Cytuj:
Pytanie do osob ktore jezdzily testowka MPIV , przyszla i do nas na 4tygodnie.Jest to 1845 z automatem w lowdecku o przebiegu 100tys.Powiedzcie mi czy w porownaniu do aut ktorymi obecnie jezdzicie nie wydaje wam sie strasznie slaby ten mercedes?? Wsadzilismy kierowce ktory na codzien jezdzi chinczykiem 460KM euro5 (250tys przebiegu) tez w automacie i twierdzi ze ten mercedes po prostu nie jedzie??
Miałem szczęście jeździć MPIV o tej samej mocy co twój.. Gdy braliśmy go na testy miał nalatane 7000km czyli nówka sztuka. Na co dzień jeżdżę Scania z chłodnia praktycznie cały czas PL-GR i właśnie na takiej trasie nim byłem. Z kraju zabrałem elektronikę(5ton) czyli praktycznie robur nie musiał się wysilać w atenach rozładowałem i tu zaskoczenie spalanie według kompa: 23L! (Scania r440 z tym samym ładunkiem 25L) Potem podlot w okolice Patry i do kraju ziemniak(22t) I mogę śmiało powiedzieć "wyszło szydło z worka"
Do słownie(wcale nie przesadzam) auto mimo 450km nie chciało po górkach jechać. Tam gdzie scania wyjechała bez redukcji to MB potrzebował zejść nawet do 9! Nawet na nieodczuwalnych podjazdach mercedes zamiast wykorzystywać co Bozia dała to zbijał biegi niżej i niżej.. aż w końcu na jakimś skrajnie niskim przełożeniu wtoczył się. Dla mnie tragedia! Miałem porównanie bo na powrocie jechałem z kolego miał identyczny ładunek Auto(scania r420) i na długich podjazdach np. za salonikami w kierunku na serres odjechał mi dość znacznie.
Ogólne spalanie po powrocie coś około 28.5L Dla porównania scania r440 (80000tys km) z tym samym ładunkiem do Gr z powrotem 18ton 27L.
Niczym szczególnym mnie auto nie urzekło, Pozycja za kierownica dla mnie nie wygodna, skrzynia biegów szału nie robi nie odczułem różnicy miedzy opcją Aeconomy a zwykłym trybem(niby power) może tylko tyle ze auto jechało szybciej 5km/h. Np. W opticruise różnica miedzy trybem zwyklym a power jest b.duża. Deska rozdzielcza skrzypiała, słabe mocowanie lodówki bo na dziurach obijała się o obudowę( strasznie denerwujące)
Z kolei podobała mi się opcja kabiny z tzw. salonka(dużo miejsca) i jeszcze opcja ECO-ROLL (tego mi najbardziej brakuje w scani) Także reasumując wydaje mi się że jest to dobre auto na autostrady ogólnie na płaski teren. Ale mnie na kolana nie powaliło