ważność PJ wynosi 5 lat więc do 8.01.2020 mamy ważne PJ, karta w tym wypadku będzie ważna również na 5 lat wiec do 8.05.2020 i teraz sobie odpowiedz sam jeżeli ważność karty nie może być dłuższa niż ważność PJ to 8.01.2020 gdy Twoje PJ straci ważność karta kierowcy również straci ważność i nie będziesz mógł jej używać, jeżeli pozałatwiasz wszystko dobrze i przykładowo 10.01.2020r. wznowisz ważność swoich uprawnień to myślę że ważność karty pozostanie jeszcze na te kilka miesięcy. To jest tylko moje zdanie jak ja to rozpatruje mogę się mylić tak wiec upewnij się najlepiej u odpowiedniej osoby bądź może jakiś bardziej kompetentny forumowicz wypowie się w temacie. Pozdrawiam
P.s Ja również mam problem bo jeżeli zdałem kat. C wczoraj i teraz zamierzam zacząć kurs na C+E wiec wstrzymam się na razie z wyrabianiem prawa jazdy to czy teraz wnioskując o wydanie Karty zaznaczać w wniosku że ma się kat. C ? czy to będzie błędne z tym co wyśle im w załączniku bo kserując obecne prawo jazdy jest tam tylko kat. B nie ma nawet kodu 95. Nie wyrabiałem prawa jazdy bo chwilowo nie jest mi potrzebne a szkoda mi 70zl płacic po kilka razy za blankiety . Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam