do padziocha. nie robie z siebie kozla ofiarnego, nie musze, zreszta to nie w moim stylu.
Cytuj:
tak sie sklada ze mam znajomego ktory pracuje w ITD i wszystko mi czarno na bialym przedstawil co i jak wyglada!a pytalem sie dla pewnosci dwa razy bo sam bylem w podobnej sytuacji jak kolega orzel, z tym ze juz mialem prawo jazdy na C, ale nie mialem 21 lat wiec niemoglem jezdzic. kiedys bylo tak jak piszecie, ale to jest niewazne! niemozesz jezdzic autem ciezarowym nawet jak jest do 7,5t, kiedys mozna bylo jezdzic.
Jak ja robilem kat.C to obowiazywalo zielone swiadectwo kwalifikacji, ale nie obowiazywalo one na auta o dmc do 7,5t . To tez majac same C pracowalem na VW LT 45 (4,5t dmc). Zwolnilem sie z tej pracy i szukalem nastepnej. W miedzy czasie zmienily sie troszke przepisy, o czym wlasnie powiadomil mnie znajomy z ITD, gdyz dla pewnosci chcialem sie zapytac, dlatego ze dostalem oferte pracy na Mercedesie 817(dmc 7,5t)-nie mailem jeszcze 21 lat i tu wlasnie sie zdziwilem, gdyz kolega powiedzial mi ze nie ma juz tego podzialu tak jak kiedys bylo ze mozna bylo jezdzic autem do 7,5tdmc bez swiadectwa, a swiadectwo rozlozyli tak jakby na dwie czesci, dlatego pisze ze tlumaczyl mi czarno na bialym, ze psychotesty musza byc, a poprostu kiedys bylo swiadectwo i nieobowiazywalo na te auta! moze zle to troche sformulowalem, ale o to wlasnie mi chodzilo ze niemozesz jezdzic jak niemasz tych psychotestow, bo kiedys mozna bylo jezdzic i byl podzial do 7,5t a teraz juz go nie ma.
moze troche wyjechalem po za temat ale musialem wszystko wyjasnic. to co napisales jest oczywiscie prawda. ale mowie ze kiedys ten przepis byl troche inny i z tad te cale zamieszanie
[ Dodano: Pią, 17.02.2006, 9:59 ]
Art. 115a. 1. Kierowca pojazdu samochodowego przeznaczonego konstrukcyjnie do przewozu osób oraz kierowca pojazdu samochodowego lub zespołu pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 7,5 t jest zobowiązany uzyskać świadectwo kwalifikacji, o ile pojazdem wykonywana jest działalność gospodarcza w zakresie przewozu osób lub rzeczy.
2. Kierowca, o którym mowa w ust. 1, podlega:
1) kontrolnym badaniom lekarskim przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem. Badanie jest przeprowadzane przed wydaniem pierwszego świadectwa kwalifikacji, następnie w wieku do 55 lat - co 5 lat i w wieku powyżej 55 lat corocznie,
2) badaniom psychologicznym przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem przed wydaniem pierwszego świadectwa kwalifikacji i następnie w ciągu roku od ukończenia 55 lat.
3. Badania, o których mowa, wykonywane są na koszt:
1) przedsiębiorcy wykonującego działalność gospodarczą w zakresie przewozu osób lub rzeczy - w przypadku osoby przez niego zatrudnionej lub osobiście wykonującej tę działalność,
2) osoby badanej - w innych przypadkach.
Art. 115b. 1. Świadectwo kwalifikacji uzyskuje osoba, która:
1) ukończyła 21 lat,
2) przedstawiła zaświadczenie o ukończeniu odpowiedniego kursu dokształcającego:
a) kierowców przewożących rzeczy - kierowca samochodu ciężarowego lub zespołu pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 7,5 t,
b) kierowców przewożących osoby - kierowca pojazdu samochodowego przeznaczonego konstrukcyjnie do przewozu powyżej 5 osób łącznie z kierowcą,
3) przedstawiła orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem,
4) przedstawiła orzeczenie psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem.
2. Świadectwo kwalifikacji wydaje starosta:
1) na okres wynikający z terminów badań, o których mowa w art. 115a ust. 2,
2) za opłatą, której koszt ponosi:
a) przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w zakresie przewozu osób lub rzeczy - w przypadku osoby przez niego zatrudnionej lub osobiście wykonujący tę działalność,
b) osoba zainteresowana - w innych przypadkach.
Art. 115c. 1. Kursy dokształcające, o których mowa w art. 115b ust. 1 pkt 2, prowadzone są w wojewódzkim ośrodku ruchu drogowego.
znalazlem specjalnie dla ciebei kolego pazdzioch, abys nie twierdzil ze robie z siebie kozla ofiarnego stare przepisy, wg ktorych jeszcze ja kiedys moglem jezdzic na
SAMYM prawku C nie maajac 21lat bez psychotestow o kore mi chodzilo, bo tak jak pisalem wczesniej bylo swiadectwo i te psychotesty i kurs to bylo w jednym, i tego nie trzeba bylo na dmc do 7.5t a wlasnie kolega z ITD powiadomil mnie ze trzeba miec psychotesty i ze wlasnie nie istnieje juz ten podzial do 7,5tdmc
ze mozna jezdzic majac same prawko, a jeszcze niedawno nie bylo oczywiste ze trzeba miec badania psychologiczne na 7,5tdmc